Ráúszás - A veretlenül a bajnokság élén álló egri pólósok nem nézik a tabellát, mert az most nem reális
A veretlenül a bajnokság élén álló egri pólósok nem nézik a tabellát, mert az most nem reális
Fotó: Egri Vízilabda Facebook

A veretlenül a bajnokság élén álló egri pólósok nem nézik a tabellát, mert az most nem reális

Takács MártonTakács Márton
2020/10/09 13:19
Kaotikusan alakul eddig a férfi vízilabda OB I idei szezonja. A koronavírus-járvány a 16 csapatos élvonalban mindössze egy klubot nem érintett eddig, így van olyan gárda, amelyik már hét, és olyan is, amelyik még csak egy bajnoki mérkőzést tudott játszani. A ZF-Eger hat lejátszott meccsnél jár, és még veretlen. Csütörtökön a nagy meneteléssel rajtoló UVSE-t győzték le tévés meccsen 11-8-ra. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Petrovai Márton és Baksa Benedek nyilatkozatával.

A bejáratnál lázmérés, majd két lépcsős beengedés várt ránk, sajtóigazolvány felmutatásával. Manapság ilyen egy zárt kapus vízilabdameccs, de legalább van játék. E sorok írója a Komjádiba érve a Bulls bevonulózenéjére sétált a medencetérben a lelátóra az UVSE-Eger vízilabdameccs előtt. Minimum Toni Kukocnak éreztük magunknak.

Ahol aztán egy elég egyoldalúra sikerült partit láthattunk, amelyen végig az Eger vezetett. A hazaik részéről Eppel Barnabás a bemelegítés során megsérült, Lehoczky Viktor játszott helyette. Nem emiatt kapott ki persze az UVSE. Hanem azért, mert rengeteg rossz döntést hoztak, centerpasszaik nem, vagy csak alig jutottak el a címzettekhez, nem úgy ment a támadójátékuk, ahogy eddig. Az Eger stabilabban játszott, a harmadik negyedben néggyel is vezettek, a záró felvonásban 4-10-nél hat is volt közte. Az elsősorban Vigvári Vince és Molnár Erik révén próbálkozó lila-sárgák küzdöttek, ahogy bírtak, de ez most nem az ő napjuk volt. A vendégek érvényesítették fizikai és rutinbeli fölényüket és magabiztos, 11-8-as győzelmet arattak. 

"Ha 30-as vagyok, az a baj?" - a Szivós Márton és Varga Dániel fémjelezte új edzőgeneráció lepte el a vízilabda OB I-et | Eurosport

A férfi vízilabda OB I 2020/21-es szezonjában a 16 élvonalbeli csapatból nyolcnál, tehát a mezőny felénél maximum 40 éves vezetőedző felel az irányításért. Örömteli fejlemény, hogy az új generáció képviselői egyre nagyobb teret és felelősséget kapnak, pláne, hogy olyan nevek is kispadhoz jutottak, mint a játékosként olimpiai bajnok Varga Dániel, és a világbajnoki aranyérmes Szivós Márton.

A mérkőzés után az egriek vezetőedzőjénél, Petrovai Mártonnál arról érdeklődtünk, hogy mi volt az UVSE elleni sikerük kulcsa:

"Úgy gondolom, hogy mi az UVSE-hez kellő önbizalommal érkeztünk, láttuk, hogy erősebb csapatok is megégtek ellenük, mert talán nem vették őket komolyan. Szerintem komolyan kell venni őket, mert olyan fiatalokból áll, akik pimaszak, lendületesek, akaratosak, és ha nagyon játszanak, akkor szinte mindenkit meg tudnak verni. Mi így álltunk hozzá ehhez a mérkőzéshez, ahogy ők. Kijött a rutinunk, és úgy gondolom, hogy a védekezésünk jobban működött."

Az egriekről legutóbb nyáron, a Magyar Kupa tatabányai csoportköre után írtunk hosszabban, akkor még a csapatépítés elején tartottak a hevesiek. Azóta viszont elég jól alakul a helyzetük. 

Nulláról kezdték a munkát a csapatépítés legelején tartó egri pólósok | Eurosport

Az újjáalakult Eger két vereséggel és egy győzelemmel zárta a férfi vízilabda Magyar Kupa első, tatabányai csoportkörét. A hevesiek új vezetőedzőjét, Petrovai Mártont és Miskolcról visszatérő játékosát, Lőrincz Bálintot kérdeztük a csapatépítés folyamatáról. Most aztán tényleg nulláról indul minden Egerben. Aki tudott, ment, amerre látott, szétesett a profi férfi egri csapat játékoskerete.

A csonkán és kiszámíthatatlanul zajló bajnokságot per pillanat - szombat délutánig biztosan - az Eger vezeti, mindez idáig veretlenül. Mondjuk nem találkoztak még náluk erősebb gárdával - a KSI-t, a Kaposvárt, a Debrecent, a Tatabányát és most az UVSE-t győzték, Szentesen pedig döntetlent játszottak. 

