Ráúszás - Benedek Tibor miatt kérte el és vette át csapattársától a 8-as sapkát a tavaly még a legenda által edzett egri reménység
Benedek Tibor miatt kérte el és vette át csapattársától a 8-as sapkát a tavaly még a legenda által edzett egri reménység
Fotó: Monoki Nikolett/vlv.hu

Benedek Tibor miatt kérte el és vette át csapattársától a 8-as sapkát a tavaly még a legenda által edzett egri reménység

Takács MártonTakács Márton
2020/07/30 08:35
Baksa Benedek az egyik olyan játékos a tavalyi Egerből, aki maradt a csapatban. A 20 éves kapásoldali pólós a keret óriási mértékű átalakulása miatt sokkal több játékidőt fog majd kapni, mint a mögöttünk hagyott csonka szezonban. A fiatal vízilabdázó vezérszerepre tör, erről kérdeztük, és azt is elmesélte, miért cserélte le eddigi 13-as sapkaszámát a neki nagyon sokat jelentő 8-asra.

Nagy változások történtek az Egernél, a tavalyi csapatból mindössze négyen maradtak: Baksa Benedek, Krémer Balázs, Nikola Murisic és Sántavy Máté. Mivel Dabrowski Norbert a BVSC szakmai igazgatója lett, új vezetőedzőre volt szükség, az utód az ő eddigi segédje, Petrovai Márton lett. Visszatért két egri nevelésű pólós, Kovács Gábor és Lőrincz Bálint, akik Benedek Tibor szövetségi kapitányi időszakában a válogatottban is megfordultak. Rajtuk kívül Rádli Rajmund, Szalai Gábor, Telegdy András és a világbajnoki ezüstérmes Török Béla számít új embernek, a keret többi részét a saját utánpótlásából tölti fel az egyesület. Krémer mellett a kapusedző, a 38 éves Jászberényi Gábor is vízbe száll, ő lesz a másik hálóőr, emellett Petrovai mellett másoedzőként, és mindkét OB I-es gárdánál kapusedzőként is tevékenykedik majd.

Egy éven belül a második új időszámítás kezdődik el az egri vízilabdacsapatoknál | Eurosport

Pénteken sajtótájékoztatón jelentette be az Egri Vízilabda Klub a férfi és női OB I-es csapatánál történt változásokat. Mindkét együttesnél új vezetőedzőt mutattak be, és mindkét keret szinte teljesen kicserélődött. Az eddig a női csapatot vezetőedzőként irányító Biros Péter új szerepkörben fog dolgozni, szakmai igazgató lett.

A tavaly az UVSE-től igazolt Baksa Benedeknél először arról érdeklődtünk, hol tartanak a csapatépítés hosszúnak ígérkező folyamatában.

"Magánemberként már elfogadjuk, és mondhatom, hogy szeretjük is egymást, és jól elvagyunk egymás társaságában. Csapatként hogyan funkcionálunk? Megvannak azok a dolgok a játékintelligenciában, hogy kivel lehet jól együtt pólózni, és hogy bizonyos szituációkban hogyan döntünk. Az még, hogy mindenki megtalálja, hogy ebben a csapatban mi a szerepe, az ezeken a Magyar Kupa-mérkőzéseken változik a legtöbbet. Edzhettünk mit hat hetet együtt, ez a három meccs többet számít bármi másnál. Jól haladunk, jó csapatunk lesz. Egy harcos, gürizős edzővel egy harcos, gürizős gárda lesz Egerben."

Szinte a nulláról kell összeállnia az Egernek a sok távozó és a sok érkező miatt. Ebben az esetben meg lehet-e egyáltalán fogalmazni valamilyen hivatalos célt, vagy a lényeg az, hogy érjenek össze, amire a szezon második felében már többet lehet építeni.

"Elvárásokat még nem is fogalmaztunk meg annyira, most láttuk mi is, hogy hová lehetünk predesztinálva, vagy, hogy hová érhetünk majd oda a bajnokság végén. Ebből a mezőnyből kiemelkedik négy csapat, a Fradi, a Szolnok, a Vasas és az OSC, de mindenkinek lehet rossz meccse. Ezek lesznek azok a mérkőzések, amelyeket meg kell élni, és ott maradni végig az ellenfelek nyakán, ahogy az UVSE-vel is igyekeztünk mindenkivel a lehető legtovább pariban lenni egy találkozón belül. Úgy gondolom, hogy onnantól lefelé a BVSC és a Honvéd lesz, akikkel ki-ki meccseket vívhatunk. Ellenük hazai medencében a győzelemért kell menni, és tőlük lefelé pedig mindenkit verni kell, ez nem kérdés."

