Ráúszás - Biros Péter és Varga Dániel elmesélte, hogyan nyerte meg a pekingi olimpia döntőjét a magyar csapat
Biros Péter és Varga Dániel elmesélte, hogyan nyerte meg a pekingi olimpia döntőjét a magyar csapat
Fotó: Europress/AFP

Biros Péter és Varga Dániel elmesélte, hogyan nyerte meg a pekingi olimpia döntőjét a magyar csapat

Takács MártonTakács Márton
2020/10/24 14:44
A háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Biros Péter és az olimpiai bajnok, vb-elsőséget is szerző Varga Dániel a Magyarock videójában kommentálta a pekingi olimpia döntőjében az általuk szerzett gólokat, és elmesélték azt is, hogy milyen volt egymás szobatársainak lenni.

Biros Péter és Varga Dániel egyaránt világklasszis vízilabdázó volt, Biros a sportág történetének egyik legnagyobb alakja. Hét év van köztük, 2008-ban, Pekingben együtt nyertek olimpiát, ráadásul úgy, hogy mindketten bekerültek a torna All Star-csapatába. A legjobbak közé tartoztak tehát 12 éve, a Magyarock stábja által még a januári budapesti Európa-bajnokságon készített, de csak októberben publikált videóban főleg az amerikaiak ellen 14-10-re megnyert finálét elevenítették fel, középpontban a saját góljaik kommentálásával. 

Mindketten tripláztak az aranycsatában, kulcsszerepük volt a védekezésben is. Varga Dani a három évvel ezelőtt vele készített nagyinterjúnkban például azt mondta erről, hogy: "Nagyon büszke vagyok arra, hogy a pekingi döntő utolsó negyedét végigbekkeltem hiba, kiállítás nélkül."

Kiss Gergőék tíz éve Pekingben lettek zsinórban harmadszorra is olimpiai bajnokok | Eurosport

Tíz évvel ezelőtt, 2008. augusztus 24-én lett sorozatban harmadszor olimpiai bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott. Kemény Dénes csapata az Egyesült Államokat győzte le a pekingi döntőben 14-10-re. A gárda 13 tagja közül hatan ezzel együtt már három ötkarikás aranyéremmel büszkélkedhettek, legendák lettek. Múltidézőnk.


"Ha bekerültünk egy ilyen csapatba, akkor tanuljuk meg tőlük, hogy kell nyerni" - Kemény Dénes kérését, majd számonkérését Varga Dániel idézte fel a beszélgetés elején. Majd jöttek kettejük góljai.

Varga Dani úgy lőtt gólt például emberelőnyben, hogy bár a labdát belelőtte a blokkba, az csak becsorgott valahogy a kapuba. Érkezett Biros Peti kommentárja, egyben nagy igazsága: "Erre nem emlékeztem. Nem kell nagy gólt lőni."

"Ez sokkal szebb, de ugyanannyit ér." – vezette fel Biros 4-4-nél szerzett találatát Varga. Varga Dani elmesélte, hogy vagy 25 alkalommal nézte már vissza ezt a gólt, mert nem érti, hogyan tudott Biros 10 centiméteres előnyéből három métereset elérni az akció végére a védőjével szemben, miközben az amerikai pólósok nagyon jól úsztak. 

"Peti, hogy a fenébe kell csinálni három méteres fórt 10 centis fórból? 15 méteren." - kérdezte korábbi csapattársától. "Nem tudom." - jött a bölcs válasz.

Láthatjuk a Biros védjegyének számító csavart ejtést, majd a következő góljáról a világklasszis Fácán elmesélte, hogy akkor szakadt el a combizma, nem tudott tovább játszani, pont Varga Dani került a helyére kapásoldalon. 

Varga-Dániel-Peking-min.jpgFotó: Europress/AFP

"Ha Peti itt nem sérül meg, akkor lehet, hogy ketten együtt lövünk hat gólt, de valószínűleg 5 az 1 arányban, mert szenzációsan játszott Peti." - mondta Varga.

"A meccs előtt azt mondtam, hogy azon fog múlni, meddig bírják az amerikaiak." – tette hozzá Biros.

Majd Kiss Gergővel érkezik egy bejátszó, a tavaly visszavonult  balkezes óriás az "az biztos, hogy több mint 500-szor aludtam Petivel, az egy komoly kapcsolat már"-mondattal nyitott.

Biros elmesélte, milyen szobatársak voltak ők ketten egymásnak, a sokat beszélő Kiss Gergő, és ő, a csendes don. Nekünk tavaly így nyilatkozott erről Biros Péter:

"Amíg nem játszottunk együtt Gergővel, addig idegesített, mert mindig egymást kellett fogni nagyjából. Idővel csapattársak lettünk, majd szobatársak is a válogatottnál. Egy életvidám fickó, de kicsit más habitusúak vagyunk. Ő sokat beszél, én keveset. Az elején furcsa volt, nyilván neki is, hogy megtanulja azt, hogy én nem beszélek annyit, ő meg sokat, de összecsiszolódtunk. Nagyjából tudtuk, mikor mivel kell lezárni a beszélgetést, amikor nekem nem volt kedvem dumálni, neki viszont igen, ilyenkor volt egy olyan végszó, amikor rájöttünk, hogy nem kell."

