Ráúszás - Benedek Tibor, az UVSE Mestere visszavonult minden vízilabdás tevékenységtől
Benedek Tibor, az UVSE Mestere visszavonult minden vízilabdás tevékenységtől
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Benedek Tibor, az UVSE Mestere visszavonult minden vízilabdás tevékenységtől

Takács MártonTakács Márton
2020/05/04 10:14
Benedek Tibor, az UVSE vezetőedzője a klub honlapján és Facebook-oldalán olvasható közleményben jelentette be, hogy május 1-jei dátummal visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Döntését nem indokolta meg, kizárólag magánjellegű okokból határozott így.

Benedek Tibor a második szezonját töltötte az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapatának és ifjúsági együttesének kispadján. Az első évben előbbivel csont nélkül bent maradtak az élvonalban úgy, hogy 19,2 év átlagéletkorú volt a gárda, de már akkor is a mezőny egyik legszórakoztatóbb játékát nyújtották. Élete első vezetőedzői idényében Benedek rögtön aranyéremmel indított, az ifi bajnokságot ugyanis megnyerték az általa irányított Baksa Benedekék.

Benedek Tibor: "El kell engednem ezt az ego-kérdést, hogy nem fogok tudni mindig nyerni" | Eurosport

A játékosként mindent megnyerő, a magyar férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként világbajnoki aranyéremig vezető Benedek Tibornak a mögöttünk hagyott szezon volt élete első klubedzői idénye. Az UVSE fiatal férficsapata az OB I üde színfoltját jelentette, ifi bajnokok is lettek a sportág legendájának irányításával.

A mostani, felfüggesztett évadban óriási menetelés után bejutott a legjobb nyolc közé, a felsőházba az OB I-csapat, de ott még csak egy meccset tudtak lejátszani Vigvári Vendelék. Ez a bejelentés azt is jelenti, hogy amennyiben a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idény folytatódik a nyáron, már nem Benedek Tibor irányítja majd a két gárdáját. A zuhanyhíradó szerint legjobb játékosai közül vagy hat pólósát elveszíti az UVSE, topcsapatok is lecsapnak a nagy tehetségekre. Már megvan Benedek utódja is, ez a közleményben is olvasható, de még nem nevezték meg az új szakembert.

Ahogy Benedek Tibor írja ezeket a fájó sorokat, "a következő években kizárólag szurkolóként veszek részt a hazai vízilabda életében és az UVSE további szakmai munkájában."

Majd búcsúzik saját csapatától, amelyet élmény volt látni játszani, és nyilván irányítani is: "szerettem Mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként és büszke vagyok a csapatra, amelyikkel másfél szezont együtt dolgoztam."

És hogy miért hivatkozik magára Mesterként? Az UVSE két fantasztikus tehetsége, a Vigvári testvérek a nekünk adott interjúban így magyarázták meg ezt a megszólítást:

Vigvári Vendel: "Mindig Mester. Erről is van egy sztori, nem tudom, mennyien ismerik a történetét, hogy is jött a Mester megszólítás. Még amikor az UVSE-be került Benedek Tibor szakmai igazgatóként, látogatta az edzéseket. Az egyikre lejött és bejött velünk a vízbe. Azt mondta, hogy 'Japánban azt hívják Mesternek, aki el tudja mondani a gyakorlatot tökéletesen, és be is tudja mutatni'. Ő bejött és meg is mutatta az összes feladatot, azóta mindenki így hívja."
Vigvári Vince:  "Ráadásul elég magas szinten mutatta be. Az egész UVSE-ben mindenki Mesternek hívja. Sőt, még az utánpótlás-válogatottnál is így nevezzük őt mi, uvse-sek, ha szóba kerül. Alapból menő, ha valakit így hívnak. És ha valakit Mesternek hívnak, akkor ki mást, ha nem őt?"

