Ráúszás - Az FTC pólósai három napon belül három BL-győztest felülmúlva nyerték meg a Bajnokok Ligáját
Az FTC pólósai három napon belül három BL-győztest felülmúlva nyerték meg a Bajnokok Ligáját
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az FTC pólósai három napon belül három BL-győztest felülmúlva nyerték meg a Bajnokok Ligáját

Takács MártonTakács Márton
2019/06/11 09:06
A Ferencváros férfi vízilabdacsapata év közben néha bukdácsolt a Bajnokok Ligájában, különösebb bravúr nélkül szerezte meg a negyedik helyet csoportjában, hogy aztán a BL nyolcas döntőjében csodás menetelés után, három BL-győztest is felülmúlva, egy szenzációs finálét a címvédő ellen ötméteresekkel megnyerve érjen fel a csúcsra.

Egy olyan hibátlan szezont zárt öt trófeával az FTC, amely előtt nyáron visszavonult a csapat klasszisai közül Madaras Norbert és Varga Dániel is. Amelyben Slobodan Nikic hetekig nem volt bevethető krónikus sérülése miatt. Amikor másik centere, Mezei Tamás három hónapot hagyott ki trombózis miatt - hogy aztán a BL-negyeddöntőt és a finálét is csavargóllal kezdje. Ahol sokáig Stefan Mitrovic és Vámos Márton sem teljesített önmagához képest kiemelkedően, hogy aztán a bajnoki döntőben és a BL Final Eight-ben mindketten óriásit játsszanak. Ahol a kezdeti jó és meggyőző teljesítményt követte egy kisebb hullámvölgy és néhány pofon, hogy aztán az évad legfontosabb szakaszához érve a legénység maga mögé utasítsa az európai élcsapatokat (is). 

A tavalyi új szerzemények közül Aaron Younger és Kállay Márk is pillanatokon belül beépült a csapatba, Mezeivel együtt mindannyian fontos tagjai lettek a Fradinak. A zöld-fehérek fiatal védői, Pohl Zoltán és Jansik Szilárd olyan tapasztalt bekktől tanulhattak, mint az a Gór-Nagy Miklós, aki aztán a BL nyolcas döntőjében csak akkor tölthetett néhány percet a vízben, amikor a megnyert finálé után már mindenki fürdött. Sedlmayer Tamás pedig az idény egyik legtöbbet fejlődő pólósa lett, kulcsfontosságú gólokkal, jelentős mezőnymunkával, a ráúszások megnyerésével.

Vámos.jpgFotó: LEN/Facebook

A BL csoportkörében a Dinamo Moszkvát, az Egert, a Steauát és a Crvena Zvezdát oda-vissza legyőzte Varga Zsolt együttese, viszont a végül előtte záró hármas tagjai közül se a Reccót, se a Barcelonetát, se a Bresciát nem tudták felülmúlni, a Brescia ellen volt egy hazai 8-8-as döntetlenjük, a többi mérkőzésüket elveszítették. Ezzel csak azt próbáltuk jelezni, honnan jutott el a Fradi a BL-győzelemig, hogy milyen előjelek után sikerült diadalmaskodniuk ott, ahol a klub még nem is járt azelőtt. Egyszerűen meg kellett szokniuk a BL légkörét, színvonalát, felvenniük a ritmust csapatként azután, hogy két szezonban is csak az Euro-kupában indultak, ami azért más kávéház.

Aztán a nyolcas döntőben formaidőzítésben, csapategységben is példát mutatott a gárda nem csak a magyar, hanem az európai élmezőnynek is, hiszen Hannoverben borzasztó nehéz ágon verekedték be magukat Nikola Jaksicék a fináléba. Újoncként szerepelt Varga Zsolt csapata a Final Eight-ben, ahol sorozatban 2016, aztán 2014 BL-győztesét, majd a címvédőt felülmúlva hódította el a legrangosabb nemzetközi kupasorozat trófeáját. 

Jug elleni negyeddöntőt uralta a Fradi, 3-0-ra elhúzott és végig vezetett, az utolsó negyed volt csak igazán izgalmas. A Barcelonetával vívott elődöntőben viszont már az FTC futott az eredmény és a rivális után, mínusz kettőről fordítva, először az utolsó negyedben vezetve, Varga Dénes zsenialitásával, három találatával és asszisztjával, és Vogel Soma nagyszerű védéseivel múlták felül a spanyolokat. A fináléban pedig többször is három góllal vezettek a tavalyi győztes Olympiakosz ellen nagyszerű játékkal, míg végül - az európai Szuperkupáért vívott mérkőzéshez hasonlóan - ötméteresekkel hódították el a serleget, a már kipontozódott két klasszisuk, két biztos lövőjük, Varga Dénes és Vámos Márton nélkül. Jansik Szilárd állt oda először büntetőt lőni, de kihagyta, majd amikor újra rá került a sor, belőtte, és mivel a következő görög lövő hibázott, nyert a Fradi. Na, ez a lélekjelenlét az a plusz, ami jellemzi ezt a Ferencvárost.

