Ráúszás - A Benedek Tiborért is küzdő UVSE háromból hármat nyerve a Honvéd társaságában vezeti az OB I tabelláját
A Benedek Tiborért is küzdő UVSE háromból hármat nyerve a Honvéd társaságában vezeti az OB I tabelláját
Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

A Benedek Tiborért is küzdő UVSE háromból hármat nyerve a Honvéd társaságában vezeti az OB I tabelláját

Takács MártonTakács Márton
2020/09/18 13:05
Cikkünk megjelenésének napján már három hónapja nincs velünk Benedek Tibor. Már, hogy fizikai valójában, mert ahogy az UVSE teljesít a férfi vízilabda OB I-ben, a szellemisége, az öröksége ott van abban a csapatban, amelyiket másfél szezonon át irányított. Vincze Balázs munkája folytonosságot jelent korábbi újpesti csapattársáéval, a hat kulcsemberét elveszítő, nagyon kemény nyár után vízbe ugró lila-sárgák pedig három forduló elteltével a Honvéd társaságában, pontegyenlőséggel vezetik az élvonalbeli bajnokság tabelláját.

Van egy csapat, amelyik 2018-ban még osztályozót vívott az élvonalban maradásért. Majd azt megnyerve koncepciót, stílust és mindenekelőtt edzőt váltott, a következő évadban csont nélkül bent maradt az OB I-ben, a mögöttünk hagyott idényben pedig bejutott a legjobb nyolcba a Magyar Kupában és az élvonalbeli küzdelmekben is. Az elért eredmények és a közben mutatott játék miatt meggyőződésünk, hogy az a munka, amit Benedek Tibor végzett az elmúlt másfél évben az UVSE férfi OB I-es és ifjúsági csapatának vezetőedzőjeként, évtizedekre beágyazódik a magyar vízilabda kollektív emlékezetébe. 

Benedek Tibor június 18-án hunyt el, majd az UVSE-ből távozott hat kulcsjátékos Sziládi Kristóf, Konarik Ákos, Dala Döme, Korbács Gábor, Vigvári Vendel és Tóth Kristóf személyében. A sportág legendájának helyét Benedek felkérésére Vincze Balázs vette át szakmai igazgatóként és vezetőedzőként. Benedek nagyságára 867 egyéb momentum mellett az egyik legjellemzőbb tényező, hogy halálos betegen még arra is volt ereje, hogy gondoskodjon a számára megfelelő utódlásáról. Új trénerével már a Magyar Kupa nyári sorozatában is jól szerepelt a csapat, a 11. helyért játszhatnak majd Bisztritsányi Dávidék a helyosztókon. A járvány miatt csonka módon rajtoló bajnokságot  - az OSC és a Szolnok még egy meccset sem tudott lejátszani - pedig a csapatot is sújtó koronavírus-járvány miatti leállás és karantén után három forduló alatt aratott három győzelemmel kezdte a gárda. 21,1 év átlagéletkorú csapattal.

Benedek Tibor az UVSE-vel végzett vezetőedzői munkája a legjobb dolog, ami a magyar vízilabdában történhetett | Eurosport

Meggyőződésünk, hogy az a munka, amit a búcsúzó Benedek Tibor végzett az elmúlt másfél évben az UVSE férfi OB I-es és ifjúsági csapatának vezetőedzőjeként, évtizedekre beágyazódik a magyar vízilabda kollektív emlékezetébe. Amikor 2018 márciusában az UVSE szakmai igazgatója, Benedek Tibor bejelentette, hogy kétéves kihagyás után visszatér a kispadra, és átveszi a klub felnőtt és ifjúsági együttesének irányítását, rég nem tapasztalt izgalom lett úrrá rajtunk.

Az edző és a játékosok nem győzik hangsúlyozni Benedek Tibor szerepét, hatását a már nélküle elért eredmények után sem. Még a szezon előtt így nyilatkozott a nekünk adott interjújában Vincze Balázs: 

"Egy olyan érzés is mocorgott bennem, hogy milyen jó lenne visszatérni egy újpesti kötődésű egyesülethez. Az UTE-ben nőttem fel, 20 évet töltöttem ott. Visszatérni abba az uszodába, ahol felnőttem. Kapni egy olyan feladatot egy legendától, akivel nagyon közeli kapcsolatban álltunk tíz éven keresztül. Amit nem csak úgy odadobott, hanem elkezdett valamit csinálni, de nem tudjuk, kin múlt, hogy ezt ő nem tudta továbbvinni, de mégis kényszerű volt ezt átadni valakinek. Amikor engem erre megkért, és belegondoltam, akkor nem lehetett mást mondani, mint igent. 