Benedek Tibor UVSE-je szállíthatja a következő Varga Dániel, Varga Dénes kettőst a Vigvári testvérek személyében | Eurosport

Az egyik 18, a másik négy híján húsz. A 18 éves Vigvári Vendel és öccse, a 16 esztendős Vince egyre meghatározóbb szerepet játszik az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapatában, korosztályaik legtehetségesebb pólósai közé tartoznak. Pályafutásuk kezdetéről, példaképeikről, az UVSE remek élvonalbeli szerepléséről, Benedek Tiborról, a felnőtt válogatottban való szereplés lehetőségéről, a párizsi olimpiáról és arról beszélgettünk velük, hogy tényleg belőlük lehet-e a sportág következő zseniális testvérpárosa.

"Benedek Tibor hivatalos közleménye!

Május 1-i dátummal visszavonulok minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől és a következő években kizárólag szurkolóként veszek részt a hazai vízilabda életében és az UVSE további szakmai munkájában.

Ezúton szeretném megköszönni az Egyesületben eltöltött három és fél évet, mely idő alatt rengeteg szeretetet, támogatást és bizalmat kaptam az Egyesület vezetőitől, elsősorban Lovas Péter elnöktől és munkatársaimtól.

Külön köszönet minden fiatal sportolónak, akiket taníthattam vagy szerencsés esetben a mesterük lehettem. Szerettem Mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként és büszke vagyok a csapatra amelyikkel másfél szezont együtt dolgoztam. Összességében elmondhatom, hogy Szövetségi kapitányként és utánpótlás edzőként is mindent megkaptam, amit megkaphattam, sajnos mindent nem nyerhettem meg, de nem akarok telhetetlennek látszani. Jelen közleményen kívül semmilyen nyilatkozatot nem kívánok tenni, döntésem oka kizárólag magánjellegű.

Örömömre szolgál, hogy helyemet remek szakember veszi át, akinek nyugodt szívvel adom át a még hátralévő hónapokra a felnőtt csapat irányítását és akinek a személyéről hamarosan tájékoztatjuk a vízilabda barátait.

Benedek Tibor"

Március elején beszéltünk vele legutóbb hosszabban hivatalosan, a felsőházba jutás másnapján, amikor épp legnagyobb ellenfelüket, a KSI-t győzték le az ifi bajnokság rangadóján, Benedek Tibor akkor így összegezte korábbi szövetségi kapitányi munkáját, és az UVSE-nél töltött két évét, ami inkább csak másfél szezon:

"Keserű szájízzel hagytam ott a válogatottat, utána nem is nagyon akartam edző lenni, két évig nem is ültem kispadon. Ez a két év az UVSE kispadján minden keserű emlékért kárpótolt, amit ott hagytam a válogatottnál."

Benedek Tibor: "Ez a két év az UVSE-nél minden keserű emlékért kárpótolt, amit ott hagytam a válogatottnál" | Eurosport

Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Benedek Tibor hét olimpián járt, megnyert szinte mindent, amit a vízilabdában lehet, játékosként és edzőként is világklasszis. Az pedig, hogy a 19,7 év átlagéletkorú UVSE-t bevitte az OB I felsőházába, a legjobb nyolc csapat közé az elmúlt héten, ott van a legszebb eredményei között.


Legutóbb akkor írtunk róla, amikor A bámulatos The Last Dance című dokumentumfilm-sorozat negyedik részében olyan mondatok hangoztak el Michael Jordan játékának és a Chicago Bulls csapatában betöltött szerepének változásával kapcsolatban, amelyek kísértetiesen hasonlítanak Benedek Tibor '90-es évekbeli helyzetéhez, amely a válogatottban volt érvényes. Az a helyzet egy az egyben megfeleltethető annak, amin Benedek Tibor esett át akkor, amikor már BEK-győztesként megkapta a válogatottnál szövetségi kapitánynak Kemény Dénest, akivel aztán mindent megnyert a magyar férfi vízilabda-válogatott. 


A magyar vízilabda a hétfői bejelentéssel elveszítette a legnagyobb alakját, reméljük, hogy Benedek Tibor szándékaival szemben mégis csak átmenetileg. A kispadok egy zseniális edzővel lettek szegényebbek, a lelátók viszont egy korszakos pólóssal és szakemberrel lesznek erősebbek.

Hozzászólások