Ráúszás - Az Eger világklasszis görög pólósa megható üzenetben búcsúzott el a csapattól, az edzőjétől, a várostól
Az Eger világklasszis görög pólósa megható üzenetben búcsúzott el a csapattól, az edzőjétől, a várostól
Fotó: Fehér Anna/MVLSZ

Az Eger világklasszis görög pólósa megható üzenetben búcsúzott el a csapattól, az edzőjétől, a várostól

Takács MártonTakács Márton
2020/05/11 20:11
Miután Szécsi Zoltán, az Eger ügyvezető elnöke hétfő délután közleményben jelentette be, hogy az Egri Vízilabda Kft. fizetésképtelenné vált, a férfi csapat egyik legjobb, világklasszis, görög válogatott játékosa, Angelos Vlachopoulos az Instagramon búcsúzott el a csapattól, az edzőjétől és a várostól.
"Az Egri Vízilabda Kft. a korábbi vezetőség által kötött szerződések és a korábban minden év április 15-ig beérkezett városi támogatás elmaradásának következtében fizetésképtelenné vált. A fentiek következtében a mai nappal minden alkalmazottunknak felmondtunk rendkívüli felmondással. Az Egri Vízilabda Kft vezetősége és irodai alkalmazottai a továbbiakban adminisztratív tevékenységüket társadalmi munkában végzik. Célunk a több mint 300 gyermek sportolását szervező 110 éves Egri Vízilabda Klub megmentése a 100 százalékos tulajdonában álló Egri Vízilabda Kft-t érintő problémák mellékhatásaitól."

- olvasható Szécsi Zoltán közleménye a VLV-n. Bejelentésének hivatalossá válása után minden bizonnyal beindul a dominó, és az alábbiakhoz hasonló búcsúüzenetek várhatóak az egri klub játékosaitól a női és a férfi részlegen egyaránt.

Óriási bajban az egri pólósok, szétszélednek a város OB I-es csapatai, veszélyben a klub működése | Eurosport

Borzasztó hírről számolt be a VLV hétfőn. Egy közlemény és az Egri Vízilabda Klub elnöke, Szécsi Zoltán nyilatkozata alapján fizetésképtelenné vált az egyesület. A zuhanyhíradóban szinte hetente más-más jellegű hírek érkeztek az egri férfi vízilabdacsapatról. Arról már hivatalos bejelentés is történt, hogy az eddigi vezetőedző, Dabrowski Norbert távozik a kispadról, és korábbi klubja, a BVSC szakmai igazgatója lesz.


Az első a sorban a görög Angelos Vlachopoulos, akinek ez volt a harmadik, egyben utolsó szezonja Egerben. Az OB I egyik legjobb, legszimpatikusabb légiósa az Instagramon búcsúzott el a csapattól, az edzőjétől, a várostól, a végén jól odaszúrva valakinek:

"Három elképesztő év után sajnos eljött az ideje a búcsúnak, amellyel együtt egy hatalmas köszönettel tartozom az összes csapattársamnak, edzőmnek, és a szurkolóinknak. Köszönet mindazért, amit együtt éltünk át! Biztosíthatlak titeket, hogy mindannyian különleges helyet foglaltok el a szívemben.
A legnagyobb köszönettel viszont Norbinak tartozom azért a hitért, amit felém tanúsított,
 mindenért, amit értem tett az edzés terén, de legfőképpen emberként és barátként!
Végül, de nem utolsósorban, csak azt szeretném még megemlíteni, hogy egy ilyen nagy klub számára óriási szégyen, ha az összeomlását tapasztalja meg, másfél évvel egy adott személy érkezése után. Nagy szégyen, hogy ilyen emberek vannak ebben a nagyszerű sportágban!"


Hosnyánszky Norbert és Strahinja Rasovic mellett Vlachopoulos volt ennek az egri csapatnak a legjobb játékosa. Rengeteget volt vízben ebben a három szezonban, a mindent a csapatért-hozzállása, megalkuvást nem tűrő játéka, irányítói vénája, gólerőssége és a medencén kívül mutatott példás viselkedése miatt minden idők egyik legjobb, Magyarországon megforduló légiósa lett. 