Ötméteresekkel BL-győztes a Ferencváros | Hosszabbítás

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata története során először megnyerte a Bajnokok Ligáját, ugyanis a hannoveri nyolcas döntő szombati fináléjában 10-10-es döntetlent követően ötméteresekkel 14-13-ra legyőzte a címvédő Olympiakoszt. A két csapat november 30-án az Európai Szuperkupáért küzdött meg egymással, akkor a Komjádi Uszodában ötméteresekkel az Eurokupában címvédő Ferencváros diadalmaskodott, 1993 óta ez volt az első alkalom, hogy a második számú európai sorozat győzteséhez került a trófea.


A LEN érdekességeket felsoroló cikkéből kiderül, hogy a Bajnokok Ligája történetében most először dőlt el a kupa sorsa büntetőkkel. Azok után, hogy 2017-ben a Ferencváros szétlövésben veszítette el a Szolnokkal szemben több kulcsmeccsét is, ebben a szezonban az európai Szuperkupát, a magyar bajnoki döntő harmadik felvonását és a BL-t is ötméteresekkel hódította el a Fradi. Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy a 2017. novemberi, Dózsával vívott és elbukott európai Szuperkupa-meccs óta az összes fináléját megnyerte Varga Zsolt együttese. Az FTC az elmúlt hét évben a hetedik különböző klub, amelyik az élen végzett a legrangosabb európai kupasorozatban. 2013 óta a Crvena Zvezda, a Barceloneta, a Recco, a Jug, a Szolnok és az Olympiakosz örülhetett rajtuk kívül. Ez egyben azt is megmutatja, hogy milyen erős a mezőny, amelyben minden eddiginél nehezebb az első hely megszerzése. 

A zöld-fehérek projektjének sikerét jelzi, hogy zsinórban harmadszorra nyertek európai kupát. 2017-ben és 2018-ban az Euro-kupát hódították el, majd mindjárt első próbálkozásra, a nyolcas döntőben újoncként szerepelve a BL végső fázisában sem találtak legyőzőre, ez egyébként még soha senkinek nem sikerült. Az Olympiakosznak ez volt a harmadik elveszített BL-döntője. 2002-ben - Kásás Zoltán irányításával - és tavaly a görög klub diadalmaskodott, 2001-ben, 2016-ban és 2019-ben viszont aktuális riválisuk örülhetett.

A Ferencváros ezzel a sikerével egy olyan illusztris társaságba került, amelynek tagjai valamennyi európai nemzetközi kupasorozatot meg tudták már nyerni legalább egyszer. A Fradi a KEK-ben 1974-ben, 1977-ben, 1979-ben és 1998-ban végzett az élen - 21 éve is az Olympiakoszt legyőzve a döntőben. Az Euro-kupát 2017-ben és 2018-ban hódították el, most pedig a Bajnokok Ligájában lettek elsők. A triplázó klubok mezőnyében az FTC-n kívül a Pescara, a Partizan és a Posillipo található. Mindegyikük elmondhatja magáról, hogy az európai Szuperkupát is megszerezték.

FTC_kispad.jpgFotó: LEN/Facebook

Az FTC a második olyan egyesület a Recco 2015-ös esete után, amelyik még a BL selejtezőjében kezdte meg az idei sorozatot és onnan indulva nyerte meg. Egyben a Fradi az első, amelyik csoportjában a negyedik helyen végezve ért oda a tetőre, még egy ilyen alacsonyan rangsorolt csapat sem diadalmaskodott. Amikor a Barceloneta 2014-ben győzött, akkor Szirányi Balázsék csoportharmadikként meneteltek a végső győzelemig. 

A Ferencváros csapatjátékának minőségét fentebb, és az OB I-es bajnokságot értékelő cikkünkben is méltattuk. Közben egyéni sikerekben is bővelkedtek idén. Varga Dénes már másodszor lett MVP a BL-ben, 2012-ben úgy lett a nagyváradi Final Four legértékesebb játékosa, hogy a Primorje Rijekával elveszítették a finálét a Reccóval szemben. Vogel Soma, a zöld-fehérek 21 éves kapusa produkálta a leghatékonyabb védési mutatót Hannoverben, 55 kapujára tartó lövésből 33-at hárított, ez 60%-os teljesítmény. 

A válogatottal Világkupát és Európa-kupát is nyerő hálóőr 25 évvel édesapja, Vogel Zsolt Újpesttel aratott BEK-győzelme után hódította el a BL-serleget. Hat ferencvárosi pólósnak ez volt a második BL-elsősége. Vámos Márton, Varga Dénes és Aaron Younger 2017-ben a Szolnokkal, Slobodan Nikic még 2010-ben a Reccóval, Stefan Mitrovic pedig 2011-ben a Partizannal nyert.


Története legsikeresebb idényét zárta a Ferencváros vízilabda-szakosztálya. Télig megnyerték az európai Szuperkupát, a Magyar Kupát és a Magyar Szuperkupát, ebben a naptári évben megvédték címüket a magyar bajnokságban, júniusban pedig a Bajnokok Ligája-trófeát is magasba emelhették. Mindezt akkor, amikor olyan méltó kezekben van a zöld-fehérek pólós egylete, mint az ötödik BL-sikerét elkönyvelő Madaras Norbert, akinek első szakosztályelnökként töltött teljes szezonjában csak ott nem nyert a klub, amelyik sorozatban nem indult, és akinek az irányításával olyan jól megkomponálták a Fradi évadát, mint amilyen szinkronban ugrott be a stáb ünnepelni a hannoveri medencébe.

FTC_ugrás.jpgFotó: MTI/Kovács Tamás

Hozzászólások