Ráúszás - "Amikor a haza hív, akkor menni kell" - a BL-győztes FTC két pólósa lesz a válogatott két korelnöke Belgrádban
"Amikor a haza hív, akkor menni kell" - a BL-győztes FTC két pólósa lesz a válogatott két korelnöke Belgrádban
Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

"Amikor a haza hív, akkor menni kell" - a BL-győztes FTC két pólósa lesz a válogatott két korelnöke Belgrádban

Takács MártonTakács Márton
2019/06/17 14:03
A 36 éves Gór-Nagy Miklós és a 33 esztendős Kállay Márk sok nagy csatát megélt már több klubnál is, de amiben a Ferencvárosban részük volt ebben az egy évben, olyat még ők sem élhettek át. Mindketten tavaly nyáron igazoltak az FTC-hez, így részük volt az öt trófea megszerzésében. Ráadásul feltéve a koronát a szezonjukra, mindketten válogatott meghívót kaptak a nyárra, sőt, ott lesznek a Világliga belgrádi Szuperdöntőjén is. Nem hagyományos páros interjúnk.

Természetesen Miki hathatós támogatása nélkül nem sikerült volna.” - adta meg a beszélgetés alaphangját Kállay Márk a mellette álló Gór-Nagy Miklósra célozva. „El kellett tolni a csapatot a finálékig, onnan pedig már mentek a dolgok maguktól, a BL-döntő Miki nélkül is. Azt éreztem Hannoverben, hogy nagy lendületben vagyunk, pozitív energiák lengték körbe a csapatot.”

Szívesen.” - szólt közbe Gór-Nagy Miklós.

De hogy mit jelent valójában az ötből öt trófea elhódítása két ilyen rutinos játékosnak?

Óriási öröm ez, mindketten azért igazoltunk ide, hogy nyerjünk, a sportban ez a legfontosabb. Ez az élménysorozat egész életünkre megmarad. Minden egyes trófea önmagában nagy érték, úgy pedig hatványozódik az értéke, hogy egy szezonban értük el, illetve az is, hogy Mikivel.” - így Kállay.

Kállay_FTC_Miskolc.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Fradi 3-as sapkában játszó balkezese értékesítette az Olympiakosz elleni győztes büntetőt az európai Szuperkupáért vívott mérkőzésen, a szintén a görögökkel vívott Bajnokok Ligája-fináléban viszont kihagyta a saját ötösét a szétlövésben.

Sejtettem, hogy abba az irányba fog ugrani a kapus, amerre lövőm az ötöst, előtte ezen már gondolkoztam.”

Megint csak közbeszúrt Gór-Nagy, nevetve: „Ez a baj, hogy gondolkoztál. Mint látjuk, jó eredménnyel. De csak az hagyhatja ki, aki odaáll. Amit Soma kivédett, én is kivédtem volna, mert kapufa lett és nem ért bele.”

Kállay Márk védelmében azért megjegyeznénk, hogy Gór-Nagy Miki még soha nem volt ilyen helyzetben.

Többen elmondták már a csapatból és annak környékéről is, hogy a BL hannoveri nyolcas döntőjének három napján szinte minden összejött a Fradinak és nem csak a vízben. Kállay Márk is így gondolja, így könnyen túltette magát az elhibázott büntetőn, pláne, hogy ezúttal bőven belefért:

Úgy éreztem, hogy velem is annyi pozitív dolog történt személy szerint a korábbi, Olympiakosz elleni ötméterespárbajban, hogy így, hogy nyertünk, túl tudtam rajta emelkedni. Amikor ott van az ember, meghoz bizonyos döntéseket, és talán más technikával, mozdulattal kellett ellőni, de ez már tárgytalan, ez legyen az én dolgom. Nagyon örültem, amikor a kapufán csattant a görög játékos labdája, hirtelen nem is tudtam, hogy megy-e még tovább a párbaj, és hogy mi is történik tulajdonképpen. Kinéztem, és láttam, hogy mindjárt ugranak a nyakunkba a többiek, akkor már felhőtlen volt az öröm.” 

Gór_Nagy_FTC_Eger.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az OSC, az Eger, a Budva, a Honvéd és a BVSC korábbi játékosa, Gór-Nagy Miklóst tavaly azóta sem tisztázott körülmények között, az idény közben küldte el az OSC - miközben ő volt a csapatkapitány -, talán már mondhatjuk, hogy nem is történhetett volna jobb vele, hiszen mindent megnyert ebben az évadban a Fradival, életében először nemzetközi kupát, ráadásul BL-t is, az OB I-ben pedig éppen az OSC-t múlták felül 3-0-ra. Így neki is ez a legsikeresebb éve, miközben játékperceket tekintve nem most kapta a legtöbb feladatot a vízben:

Hasznosságát tekintve ez volt a legjobb évem, mert volt, amikor rengeteget szenvedtem és mégsem volt eredménye. Ez egy csodálatos csapat. Minden évben újrakezdődik a csapatépítés, de ez egy kivételes társaság volt. Egész évben óriási alázattal és tisztelettel voltunk egymás felé. Afelé, hogy kinek mi a szerepe a parton és a vízben. Maradéktalanul bíztunk Zsoltban, és ez egy annyira pozitív légkört teremtett, hogy tulajdonképpen elkerülhetetlen volt, hogy nyerjünk. Engem 36 évesen fel szokott idegesíteni a helyzet, hogy valaki odajön, és akkor most ő akar nyerni helyettünk?”