Biros Péter: "Amíg nem játszottunk együtt Kiss Gergővel, addig idegesített" | Eurosport

A háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely szombaton lejátszotta a búcsúmeccsét, ünnepélyes keretek között hagyott fel az aktív játékkal. A Millennium Masters tagjaként azokkal játszhatott egymást követő két este is egy-egy mérkőzést a Waterpolo All Star Festival keretében a Duna Arénában, akikkel együtt nyert olimpiákat, világbajnokságot, Európa-bajnokságokat, Euroligát, LEN-kupát, magyar bajnokságot.

Kiderült, hogy a 2011-es, magyar negyedik hellyel végződő sanghaji világbajnokságon éppen Varga volt Biros szobatársa, de utána ugyanúgy visszakerült Kiss Gergőhöz.

Varga Dani arról is beszélt, hogy ő nem szerette a forgatásokat, mert szerinte nem volt jó ezekben a videókban (ebben a beszélgetésben viszont remek). Egy sörös forgatáson jelezte is az alkotóknak, hogy a legrövidebb szöveggel járó szerepet kérné, különben nehéz dolga lesz az egész stábnak. 

"25-ször kellett újravenni. Ez egy olyan műfaj, hogy le a kalappal a színészek előtt, ez nem megy. Biztos, hogy ők a vízben éreznék úgy magukat, mint én ott a kamera előtt a forgatáson. Én ahogy lehet, elkerültem ezeket."

Szóba került, hogy milyen élmény volt Varga Daninak két évvel ezelőtt az Apa Magazinban szerepelnie, az írásban megjelent interjúhoz egy jó hangulatú videót is forgattak, ezt az előzőekkel ellentétben már élvezte hősünk. Pláne, hogy nagyobbik fiával, Milánnal együtt szerepelt a címlapon. Idén márciusban is készítettünk Danival egy nagyinterjút, amiben így mesélt kisfiáról:

"Kezdjük onnan, hogy Milán nagyon érdeklődő, értelmes, okos fiú. Körülbelül négyéves kora óta tud olvasni. Az esti mese olvasása gyakran úgy néz ki, hogy egy oldalt ő olvas, egyet én. És tényleg minden érdekli. Így hát úgy gondoltam, hogy miért ne néznénk meg a Molnár Vera-kiállítást, mert azok a formák akkor éppen visszaköszöntek a rajzain. Tetszett neki, és nekem is jó élmény volt apaként ilyet megmutatni neki. De nincs olyan szándékom, hogy ilyen irányba tereljem, egyszerűen arról van szó, hogy az élet olyan sokszínű, és meg kell mutatni mindent, ami érdekes lehet a gyerekeknek. Az egy jó kérdés, hogy mi az, ami őt igazán érdekli, és mi az, amiről szeretnénk, hogy őt érdekelje?! Ez egy egész életre szóló dolog. Nagyon észnél kell lenni, mert elképesztően erősek a családi minták, amiket magunkban hordozunk egész életünk során. Legtöbbször tudattalanul közvetítünk elvárásokat a gyerekeink felé..."

Varga Dániel: "Ha én vagyok az edzőm, biztosan sokat vitáztam volna magammal" | Eurosport

Két éve OB I-es aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól, minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázójaként. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel még azon a nyáron a Ferencváros ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, hároméves projektjének közel a felénél ültünk le vele beszélgetni tréneri munkája eddigi tapasztalatainak összegzéséről.

Biros Péter 2016-ban, 40 évesen (!) vonult vissza az aktív játéktól, utolsó klubja, a ZF-Eger impozáns búcsúmérkőzést szervezett neki a hevesiek uszodájába, ahol az összes nagy játszótárs tiszteletét tette. Ehhez a partihoz készült egy promó Szomszédok-stílusban, amit szintén levetítettek a Biros, Varga párosnak. 

A kétperces videót nézve Varga Dani nevetve megjegyezte, hogy "Gergő és köztem az a különbség, hogy ő elvállalja." Meg, hogy "Kása a legprofibb. Ő ebben is jó, bármiről van szó, abban fantasztikus. Akármilyen sportról van szó, vagy színészkedésről, zenéről, táncról." Megkapta a magáét Kis Gábor és Varga Dénes is.

Szegény Benedek Tibor feltűnéséről Biros jegyezte meg, hogy "a színész véna"

Újabb remek anyagot forgatott a Magyarock stábja. A korábbi anyagaik közül augusztusban írtunk arról, amikor Kiss Gergő és Madaras Norbert szerepelt egy közös videóban. Meséltek a közösen megnyert két olimpiáról, Athénról és Pekingről, hogy milyen volt hazai rendezésű Európa-bajnokságon - a 2001-esen, illetve a 2014-esen szerepelni -, és azt is elmondták, hogy szerintük milyen minőséget képviselnek utódjaik, Vámos Márton és Zalánki Gergő a magyar válogatottban.

Szeptemberben a kiváló birkózó testvérpárról, Lőrincz Tamásról és Lőrincz Viktorról is írtunk, ők a sportág öt magyar olimpiai aranyérmére reagáltak Kocsis Ferenc 1980-as, moszkvai győzelmétől kezdve. Majd egymás sikereiről is elmondták véleményüket.

E frissen megjelent videó végén egy felirat emlékeztet minket a megváltoztathatatlanra: "Örökké szívünkben őrzünk, Benedek Tibor."


Hozzászólások