Ráúszás - Benedek Tiborról beszélt mindenki úgy az UVSE sikeres bajnoki nyitánya után, hogy senki nem mondta ki a nevét
Benedek Tiborról beszélt mindenki úgy az UVSE sikeres bajnoki nyitánya után, hogy senki nem mondta ki a nevét
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Benedek Tiborról beszélt mindenki úgy az UVSE sikeres bajnoki nyitánya után, hogy senki nem mondta ki a nevét

Takács MártonTakács Márton
2020/09/10 10:58
Az alaposan átalakult UVSE győzelemmel mutatkozott be a férfi vízilabda OB I 2020/2021-es idényében, a bajnokság harmadik fordulójában 11-8-ra nyertek a lila-sárgák a Tatabánya ellen. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodában, zárt kapuk előtt rendezett meccsről a hazaiak vezetőedzője, Vincze Balázs nyilatkozatával.

2018. október 3. Benedek Tibor az UTE-val játékosként aratott legnagyobb sikerei helyszínén, a Komjádi uszodában, a Szolnok elleni bajnokin mutatkozik be az UVSE vezetőedzőjeként, élete első klubtréneri mérkőzésén. Ő, a vesztes együttes mestere volt az elégedettebb két éve, azt mondta a 13-7-re elveszített parti után, hogy még sosem örült vereségnek ennyire, a csapat felének (!) ugyanis az volt az első OB I-es meccse. Amikor felvetettük neki és Zivko Gocicnak is a sajtótájékoztató végén, hogy belegondoltak-e abba, hogy az volt életük első felnőtt magyar bajnokija vezetőedzőként, Benedek Tibor mosolyogva mondta, hogy "még tanulom ezt a szakmát". Már a Komjádiból kifelé menet pedig odaszóltunk Benedek Tibinek, hogy ez egy kezdő OB I-es edzőtől nem volt rossz. Szmájli.

Benedek Tibor: "Még tanulom ezt a szakmát" | Eurosport

Sporttörténelmi pillanatoknak lehettek szemtanúi, akik szerda este úgy döntöttek, hogy megtekintik az UVSE-Szolnok férfi vízilabda OB I-es mérkőzést a bajnoki szezon első fordulójában. Helyszíni riportunk a Komjádi uszodából. Adott két olimpiai bajnok, vb-aranyérmes, Eb-győztes vízilabdázó, akik játékosként mindent megnyertek lenyűgöző pályafutásuk alatt. Egyikük a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, másikuk hazájában, Szerbiában nemzeti hős.


2020. szeptember 9. Vincze Balázs, a Benedek Tibor által felkért utód az UTE-val játékosként aratott legnagyobb sikerei helyszínén, a Komjádi uszodában a korábbi újpesti csapattárs, Zantleitner Tamás által irányított Tatabánya elleni OB I-es meccsen vezeti először bajnokin az UVSE-t. Ez volt a gárda első idei OB I-es mérkőzése - és a gárda első meccse a Komjádiban Benedek halála óta -, pedig már a harmadik fordulóban jártunk, de a koronavírus-járvány megint közbeszólt, és el kellett halasztani az első két körben játszandó találkozójukat. 

Vincze csapata szerdán 11-8-ra nyert a zárt kapus partin, amelyen szinte végig vezettek a sárga-lilák, a második negyedben elért 4-1-es részeredményre alapozva a sikerüket. A csapatkapitánya, a sérülés miatt hiányzó Korényi Balázs nélkül is magabiztos volt az UVSE, a 8-as (!) sapkában szereplő Vigvári Vince sok időt töltött a vízben, négy gólt hintett, minden bizonnyal ő veszi át az FTC-hez szerződő bátyja, Vendel helyét a vezérszerepben. A Vasastól igazolt Bencz Rolf triplázott, a hosszú kihagyás után játszó center, Aranyi Máté is góllal tért vissza

"Örülök, hogy egy elég viszontagságos időszak után sikerült így felpörögnünk az első mérkőzésre, és folytattuk, amit tavaly abbahagytunk. És remélem van, aki büszke ránk!" - mondta Vigvári Vince a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. Utolsó mondata még a négy góljánál is szebb volt, pedig azok sem voltak csúnyák.  