Más lehet abban a tudatban értékelni ezt a szezont, hogy Gór-Nagy nem lesz tagja a Fradi jövő évi keretének:

Amikor ideigazoltam, pontosan tudtam, hogy nekem mi lesz a feladatom, Zsolttal is beszéltem, hogy nem feltétlen csak a vízben nyújtott játékommal, hanem azon kívül is van dolgom a csapatban. Úgy érzem, hogy pozitív tudtam lenni, de ezt ítélje meg az eredmény. Hannoverben, a parton Nyíri Zolival meg Paján Viktorral néztük a BL-meccseket. Óriási volt egyébként az a hullámvasút, amit felúszásról felúszásra, kihagyott lövéstől lőtt gólig végigéltünk. Biztos bejött az, hogy ülve néztük a meccseket, nagyon nehéz volt koncentrálni. Fantasztikus élmény volt, hálás vagyok a sorsnak és a jóistennek, hogy ilyen helyzetbe kerültem. Ez egy nagyon jó út volt.”

Bár a klubszezonnak vége, még egyikőjük sem szürcsölhet koktélt a tengerparton, mindkettőjükre vár a válogatott szereplés. Óriási dolog ez nekik, még ha más-más előjellel is mentek a margitszigeti felkészülésre a beszélgetésünk után.

Mindössze három FTC-pólós lesz ott a Világliga Szuperdöntőjén a Märcz-csapatban | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön kihirdette a Világliga belgrádi Szuperdöntőjére utazó magyar csapat 15 fős keretét. "Abszolút közrejátszott a tavaly nyári élmény, ami miatt több játékosban gondolkodtam ezen a nyáron. Nagy hasonlatos az idei nyár lebonyolítása is.

33 évesen Kállay Márk a keret egyik újonca, olyan teljesítményt nyújtott első Fradi évében a kiváló balkezes, amivel felhívta magára Märcz Tamás figyelmét is.

Most együtt jöttünk ide, egy autóval és beszélgettünk róla, hogy Miki átveheti a csapatkapitányi posztot is a válogatottnál. Most, hogy karrierje zenitjén van, érthető is lenne a döntés. Nekem pedig nagy dolog 33 évesen, 3-as sapkában játszva, krisztusi korba lépve válogatott keretben lenni. Nagy megtiszteltetés a nemzeti csapatban játszani, egy életpályát meghatározó dolog, ekként élem meg. Tudom, hogy mennyi munka van emögött, lehetőségként is tekintek rá. Pár napos felkészülés után utazunk a Világliga belgrádi Szuperdöntőjére, temészetesen nem feltett kézzel.”

Kállay_Márk_válogatott_edzés_2.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Gór-Nagy Miklós a 2017-es, budapesti világbajnokság óta - ami az egyik legjobb világversenye volt – nem kapott meghívót, de a 2013-as vb-aranyérmesre most számít Märcz Tamás. A Világligára utazó csapat kihirdetésének napján ezt írtuk róla – Kállay véleményével egybehangzóan: „36 évesen messze ő lesz a legtapasztaltabb játékosa a csapatnak, nem elképzelhetetlen, hogy a csapatkapitányi tisztséget is betölti majd. Volt ő már beugró csékája a nemzeti együttesnek és korábbi klubcsapatát is vezette ilyen minőségében is több szezonban is.”

Ő pedig így látja helyzetét:

Amikor a 2017-es budapesti világbajnokság dobogójának második fokán állva elköszöntünk egymástól, úgy éreztem, hogy valami véget ért. De ahogy Tomival is beszéltük utána, nem mondtam le a válogatottságot. Úgy érzem, az egy szent dolog, és amikor a haza hív, akkor menni kell, nincs semmi kibúvó. Ennek megfelelően nagyon örültem a meghívónak, és nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy Tomi gondolt rám. A rutinommal most biztos, hogy jó alapot tudok adni a csapatnak, ezen leszek. És azon, hogy az egész magyar válogatottnak, illetve a magyar vízilabdának egy fontos és jó állomása legyen ez a Világliga.”

Hattyúdal helyett jöhet a jutalomjáték.

Gór_Nagy_válogatott_edzés.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hozzászólások