Talán először fordul elő ez - de lehet, hogy csak én érzem így -, hogy itt nem a saját képemre kell formálni a gárdát, hanem tovább kell vinni azt az örökséget, amit Tibor letett az asztalra. Ezt meg kell fogni, és az első emberekként vinni tovább. De nyilván benne van az, hogy nem vagyunk olyan, mint Tibor. Belőle csak egy volt. Lehet, hogy lesz majd 100 év múlva még egy, nem tudom. De most nincs ilyen. De mégis vinnünk kell tovább és nem pánikba esni, ha valami nem sikerül úgy, mint ahogy vele. 
Bukósisak nélkül nem akarok fejjel a falnak rohanni. Úgy, hogy ne érezném magamban az erőt, a tudást, az energiát, hogy meg tudjam csinálni ezt a munkát. Biztos, hogy nem ugyanolyan leszek, mint a Tibor volt. De remélem, hogy ettől még hasznos munkát tudok végezni."

Benedek Tibor örökségét vinné tovább az utódja, Vincze Balázs az UVSE-nél | Eurosport

Borzasztó nehéz feladatot kapott örökül Vincze Balázs, akit Benedek Tibor maga kért fel, hogy legyen az utódja az UVSE szakmai igazgatói és OB I-es vezetőedzői posztján. A lila-sárgák új főnöke a vele készített interjúnkban elmesélte, miért vacillált a felkérés elfogadásakor, hogy milyen egykori csapattársa örökébe lépni, és hogy mi a célja az OB I-es mezőny elmúlt két szezonjában üde színfoltként szereplő gárda új mestereként.

A gárda csapatkapitánya, Korényi Balázs a nyáron szintén kiemelte Benedek szerepét. A csapat második legrutinosabb tagja még csak a parton tudja segíteni az UVSE-t, sérülése miatt még egy tétmeccsen sem tudott medencébe ugrani az új évadban. Az UVSE sikerének értékét növeli, hogy nélküle is megy a szekér. 

"Benedek Tibor öröksége miatt is nehéz helyzetben vagyunk. Nekünk kell megmutatni, hogy az örökségét itt hagyta, és nem vitte el. Úgy vagyunk vele, hogy új dolgokat kell csinálnunk, de azzal a mentalitással, amelyet ő ránk hagyott. Vincze Balázsnak nincs könnyű dolga, de Benedek Tiborok sem futkosnak minden nap az uszodákban. Kevés, hozzá hasonló személy van Magyarországon, amilyen ő, olyan nincs is. Balázs viszont az egyik legjobb szakember itthon, úgy gondolom, meg fog birkózni ő, és remélem, a csapat is a feladattal."

Az UVSE csapatkapitánya szerint nekik kell megmutatniuk, hogy Benedek Tibor itt hagyta az örökségét, és nem vitte el | Eurosport

Fotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook Korényi Balázs, az UVSE csapatkapitánya az egyik olyan játékos, aki az átmenetet jelenti a lila-sárgák tavalyi és idei gárdája között. A csékát a nyári felkészülésről, az új igazolásokról, és arról is kérdeztük, hogyan próbálnak megbirkózni elhunyt Mesterük, Benedek Tibor örökségével.

Az alaposan átalakult UVSE győzelemmel mutatkozott be a bajnokság 2020/2021-es idényében, a bajnokság harmadik fordulójában 11-8-ra nyertek a lila-sárgák a Tatabánya ellen. Az volt a gárda első idei OB I-es mérkőzése - és a gárda első meccse a Komjádiban Benedek halála óta -, pedig már a harmadik fordulóban jártunk, de a koronavírus-járvány megint közbeszólt, és el kellett halasztani az első két körben játszandó találkozójukat.

"Örülök, hogy egy elég viszontagságos időszak után sikerült így felpörögnünk az első mérkőzésre, és folytattuk, amit tavaly abbahagytunk. És remélem van, aki büszke ránk!" - mondta Vigvári Vince a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. Utolsó mondata még a négy góljánál is szebb volt, pedig azok sem voltak csúnyák. 

Csatlakozott hozzá edzője, Vincze Balázs is. "Persze ebbe az örömbe keveredik keserűség is, ezt nem lehet elégszer mondani, még akkor is, ha tudjuk, hogy az élet megy tovább. Többször visszatértünk már erre a témára, ha ő nem így akarta volna, akkor nem én ülnék az UVSE kispadján. Ez erőt ad és örülök, hogy ezzel a mérkőzéssel a bajnokságot így tudtuk elindítani és bizonyítani, hogy jót gondolt." 

Bár senki sem mondta ki a nevét, se Vigvári, se Vincze, és úgy beszéltek róla, hogy nem kérdeztünk rá konkrétan, mindenki tudja, kiről van szó, aki borzasztóan hiányzott akkor is az uszodából, és aki Esterházy Pétert parafrazeálva mindenütt ott van, csak itt nincs.