Másfél évvel ezelőtt skicceltünk fel róla egy portrét, abból a cikkünkből idézzük fel a legfontosabb részleteket: 

"Nekem évek óta az egyik kedvenc légiósom Vlachopoulos, különösen mert geometriai adottsága ellenére is kiemelkedő a nemzetközi mezőnyből, és meghazudtolja azt az elvet, hogy csak hatalmas, erős játékosok dominálhatnak a mai játékban. Erre a példamutató sportolóra különösen felhívnám a magyar fiatalok figyelmét, úgy hogy még nem játszott egyetlen meccset sem a magyar bajnokságban. Az ilyen alázatos légiósoktól igen is, tanulni kell azoknak a magyaroknak, akik szeretnének valamit elérni ebben a sportágban." 

Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya mondta ezt 2017 szeptemberében  Vlachopoulosról, az Eger akkori új igazolásáról, amivel beletrafált a mi véleményünkbe is. 

Angelos-Vlachopoulos-Eger-vízilabda.jpgFotó: Fehér Anna/MVLSZ

Felhívtuk akkor Dabrowski Norbertet, a ZF-Eger vezetőedzőjét, akit arról kérdeztünk, hogy miért pont őt igazolták le anno.

"Beszűkült a balkezes piac, de így is olyan játékosra volt szükségünk, aki a nemzetközi vízilabdában is meghatározó szerepet tölt be. Milos Cuk és Boris Vapenski és jó játékosok voltak - még most is annak tartom őket -, Vlachopoulos és Strahinja Rasovic személyében pedig olyan pólósokat találtunk, akik a legjobban használhatók. Három, három és fél negyedeket is bírnak a vízben mindketten. Vlachopoulos nem balkezes, de így is betöltötte a szerepét tavaly a rosszkéz oldalon. Minden poszton használható a centert kivéve, 1-es és 2-es poszton is szerepelhet, bekkben sem jön zavarba, kapáson is jól megoldja a feladatát. Szükségünk volt egy ilyen jó játékosra."

Vlachopoulos az egyik első egri nyilatkozatában azt mondta addigra már kialakult posztjáról és játékstílusáról sokatmondóan, hogy mivel a legjobb játékosok kapásoldalon játszottak, ellenük szeretett volna védekezni, ezért kérte magát a jobb oldalra.

"Ott nem mindig a góllövés a lényeg, hanem a jó passz a centereknek, a belső embereknek. Meg persze mindennek az alapja a jó védekezés, jól kell úszni, gyorsnak kell lenni. A mai modern vízilabda erre épül. A védekezésre és a gyorsaságra, a pontos passzokra. Ezekben, úgy gondolom, hogy elég jó vagyok. Igazán akkor teljesítek jól, ha ezek összeállnak a játékomban. A gólok pedig jönnek lefordulásból, de a pozíciós játék közben is meg lehet találni azt a pici rést a kapu felé, még ha a jobb oldalon, jobbkezesként játszol is" -  mondta. Érkezése után külön megemlítette az egri klub honlapjának adott interjújában, hogy az egyik este Dabrowski Norbert meghívta őt vacsorázni Noszvajra. Gyönyörű helyen jártak, jólesett neki az étel is, de különösen a gesztust értékelte.

Arról is érdeklődtünk akkor Dabrowski Norbinál, hogy miben változott meg róla a véleménye, vagy erősödött meg a kialakult kép a közösen töltött idő alatt.

"File nem úgy ment le az uszodába, mint Varga Dumi vagy Manhercz Krisztián, nem azokkal a rájuk jellemző adottságokkal, ő gyerekkora óta mindent felvett és megtanult ebből a sportágból. Szinte minden egyes edzés után pluszmunkát végez, és mindig 110%-ot ad. A hozzáállása és a szorgalma is jó minta, rengeteget tesz hozzá a csapat életéhez. Csak egy példa. A keddi, Ferencváros elleni bajnokin tudtam, hogy fáj valamije, de ő végig azt mondta, hogy minden rendben, amikor újra és újra rákérdeztem. A meccs után mesélte csak, hogy végig úgy játszott, hogy fájt a könyöke. De mivel Hosnyánszky Norbert nem játszott, úgy érezte, még nagyobb szüksége van rá a csapatnak a vízben."

