Ráúszás - Egy olimpiai bajnok, a válogatottság és az edző miatt igazolt Egerbe a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetsége
Egy olimpiai bajnok, a válogatottság és az edző miatt igazolt Egerbe a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetsége
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Egy olimpiai bajnok, a válogatottság és az edző miatt igazolt Egerbe a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetsége

Takács MártonTakács Márton
2019/08/22 09:03
Kiemelkedő szezont zárt az OB I-et a 13. helyen záró UVSE-ben, amelynek ificsapatával aranyérmet szerzett a bajnokságban. 10 év után távozik nevelőegyesületétől, amelyből utolsó éves edzője, Benedek Tibor nyugodt szívvel engedi el. Miért igazol el a lila-sárgáktől és miért pont az Egert választotta Baksa Benedek, a következő évtized leendő meghatározó válogatott játékosa?

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, az Eger hivatalosan is bejelentette és bemutatta négy új játékosát. Főnyeremény lehet számukra Baksa Benedek, az idén érettségizó 19 éves pólós, aki Benedek Tibor UVSE-jében egyénileg is nagyszerű szezont zárt. 138 gólt lőtt a mögöttünk hagyott idényben az 52 OB I-es és ifjúsági mérkőzésén a lila-sárgák legképzettebb pólósa, akit az OB I-es All Star-csapatunkba is beválogattunk.

Kevés pólóklub igazol tudatosabban, mint az ismét leendő magyar válogatott tehetségeket szerződtető Eger | Hosszabbítás

A ZF-Eger szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy férficsapatát négy új játékossal erősítette meg. Dabrowski Norbert együttesébe két új kapus is érkezik, Szolnokról a Bajnokok Ligája-győztes, Világkupa-aranyérmes Kardos Gergely, Kaposvárról pedig Krémer Balázs. Kapásoldalon az UVSE legjobbja, Baksa Benedek jelent újdonságot, a Pécsről szerződtetett Csacsovszky Erik pedig több poszton is bevethető lesz.

Az UVSE szakmai igazgatója, a férfi OB I-es és az ificsapat vezetőedzője, Benedek Tibor két, nekünk adott interjújában is méltatta távozó játékosa teljesítményét, először így nyilatkozott róla:

Nagyon megköszönöm Baksa Benedek idei munkáját. Tényleg egy felnőtt, OB I-es bajnokságra érett játékos vált belőle, talán a legérettebb a csapatban. Hiányozni fog jövőre, de neki valószínűleg tovább kellett idén lépnie, és jó választás, hogy az egyik élcsapathoz megy. A döntése teljesen elfogadható, és bízom abban, hogy nem leszünk gyengébbek.”

Második alkalommal pedig ezt mondta Baksa Benedekről Benedek Tibor:

Az a játékos, aki úgy gondolom, hogy kész van, és útra lehet indítani, Baksa Benedek, őt útra is indítottuk. Ő egy érett, kész, felnőtt játékos lett, meg fogja állni a helyét új csapatában is. Jó edzője is lesz, úgyhogy nyugodt szívvel engedtem el.”

Júniusi nagyinterjúnkban Baksa Benedek összefoglalta uvse-s éveit, főleg az elmúlt szezont, hogy már tavaly távozott volna a klubtól, de Benedek Tibor miatt még maradt egy évet, ami élete egyik legjobb döntésének bizonyult. Értékelte az OB I és az ifi küzdelemsorozatát is, és részletezte, miért távozik a klubtól.

"Benedek Tiborért is küzdöttünk végig" - mondja az UVSE legjobbja, a klubtól távozó Baksa Benedek | Hosszabbítás

159 gólt lőtt a mögöttünk hagyott idényben, ő volt az UVSE férfi vízilabdacsapatának messze legeredményesebb pólósa. Ebben a klubban nőtt fel, minden oda köti, de a nyáron, az OB I-ben szerzett 13. hely, az ifi bajnokságban elnyert aranyérem, és a sikeres érettségije után távozik nevelőegyesületétől, és az egyik nemzetközi kupában szereplő élcsapathoz szerződik.

Azt azonban akkor még nem árultuk el, hogy melyik lesz Baksa új csapata, de mivel az Eger szerdán sajtótájékoztatón mutatta be új játékosait, köztük őt, így már nincs akadálya az általa még két hónapja elmondottak publikálásának.

Miért döntöttél úgy, hogy egyedüliként a csapatból, már idén távozol?
Már csak az OB I-ben játszottam volna jövőre, az ifiben nem, és kellett a szintlépés. Nagyon szeretem a csapattársaimat, velük nőttem fel. 10 évet töltöttem az UVSE-ben, felnőttem ezalatt. Érzem, hogy milyen sokat tanultam az edzőimtől, de nekem már az is kell, hogy nálam jobb játékosoktól is tudjak tanulni. Az elmúlt két évadban nagyon sokat tanultam Dávid Zolitól, Kovács Robitól, Tiba Petitől, Németh Zsolttól, Korényi Balutól, Bisztrótól. De ezek már inkább mentális dolgok, és szeretnék fejleszteni a játékomon. Úgy érzem, ez sikerülni fog ezzel a váltással. 

