Ráúszás - Nulláról kezdték a munkát a csapatépítés legelején tartó egri pólósok
Nulláról kezdték a munkát a csapatépítés legelején tartó egri pólósok
Fotó: Monoki Nikolett/vlv.hu

Nulláról kezdték a munkát a csapatépítés legelején tartó egri pólósok

Takács MártonTakács Márton
2020/07/31 14:17
Az újjáalakult Eger két vereséggel és egy győzelemmel zárta a férfi vízilabda Magyar Kupa első, tatabányai csoportkörét. A hevesiek új vezetőedzőjét, Petrovai Mártont és Miskolcról visszatérő játékosát, Lőrincz Bálintot kérdeztük a csapatépítés folyamatáról.

Most aztán tényleg nulláról indul minden Egerben. Aki tudott, ment, amerre látott, szétesett a profi férfi egri csapat játékoskerete. Mindössze négyen maradtak tavalyról: Baksa Benedek, Krémer Balázs, Nikola Murisic és Sántavy Máté. Mivel Dabrowski Norbert a BVSC szakmai igazgatója lett, új vezetőedzőre volt szükség, az utód az ő eddigi segédje, Petrovai Márton lett. 

Visszatért két egri nevelésű pólós, Kovács Gábor és Lőrincz Bálint, akik Benedek Tibor szövetségi kapitányi időszakában a válogatottban is megfordultak. Rajtuk kívül Rádli Rajmund, Szalai Gábor, Telegdy András és a világbajnoki ezüstérmes Török Béla számít új embernek, a keret többi részét a saját utánpótlásából tölti fel az egyesület.  Krémer mellett a kapusedző, a 38 éves Jászberényi Gábor is vízbe száll, ő a másik hálóőr, emellett Petrovai mellett másodedzőként, és mindkét OB I-es gárdánál kapusedzőként is tevékenykedik.

Egy éven belül a második új időszámítás kezdődik el az egri vízilabdacsapatoknál | Eurosport

Pénteken sajtótájékoztatón jelentette be az Egri Vízilabda Klub a férfi és női OB I-es csapatánál történt változásokat. Mindkét együttesnél új vezetőedzőt mutattak be, és mindkét keret szinte teljesen kicserélődött. Az eddig a női csapatot vezetőedzőként irányító Biros Péter új szerepkörben fog dolgozni, szakmai igazgató lett.

Az élete első OB I-es vezetőedzői kinevezését megkapó Petrovai Mártont arról kérdeztük, hol tartanak a sok helyről érkező játékosok csapattá formálásában.

"A csapatépítés legeslegelején tartunk. Sok csapatépítő programra van szükség, hogy az idősebbek és a fiatalok még jobban összeszokjanak, megismerjék egymást. Úgy gondolom, hogy nagyon jó úton haladunk, mert olyan csapatunk van, amely egy közösséget alkotva jó eredményeket fog elérni."

A Honvéd ellen szoros meccset játszottak Krémer Balázsék, nyerési esélyük is volt, végül 15-14-re kikaptak a sok gólt hozó partin.

"Sok hiba volt persze, de ez magától értetődő, hiszen három hónap kimaradt. Mondtam is a játékosaimnak, hogy nagy csodát ne várjunk el se magunktól, sem senkitől, élvezzük a játékot, ne sérüljünk meg."

Az élvonal tréneri kara is alaposan kicserélődött idénre. Újoncként szerepel majd a legfelső szinten Petrovai mellett Szivós Márton (Honvéd), Szűcs Levente (BVSC), Török Viktor (Pécs) és Varga Dániel (OSC). Az Eger mestere azt is elmondhatja magáról, hogy ő jelenlegi legfiatalabb OB I-es vezetőedző a maga 31 évével. Őt követi a Debrecent irányító Miroslav Bajin (36) és Varga Dani (36). Kíváncsiak voltunk rá, mit szól ehhez, de nem hatódott meg. 

"Igazából nem foglalkoztat különösebben, hogy én vagyok a legfiatalabb. Adott a feladat, azt meg kell csinálni. Ez egy hatalmas kihívás, aminek állok elébe."

Nincs könnyű dolga, Sántavyn kívül csak Kovács Gábor, Lőrincz Bálint és Török Béla mondhatja magát rutinos, jelentős élvonalbeli tapasztalattal bíró pólósnak, a többiek fiatalok.

"Nulláról kezdtünk. Öt fiatalt is láthatott ezen a hétvégén a közönség a csapatban, az a célunk, hogy ők olyan szintre jussanak, hogy megállják a helyüket nem csak az egri, hanem egy erősebb gárdában is."

Petrovai-Márton-Eger-MK-2-min.jpgFotó: Monoki Nikolett/vlv.hu

A 26 éves Lőrincz Bálint két szezonnyi miskolci kitérőt követően nevelőegyesületébe. Ő lehet az egyik vezér a fent megnevezetteken és Baksa Benedeken kívül. 

"Nagyon örülök, hogy újra Egerben játszhatok, jó érzés hazatérni, otthon vagyok. Külön öröm számomra az új stáb, a szakvezetés. Jó csapat is jött össze, de kemény munka van előttünk, nagyon sokat kell dolgoznunk. Még látszik, hogy elég kezdetleges minden, a taktika, a szerepek, a lövések is. Az út elején járunk, sokat kell gyakorolnunk. De a Honvéd elleni meccs bebizonyította, hogy jó az út, amit megkezdtünk, jó csapat lehetünk, van potenciál bennünk. Fiatalokból áll főleg a gárda néhány idősebb játékossal kiegészülve, mozgós csapat vagyunk. Nehéz megmondani, hová tudnám sorolni az Egert ebben a bajnokságban, sok csapatot még nem is ismerünk annyira, de minket sem ismernek, és ez jó. Szerintem tudunk majd meglepetéseket okozni."

Benedek Tibor miatt kérte el és vette át csapattársától a 8-as sapkát a tavaly még a legenda által edzett egri reménység | Eurosport

Fotó: Monoki Nikolett/vlv.hu Baksa Benedek az egyik olyan játékos a tavalyi Egerből, aki maradt a csapatban. A 20 éves kapásoldali pólós a keret óriási mértékű átalakulása miatt sokkal több játékidőt fog majd kapni, mint a mögöttünk hagyott csonka szezonban.Hozzászólások