"Jó volt a sorsolásunk, most következnek az erősebb csapatokkal vívandó meccseink. Amit eddig kellett, amikor hasonló képességű csapatokkal játszottunk, megnyertük. Volt egy döntetlenünk, amiben benne lehetett volna a győzelmünk is. A csapat eddigi teljesítményével elégedett lehetek én is, meg a közönség is. A nálunk meglévő csapatszellem kohézió is egyben, a győzelmek még jobban összekovácsolnak minket, a játékosok nem magukért küzdenek, hanem a csapatért, hogy a szezon végére jó eredményt érjünk el." - zárta nyilatkozatát Petrovai Márton.

Az Eger házi gólkirálya 16 találatával az a Baksa Benedek, aki tavaly nyáron éppen az UVSE-től szerződött Egerbe. Kétszer volt eredményes korábbi klubja ellen, így őt kérdeztük a parti után a tapasztalatairól.

"Egy hete mondogattam a többieknek, hogy ez nem az az UVSE, amit én ismerek - nyilván néhány játékossal még játszottam együtt -, de már nem ugyanaz. Vincze Balázs abszolút más dolgokat hoz a csapatba, mint Benedek Tibor, és ez látszik is, nagyon profi, amit csinálnak. Az UVSE-re mindig is jellemző volt, hogy az első negyedet meg kell húzni. Ha ott el tud lépni a csapat, és az azt előnyt tudja két-három negyeden át tartani, akkor van esélye a győzelemre is. Mi is ezt csináltunk anno Tiborral, ez volt megbeszélve, hogy tartsuk magunkat az utolsó negyedig, és akkor a fiatalos lendülettel megnyerhető a meccs, mert ezek a srácok is nagyon jók a végjátékokban."

Baksa-Benedek-Eger-min (1).jpgFotó: Fehér Anna/MVLSZ

Az UVSE után a saját csapatáról is beszélt, arról, hogy mi lehetett a sikerük kulcsa.

"Mi az Egerrel most profik voltunk, elléptünk egyszer nagyon, kicsit a végén ki is engedtünk, én el is fáradtam nagyon. Kijött a rutin, mert ebben van ekkora különbség a két csapat között. Nálunk vannak olyan játékosok, akik sokat megéltek. A kezdők hozták magukat, és nagyon fontos, hogy lehetett cserélni is, ez kell ahhoz, hogy májusra odaérjünk, ahová szeretnénk, hogy Petrovai Marci nyugodtan tudjon bárkit bedobni. Visszajött egy sérültünk, Sári András, így még egy pozícióban tudunk többet cserélni. Rádli Rajmund nagyon feljött, Telegdy András is visszatért. Élesedünk. Krémer Balázs is nagyon jól védett. Ott tartunk, hogy sorban jönnek egymás után a meccsek, de jók leszünk."

Vezette már a bajnokságot a Honvéd, az UVSE, a Pécs és a Szolnok is, legalább másfél napig az Eger áll a tabella élén ebben a zűrzavarban. Markánsan fogalmazott ezzel kapcsolatban az egriek 8-asa, Baksa Beni:

"A tabellát nem nézzük, mert nem reális. Azt beszéltük a srácokkal, hogy olyan csapat vagyunk, hogy azokat a meccseket, amelyekről azt érezzük, hogy meg tudjuk nyerni, és van esélyünk, azokat meg kell nyerni. Ebben a félévben meg tudjuk csinálni azt, hogy a fontos meccseket megnyerjük, és utána jön a második félév, és utána reméljük, hogy a rájátszás, amelybe már nyugodtabban szeretnénk belemenni. Remélem, hogy az lesz ezután is, hogy amit kitűztünk magunk elé, azt hozzuk. És remélem, hogy akik lenézték ezt az Egert, azt mondták, hogy ez egy szedett-vedett csapat, ezek után majd bocsánatot kérnek."

És hogy mi jöhet a folytatásban?

"Kezdünk összeérni, de a csapat fele karanténban volt. Megéltünk olyan időszakot, amikor összesen hatan edzettünk két hétig. És pont olyankor, amikor tök jól összezártunk. Remélem, hogy ezt a meccsdömpinget, a komoly meccseket, amelyek várnak ránk a Vasas, a BVSC és a Fradi ellen, ezeket meg tudjuk csinálni, és utána úgy tudjuk folytatni, hogy amit kellett, azt megnyertük. A szentesi mérkőzés nem sikerült úgy, ahogy gondoltuk. A legtöbb csapat megszenved ott, az a Szentes egy jó csapat."

Baksa-Benedek-egri-vízilabda-min.jpgFotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook


Hozzászólások