Felipe Perrone, a vízilabda brazil zsenije | Eurosport

Receptre kellene felírni rosszkedv ellen, szerencsére játéka megcsodálásának lehetősége vény nélkül is kapható. K épességeiről és emberi tulajdonságairól a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert, és a Bajnokok Ligája-, és Európa-kupa-győztes Szirányi Balázs is szuperlatívuszokban beszélt. Ő nem más, mint Felipe Perrone.

A cikk írójának jó ideje Felipe Perrone a kedvenc külföldi játékosa. Nos, Vlachopoulos szinte mindenben rá hasonlít, kívül-belül. Ha a görög így folytatja, a brazil-spanyol zseni szintjére is elérhet. 

Ezt a megállapításunkat Dabrowski is osztotta:

"Annak idején például Kovács Gergőről azt mondtam, hogy szeretném hozzásegíteni ahhoz, hogy stabil válogatott játékos lehessen. Úgy érzem, ez sikerült. Talán már Gyárfás Tamáson is látható a fejlődés. Vlachopoulos viszont már egy kész játékos, bármikor bármit meg tud csinálni. Most éppen kapásoldalon játszik. Kobescak, a Jug edzője mondta Perronéról, hogy a nézők csak azt látják, hogy a mérkőzéseken Perrone a legjobb. Azt, hogy az edzéseken, az öltözőben és a bulikon is ő az, már csak a csapat és a stáb. File és Felipe is mindig mosolyognak, jókedvűek, élvezik a játékot és az életet. Nálunk azt látom, hogy ezzel a viselkedésével File már elérte, nem csak engem követnek a játékosok, hanem őt is. Ő az első, akihez fordulnak. Nem csak a vízben, hanem a parton is. A barbecue partikon ő süti a húst, és odaveszi maga mellé a 18 éves társát. Vagy a medencében összeszedeti a sapkát a fiatalokkal. Hallgatnak rá a többiek is. Már most vezéregyéniség."

Addig mi is csak a vízben láttuk, hogy alacsonyabb termete ellenére micsoda óriási egyéniség a görög, aki hatalmas alázattal szenteli életét a pólónak. Immár volt edzője további példákkal szemlélteti Vlachopoulos elköteleződését és játékosa kitűnő emberi tulajdonságait. 

"Filének asztalos az édesapja, arra is képes volt, hogy a nyáron, 40 fokban 32 ajtót is a helyére tegyen Görögországban az apjának segítve. Amit te is említettél az előbb, hogy az Instagramon van egy fotó rólunk, ahol a mosoly ott is megvan mindkettőnk arcán, ahhoz azt írta kísérőszövegként, hogy 'F and S'. Father and Son, vagyis apa és fia. Ő így viszonyul hozzám, és én is hozzá. A Steaua elleni BL-meccsünkön volt egy olyan szituáció, amikor már őrjöngött, hogy Decker Ádi passzolja oda neki a labdát. Mondtam neki, hogy ő nem beszélhet így a csapattársaival, maximum én. A mérkőzés után odament Ádihoz, bocsánatot kért tőle, és megígérte, hogy soha többé nem fordul elő ilyen eset még egyszer. Sok munka, erős fej és rettentő alázat jellemzi őt."

Emlékezhetünk rá, abban az évben, 2018-ban az Eger már korán, februárban bejelentette, hogy szerződést hosszabbított Dabrowski Norbert vezetőedzővel, a legjobb játékosai közül pedig három játékosról, Hosnyánszky Norbertről, Decker Ádámról és Vlachopoulosról már akkor kiderült, ők is maradnak a hevesieknél. Ennek a folyamatnak a történetét is készségesen megosztotta velünk Dabrowski Norbert .

