Ráúszás - Az egriek olimpiai bajnok pólós klasszisa több mint két év után lesz újra válogatott 
Az egriek olimpiai bajnok pólós klasszisa több mint két év után lesz újra válogatott 
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az egriek olimpiai bajnok pólós klasszisa több mint két év után lesz újra válogatott 

Takács MártonTakács Márton
2019/10/02 19:02
Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 20 fős keretét a jövő heti edzésekre. Visszatér a nemzeti együttesben az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert, a 35 éves világklasszis legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon szerepelt a csapatban. 

Märcz Tamás jövő héten keretedzéseket tart a válogatottnak, a magyar csapat indul a Világligában is, amelyen Oroszország és Franciaország lesz a csoportbéli ellenfél. A november 12-i, oroszok elleni VL-mérkőzés előtt most, október elején tudja egyben látni a teljes, 20 fős keretet, amelyben gyakorlatilag mindenki ott van, aki számít. Maga a sorozat egy meccs erejéig felkészülésül szolgálhat a januári, budapesti Európa-bajnokságra is melyre minden bizonnyal ebből a névsorból válogat majd a szövetségi kapitány.

A legtöbb játékost szokás szerint a minden fronton címvédő FTC-Telekom adja a válogatottnak, az OSC-ből négy, a Szolnokból három, az Egerből kettő, a Miskolcból és a BVSC-ből pedig egy-egy játékos kapott meghívót.

„Október 10-12. között három nap alatt négy válogatott edzést tartok a bővebb keretnek. Az egy fontos összetartás lesz, éppen ezért az általunk legerősebbnek vélt keretet hívjuk össze. Ezen kívül egy rövidebb kétnapos válogatott edzés szerepel a programban november 22-23. között. A közvetlen Európa-bajnoki felkészülés december 16-án kezdődik. Túlnyomó részt itthon készülünk majd, de várunk egy hivatalos visszaigazolást az olasz szövetségtől, amely január 4-6. között négycsapatos tornát rendez. Itt a hazaiak mellett az amerikai és a görög válogatottal játszanánk, mintegy ráhangolásképpen az Eb-meccsekre." -  nyilatkozta Märcz Tamáswaterpolo.hu-nak.

Hosi_vb_2017.jpgHosnyánszky Norbert a budapesti vb-ezüsttel a nyakában - Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A 20 fős névsorban egy meglepetés található, a kellemesebbik fajtából. Hosnyánszky Norbert legutóbb 2017. július 29-én húzta magára a válogatott sapkát, amikor Horvátországgal néztek szembe a mieink a vb margitszigeti döntőjében. Sajnos Peking olimpiai bajnoka sem tudta megakadályozni a horvátok győzelmét, akik 8-6-os sikerükkel aranyérmesek lettek. Hosnyánszky pedig egy újabb vb-ezüstéremmel gazdagodott, és azt hittük, többé nem láthatjuk már a nemzeti együttesben. Milyen jó, hogy nem búcsúztattuk el egy cikkben - ahogy azt többen is reklamálták olvasóink közül -, mert több mint két év elteltével Hosi újra ott lesz Märcz Tamás csapatában. Varga Dénes mellett így lesz még egy ötkarikás aranyérmes a mieinknék. Hosnyánszky az elmúlt 15 év egyik legkomplexebb pólósa a nemzetközi mezőnyben, extrát tud nyújtani védekezésben és támadásban is, a lövőereje és lövőkészsége páratlan, és több poszton - kapásoldalon, rossz kézen, bekkben - is bevethető. 

Ezt írtuk róla a két évvel ezelőtti budapesti vb után a magyar csapat tagjait értékelő cikkünkben:

"Elképesztően jól teljesített az egész világbajnokságon, nekünk az ő játéka tetszett a legjobban. Nyolcszor volt eredményes, közte a görögök elleni elődöntőn szerzett szédületes csavarjával, amivel 2-1-nél először vezettünk. Kiosztott kilenc gólpasszt, és volt öt labdaszerzése is. Varga Dénessel együtt irányította, mozgatta a mieink támadójátékát, védekezésben pedig óriási volt, mint mindig. Lehet, hogy 33 évesen ez volt az utolsó világversenye a válogatottban. Ha így lenne, nagyon sajnálnánk, mert pótolhatatlan klasszis."

"Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is?" | Hosszabbítás

Szűk hét hónapnyi közös munka után Märcz Tamás ezüstéremig vezette a magyar férfi vízilabda-válogatottat a hazai rendezésű vizes vb-n. Egyetlen elrontott mérkőzéssel, a döntővel ért véget a nagy budapesti kaland. Értékelésünk. Messziről indítunk. A legutóbbi három szövetségi kapitány, Kemény Dénes, Benedek Tibor és Märcz Tamás kapásból az első világbajnokságukon a döntőig vezették a magyar válogatottat, Benedek és Märcz ráadásul már az első világversenyén.

A kapitány megindokolta a keret összetéletét is a Magyar Vízilabda-szövetség hivatalos honlapján. 

„A keretben a nyári világbajnokságon részt vevő tizenhárom játékos mellett további hét játékos található, akik egy kivételével folyamatosan ott voltak az utóbbi időben a válogatottban, így meghívásuk nem számít meglepetésnek. Hosnyánszky Norbert személyében van egy olyan játékos, akit egyrészt senkinek sem kell bemutatni, másrészt, akivel a 2017-es világbajnokság után abban maradtunk, hogy egy ideig nem lesz válogatott, de ha úgy látom, akkor újra beszélünk a válogatottban való részvételéről. Nos, úgy látom, manapság is ugyanazt a színvonalat tudja hozni a mérkőzéseken, mint korábban, az új szabályokhoz is remekül alkalmazkodik, így ő is meghívást kapott a keretedzésre. Közeledünk az Európa-bajnokság felé, kifejezetten tervezett, hogy már ezen a háromnapos összetartáson erős kerettel készülhessünk. Lesz majd négy vízi edzésünk, taktikázni is fogunk, a bajnoki szezon közben is nagyon hasznos lesz ez a néhány napos összetartás” – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány.

A férfi vízilabda-válogatott kerete

kapusok: Kardos Gergely (Eger), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok),  Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC)  Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Férfi vízilabda Világliga, európai selejtező

A-csoport: 
Görögország
Olaszország
Grúzia

B-csoport: 
Magyarország
Oroszország
Franciaország

C-csoport: 
Hollandia
Szerbia
Horvátország

D-csoport: 
Montenegró
Ukrajna
Spanyolország

A B-csoport programja

1. forduló, 2019. november 12.
Magyarország-Oroszország

2. forduló, 2019. december 17.
Oroszország-Franciaország

3. forduló, 2020. február 11.
Franciaország-Magyarország


Hozzászólások