Benedek Tiborról beszélt mindenki úgy az UVSE sikeres bajnoki nyitánya után, hogy senki nem mondta ki a nevét | Eurosport

Az alaposan átalakult UVSE győzelemmel mutatkozott be a férfi vízilabda OB I 2020/2021-es idényében, a bajnokság harmadik fordulójában 11-8-ra nyertek a lila-sárgák a Tatabánya ellen. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodában, zárt kapuk előtt rendezett meccsről a hazaiak vezetőedzője, Vincze Balázs nyilatkozatával. 2018. október 3.


Szombaton az alaposan megerősített, de még az összeszokás fázisában lévő Vasas volt az UVSE ellenfele közös otthonukban, a Komjádi uszodában. Molnár Erikék egy 3-0-s első negyeddel robbantottak és végig vezetve, óriási meglepetésre 9-7-re legyőzték a három emberüket - Sava Randjelovicot, Bedő Krisztiánt és az éppen az UVSE-től igazolt Korbács Gábort - nélkülöző piros-kékeket. Érdekesség, hogy az UVSE egyik legjobbjának az a Bencz Rolf bizonyult, akire éppen a megújuló angyalföldiek nem tartottak igényt. Ő, valamint a másik két nyári szerzemény, Kardos Alexander - aki a Honvédnak nem kellett -, valamint Szentesi Ádám pedig úgy simult bele a gárda játékába, mintha régóta együtt játszanának társaikkal. 

A partit követő sajtótájékoztatón Vincze Balázs ezzel a megjegyzéssel fejezte be mondandóját: "Azt is érzem, hogy mintha nem csak Varga Viktorral ketten vezetnénk ezt a csapatot."

E hét szerdán pótolták az első fordulóból elhalasztott mérkőzést a meggyengülő Debrecen ellen, amelyen 13-9-re húzott be az UVSE. A vezérek sorába előlépő Vigvári Vince ezúttal öt gólt hintett, akcióból is több találatot jegyeztek a hazaiak, köztük két centerük, Szentesi Ádám és Arany Máté révén is. A DVSE kapusa, Kósik Soma rendkívül sportszerűen nyilatkozott a számukra vereséggel végződő találkozó után, ezúttal ő hozta szóba Benedek Tibort.

"Először is szeretnék gratulálni az Újpestnek és Balázsnak külön, mert úgy gondolom, hogy Tibor után nagyon jól összerakta ezt a fiatal csapatot, hatalmas munkája van benne, úgyhogy minden tiszteletem az övé."


A háromból három győzelmet elérő UVSE így 100%-os teljesítménnyel, közte egy bravúros sikert elérve, a maximálisan begyűjthető kilenc ponttal áll a szintén kilenc egységet begyűjtő, de egy mérkőzéssel többet játszó, és már egy vereséget is elszenvedő Honvéd társaságában a tabella élén. 

A Magyar Kupa ötödik helyét megszerző, Szivós Márton által irányított BHSE a kupában már találkozott az UVSE-vel, a sorozat második körében a Margitszigeten 15-8-ra diadalmaskodott a hétgólos (!) Hosnyánszky Norbert vezette gárda. A fizikailag sokkal erősebb játékosokból álló Honvéd ellen nem volt sok sansza a többnyire fiatalokból álló UVSE-nek, és az esélyek azóta sem változtak, Decker Ádámék győzelmére lehet számítani szombaton is, bár Szieben Lászlóék sikere a Vasassal vívott parti előtt sem volt benne a pakliban. A Honvéd ugyan a Miskolc elleni vereséggel kezdte a bajnokságot, a Debrecent, a Szentest és a Tatabányát a papírformának megfelelően már felülmúlták Manhercz Ádámék, akik a Szirányi Balázs, Fejős Róbert alkotta centerpárossal az élvonal egyik legerősebb középcsatárduóját mondhatják magukénak. Az MK-helyosztón szerdán a BVSC-vel szemben 10-6 arányban bizonyultak jobbnak, így önbizalommal várhatják a következő derbit.

Most, szeptember 18-án, Benedek Tibor halála után három hónappal az UVSE vezeti a bajnokság tabelláját az egy mérkőzéssel többet játszó Honvéddal együtt, pontazonossággal. Szombaton éppen Honvéd-UVSE zárt kapus, de tévés meccset rendeznek, amely az előzmények után már rangadónak minősül. 

A két esztendeje elkezdett UVSE-sikertörténet egy borzasztó és értelmetlen tragédia után is folytatódik. Benedek Elek meséit előbb Benedek Tibor írta felül, az ő halála óta pedig Vincze Balázs és a játékosok szövegezik tovább a felemelő és az egykori 8-as miatt végtelen történetet.

Vincze-Balázs-UVSE-min.jpgFotó: Varga Jennifer/UVSE Facebook

Hozzászólások