Egyben kikerülök a komfortzónámból, abból, hogy otthon lakom, hogy édesanyám mindent megtesz értem, a szüleim tényleg mindenben segítenek, a húgommal eljátszogattam, de most már kell egy külön hely. Úgy érzem, azzal, hogy Egerbe megyek, ez mind teljesülni fog. Pont Dabrowski Norbert mondta, hogy akkor lesz a férfi férfi, amikor már nem az anyja mos rá.

Hogy jött képbe az Eger? Nagyon jó szintváltásnak tűnik, mert élcsapat, világklasszisokkal, nemzetközi kupaszerepléssel, kiváló edzővel. 
Dabrowski Norbi személye volt az egyik döntő érv. Egy másik új egri szerzemény, Csacsovszky Erik fogalmazott tökéletesen, miszerint „nem voltunk még profik”. Ami történni fog, és ahogy ők hozzáállnak a vízilabdához, az profi. És ezzel nem az UVSE-t degradálom, hanem ez egy szintlépést jelent, lehet, hogy nem is egy, hanem rögtön két lépcsőfokot. Úgy érzem, hogy már szükségem van a nemzetközi szereplésre is, mert látom, hogy az én korosztályom környékén lévők, főleg a valamivel idősebbek már bőven felnőttben, a válogatott környékén vannak és nemzetközi kupákban játszanak. Anno pont az aranygeneráció, és Benedek Tibor miatt kezdtem el vízilabdázni 2008 környékén. Ők mindent megnyertek, és én is azt tűztem ki célul, hogy olimpiai bajnok szeretnék lenni. Akkor a 2020-as olimpiát néztem ki csúcsnak. Ez most valószínűleg még messze van, de egyáltalán nem adtam fel a reményt, mert sportoló vagyok, és az ilyen szituációkért élek. Szeretném megugrani ezt a szintet. Ha visszatekintünk arra, hogy az Egerből hányan lettek válogatottak, és mennyi világklasszisuk van, úgy érzem, hogy itt tudok a legtöbbet tanulni, fejlődni, és a legtöbbet játszani is azok közül a csapatok közül, ahol ilyen szintű játékosok vannak.

De őszintének kell lenni, nagyon szerencsés voltam, hogy egy olyan csapatban játszhattam, ahol annyi érdemes fiatal játékos van, akik már most a szövetségi kapitány kereszttüzében vannak. Tisztában vagyok vele, hogy nem miattam járt ki a mérkőzések nagy részére.” mondta a válogatott első nyári edzésnapján Bisztritsányi Dávid, nyilván rád is célozva. Hogy állsz a válogatottság kérdésével? 
Most azért fogok küzdeni, hogy egyszer kapjak lehetőséget, és hogy meg tudjam mutatni, mit is tudok. Nem olyan játékos akarok lenni, mint valaki más. Sosem tudtam megmondani például, hogy ki a példaképem. Mondjuk pont van valaki, aki miatt a 6-os sapkaszámot választottam, ez Hosnyánszky Norbert volt. Ez is szerepet játszott abban, hogy Egerbe megyek, mert Hosira mindig is felnéztem. Remélem, sokat fogok majd tőle tanulni.

Nem akarok senkire hasonlítani, valakinek a másolata lenni, egyedi lennék inkább, hogy majd egyszer azt mondhassák, hogy valaki más olyan, mint a Baksa. Ahogy nekem Hosi testesíti meg a vízilabdát. 

Milyen egyéni és csapatcélokkal vágsz neki az egri korszakodnak? 
A csapatszint a legfontosabb, ahol elindulunk, mindig a győzelemért kell mennünk. Az OB I nagyon kemény lesz, és a döntős helyekbe nagyon nehéz lesz beleszólni. A Fradi és az OSC nagyon erős csapat, de mivel nincsenek lehetetlenek, és már a finálék és az elődöntők is két nyert meccsig tartanak, egy mérkőzésen pedig bármi lehet. Úgy érzem, hogy reális esélyünk lehet a bronzéremre, ezért fogok küzdeni. Az Euro-kupában, ha minden jól megy, a sorsolás, és a saját játékunk is, akkor meglehetne a döntő is. Nyerni szeretnék minél több meccsen. Az UVSE tavalyi szereplése azért volt nagy érvágás, mert nagyon nehezen tudom feldolgozni a huzamosabb időn át történő vereségeket. Magamat egy győztes típusnak gondolom, és azért volt jó ez az év, mert ott volt minden. Sokat nyertünk felnőttben, az ifiben csak egyszer kaptunk ki rendes játékidőben, egyszer meg büntetőkkel. Egyénileg pedig kitűztem a válogatottságot. Szeretnék az Egerben stabil játékot, maradandót nyújtani, egyre több lépcsőfokot megmászni, és azt szeretném, hogy bízzanak bennem a társaim. Nagyon jó lesz Hosit, Vlachopoulost vagy Rasovicot a csapattársamnak tudni.

Baksa_Benedek_UVSE.jpgFotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Hozzászólások