"Nem titok, januárban még csak Biros Barnabásnak volt érvényes szerződése a következő szezonra is. Nagyon korán kaptak ajánlatot a játékosok a többi klubtól, elkezdték szétszedni a csapatot. Mivel első az edző, először velem állapodott meg Bárány Attila, az akkori klubelnök. A játékosok várták a fejleményeket, hiszen mindenkinek fontos, hogy kinek az irányítása alatt szerepelhetnek. Senki nem tudta, kivel fog játszani, ha Egerben marad, csak annyi tudtak, hogy várhatóan új csapat fog kialakulni. Mindenki várt a másikra, nem volt semmi a kalapban. Vlachopoulos ekkor fogta magát, és megkért, hogy üljek le vele beszélni. Egy dolgot kérdezett: 'Te leszel az edző?' Mondtam, hogy bár szóban már megállapodtam a folytatásról, még nem írtam alá a szerződést. Mindössze ennyit tudott és azt, hogy Biros Barna marad. Ezután kiment az irodámból, átment a klubelnökhöz, megállapodtak és aláírta a szerződést, miszerint marad nálunk. Mindig pontosan tudja, hogy mit és miért akar. Gesztusát követően a  dominóelv is érvényesült, utána már a többiek is aláírtak hozzánk."

Vlachopoulos-Eger-vízilabdacsapat-min.jpgFotó: Fehér Anna/MVLSZ

2018 telén az FTC-től elszenvedett 13-8-as vereség után Vlachopoulost is megszólítottuk, aki a fentieknek megfelelő kedvességgel és udvariassággal állt rendelkezésünkre. 

"Nagyom jól érzem magam Magyarországon, Egerben, a városban és a csapatban is, boldog vagyok, hogy ebben az együttesben játszhatok. Ez a második évem itt, mondhatom, hogy otthon érzem magam, kiváló csapattársaim és edzőim vannak. Nagyon elégedett vagyok a helyzetemmel, a körülményeimmel, jó döntés volt ide igazolni és itt játszani."

Arról is érdeklődtünk nála, hogy kik a kedvenc játékosai a magyar bajnokságban, és határainkon túl is. 

"Nagyon sok játékos van, akinek kedvelem a játékát. A magyar bajnokságból Andrija Prlainovic, Varga Dénes és Vámos Márton a kedvenceim. Tisztelem mindannyiukat. Ha messzebbre nézek, akkor Dusan Mandicot mondanám mint a világ egyik legjobbját. Vagy Sandro Suknót és Felipe Perronét. De én még nem vagyok olyan, mint Perrone."

A fentebb részletesen kifejtett jellemzésnek már ezzel a néhány perces nyilatkozattal bőven igazolta a róla kialakított képet a görög klasszis, akit edzője értékelésére is megkértünk. 

"Dabrowski Norbert az egyik legjobb edző, akivel dolgozhatok. Folyamatosan fejleszti a csapatot, a játékosok nagy része azért jön ide, hogy vele dolgozhasson, mert segítségével tovább fejlődhetnek. Én is közéjük tartozom, ezért nagyon szívesen maradtam továbbra is az egri csapatban."

Még Gárdonyi Géza is nagyon kedvelné az Eger zseniális görög pólós csillagát | Eurosport

Angelos Vlachopoulos 2017 nyara óta szerepel a ZF-Eger csapatában a férfi vízilabda OB I-ben. Már előtte is kedveltük a játékát, azóta pedig, hogy szinte hétről hétre láthatjuk, az abszolút kedvenc légiósunk lett a magyar élvonalból. Még azt is megkockáztatnánk, hogy minden idők egyik legkiválóbb külföldi pólósát tisztelhetjük benne, aki játszott a hazai bajnokságban.


"A becsülethez nincs szükség rangjelzésre." - mondta az Egy becsületbeli ügy című filmben a Tom Cruise által játszott ügyvéd felmentett, de a hadseregből elbocsátott haditengerész ügyfelének. Ahogy a három olimpiai bajnoki cím nem jelenti azt, hogy az élet minden területén megállja a helyét az illető, és hogy automatikusan jár neki a tisztelet, úgy egy hasonlóan nagy címek nélkül álló klasszis is tud vele ellentétben úgy emberileg, mint szakmailag  példamutatóan és sportszerűen viselkedni.

"Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat." - nem is olyan régen ezzel a szöveggel volt teleplakátolva az ország. Nos, idejött egy, a vízilabdában a 180 centis magasságával alacsonynak számító, tiszteletreméltó görög pólós, aki megmutatta, hogyan kell kulturáltan viselkedni a vízben és azon kívül, és óriásként távozik innen. Mi viszont itt maradunk ebben a közegben.

Hozzászólások