Az UVSE legutóbb még az előző évadban, március 7-én (!), tehát hat hónapja játszott az OB I-ben, akkor a még Benedek Tibor által irányított gárda az OSC otthonában szenvedett 19-7-es vereséget a középszakasz első fordulójában úgy, hogy játszott az a hat pólós is a soraiban – Sziládi Kristóf, Konarik Ákos, Dala Döme, Korbács Gábor, Vigvári Vendel, Tóth Kristóf -, aki a nyáron elszerződött a lila-sárgáktól. Az újbudaiakat akkor az a Vad Lajos irányította, aki tegnap már a Vasas vezetőedzőjeként kémkedett a lelátón, ahogy az ő utódja, Varga Dániel is megnézte a partit a Komjádiban.

A mostani meccs után Vincze Balázsnál arról érdeklődtünk, hogy a legutóbbi, hosszabb júliusi beszélgetésünk óta milyen tapasztalatokat szerzett az UVSE-t irányítva. A csapat egy számukra sikeres - de még befejezetlen - Magyar Kupa-sorozatot tudott le, majd jött ez a jól alakuló bajnoki nyitány.

"Úgy érzem, azóta, hogy június közepe óta elkezdtük a munkát, ahhoz képest rengeteget fejlődtünk. A szezon elején még nem tudtam pozicionálni magunkat, most a mérkőzés után bátran kijelentem, hogy azért ettől a meccstől győzelmet vártam. A Magyar Kupa lejátszott, és általam fontosnak ítélt mérkőzéseinek, és nyerhetőnek ígért meccseinek jó részét meg tudtuk nyerni. Sajnos az utolsó, Szentes ellen vívott, és elveszített meccs azért is jött rosszul, mert azt követően két hétre karanténba kerültünk, két hete „szabadultunk” és tudtunk elkezdeni újra edzéseket tartani. Nagy öröm számomra, hogy Vigvári Vince így tudott visszajönni, mert lovaglóizom-húzódás és több más ok is befolyásolta az ő játékát. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, mert egy olyan csapat ellen tudtuk ezt megszerezni, amelyik a felkészülését gyakorlatilag töretlenül tudta megtartani, nekünk viszont törést okozott a szünet, leginkább a fizikai állapotunkban."

Vincze-Balázs-UVSE-Tatabánya-min.jpgFotó: Varga Jennifer/UVSE

Ahogy fentebb említettük, Vincze Balázsnak különösen fontos a Komjádi, a '90-es években ebben az uszodában pofozták végig Európát Bud Spencer módjára az UTE-val. Most pedig itt debütálhatott OB I-es meccsen az UVSE-t irányítva, még ha zárt kapuk előtt is. Nem mellesleg a lelátón ott ült a Vasas kapusedzője, az ellenfélnézőben járó Mátéfalvy Csaba is, aki annak a legendás Újpestnek a csapatkapitánya volt.

"Ahogy kiemeltem még a meccs előtti élő bejelentkezésnél és a sajtótájékoztatón is, nagyon nagy öröm ez nekem. Persze ebbe az örömbe keveredik keserűség is, ezt nem lehet elégszer mondani, még akkor is, ha tudjuk, hogy az élet megy tovább. Többször visszatértünk már erre a témára, ha ő nem így akarta volna, akkor nem én ülnék az UVSE kispadján. Ez erőt ad és örülök, hogy ezzel a mérkőzéssel a bajnokságot így tudtuk elindítani és bizonyítani, hogy jót gondolt."

Bár senki sem mondta ki a nevét, se Vigvári Vince, se Vincze Balázs, és úgy beszéltek róla, hogy nem kérdeztünk rá konkrétan, mindenki tudja, kiről van szó, aki borzasztóan hiányzott szerdán is az uszodából, és aki Esterházy Pétert parafrazeálva mindenütt ott van, csak itt nincs.

Benedek Tibor örökségét vinné tovább az utódja, Vincze Balázs az UVSE-nél | Eurosport

Borzasztó nehéz feladatot kapott örökül Vincze Balázs, akit Benedek Tibor maga kért fel, hogy legyen az utódja az UVSE szakmai igazgatói és OB I-es vezetőedzői posztján. A lila-sárgák új főnöke a vele készített interjúnkban elmesélte, miért vacillált a felkérés elfogadásakor, hogy milyen egykori csapattársa örökébe lépni, és hogy mi a célja az OB I-es mezőny elmúlt két szezonjában üde színfoltként szereplő gárda új mestereként.


Hozzászólások