Baksa-Benedek-Eger-MK-vlv-3-min.jpgFotó: Monoki Nikolett/vlv.hu

Vannak rutinos, korábbi válogatott játékosok a gárdában, a montenegrói Nikola Murisic személyében az OB I egyik legkiválóbb centerével rendelkeznek az egriek, valamint olyanokkal, mint Baksa, aki már korábban is megcélozta a magyar nemzeti együttesbe való bekerülést. 

"Egy olyan csapatunk van, ahol például Lőrincz Bálint megszerezte a válogatottságot ugyan korábban, de azóta nem tudott bekerülni, most megint meg tudja mutatni magát. Török Béla és Kovács Gábor szintén, és én is abban reménykedem. Tavaly egy jó egri csapatba igazoltam, játszottam is, de nem annyit, hogy beverekedjem magamat a válogatottba, nyilván ennyit érdemeltem, így játszottam. Viszont most három és fél, négy negyedekkel meg lehet mutatni, hogy mi van bennem, hogy bírom a terhelést. És fölvállalom azt is, hogy bár még csak 20 éves vagyok, szeretnék vezéregyénisége lenni ennek a csapatnak, mert 17 esztendős korom óta az UVSE-ben is így játszom. Attól, hogy vannak nálam rutinosabbak az egri csapatban, még beszélni fogok, ha kell, és csinálni fogom a játékom."

Az Eger 20 éves reménysége, Baksa Benedek tavaly nyáron szerződött Benedek Tibor UVSE-jétől az Egerhez. Azt az akkor vele készített interjúnkban elmesélte, hogy Hosnyánszky Norbert miatt is választotta a hevesieket, és az iránta érzett tiszteletből játszott 6-osban a lila-sárgáknál. A Magyar Kupa hétvégi első csoportkörében viszont 8-asban játszott, a 6-os fejfedőt az Egerbe visszatérő Kovács Gábor viselte. Megkérdeztük erről is Baksát, a váltásnak ugyanis rendkívül személyes okai vannak.

Egy olimpiai bajnok, a válogatottság és az edző miatt igazolt Egerbe a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetsége | Eurosport

Kiemelkedő szezont zárt az OB I-et a 13. helyen záró UVSE-ben, amelynek ificsapatával aranyérmet szerzett a bajnokságban. 10 év után távozik nevelőegyesületétől, amelyből utolsó éves edzője, Benedek Tibor nyugodt szívvel engedi el. Miért igazol el a lila-sárgáktől és miért pont az Egert választotta Baksa Benedek, a következő évtized leendő meghatározó válogatott játékosa?

"Vannak kedvenc, vagy számomra kedves számaim. Ilyen a 23-as – 23-án születtem. A 6-os Hosnyánszky Norbert miatt volt fontos, vele egy szezont együtt is játszhattam azóta Egerben. A korosztályos válogatottakban 4-esre váltottam, ez pedig azért fontos szám, mert a húgommal négy év, négy hónap és négy nap van köztünk. Egerben a 13-as szám jutott tavaly, magasan volt a léc, mert azelőtt Biros Péter játszott ebben a sapkában.
Szerettem volna itt is egy sajátot, amit én választok. Még Benedek Tibor halála napján megkérdeztem montenegrói centerünktől, Nikola Murisictől, aki eddig viselte nálunk a 8-as sapkát, hogy nem bánná-e, ha elkérném tőle. Elmondtam az indokaimat, ő pedig nagyon készségesen válaszolta, hogy tudja, milyen fontos nekem a Mester, neki pedig nem jelent annyit a 8-as, hogy ragaszkodjon hozzá, simán odaadta, innen is köszönöm neki. Ameddig tudok, szeretnék 8-asban vízilabdázni. 
Nagyon tetszett az is, hogy az UVSE megváltoztatta a címerét, beletette Benedek Tibor monogramját, és egy felállított végtelen jellel az emblémában is megjelent a 8-as. Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe a Mester, főleg, amikor lemegyek az uszodába."

Benedek Tiborra emlékezve megváltoztatja címerét az UVSE csapata | Eurosport

Megváltozik az UVSE vízilabdacsapatának címere, melybe bekerül a június 18-án elhunyt Benedek Tibor monogramja, valamint a 8-as sapkaszámát szimbolizáló jel. A csapat közösségi oldalán közzétett bejegyzésben kiemelték: a címer felső részébe belekerült Benedek Tibor monogramja, és egy, a 8-as sapkaszámát szimbolizáló, valamint egyben a végtelent is ábrázoló jel.

Hozzászólások