Ráúszás - A bajnok FTC 10 pólóst ad a válogatott 27 fős nyári keretébe
A bajnok FTC 10 pólóst ad a válogatott 27 fős nyári keretébe
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A bajnok FTC 10 pólóst ad a válogatott 27 fős nyári keretébe

Takács MártonTakács Márton
2019/05/24 10:52
Alig 24 órával a férfi vízilabda OB I döntőjének lezárulta után Märcz Tamás, a férfi válogatott szövetségi kapitánya kihirdette nyári, 27 (!) fős keretét. A névsorban vannak meglepetések is. 

Szerda este még Marco Rossival nézte együtt a Komjádi lelátóján a szenzációs Ferencváros-OSC bajnoki döntő harmadik felvonását Märcz Tamás, egy napra rá már meg is nevezte rendkívül bő, 27 pólóst tartalmazó válogatott keretét a Világkupa-aranyérmes, Európa-kupa-győztes szövetségi kapitány.

A szokatlanul nagy létszámot az indokolja hogy a nyáron két nagyobb világverseny is vár a válogatottra. Júniusban a Világliga belgrádi Szuperdöntőjén szerepel a magyar csapat, júliusban pedig a dél-koreai világbajnokság vár a mieinkre. Mindkét tornán meg lehet szerezni a kvalifikációt a 2020-as tokiói olimpiára.

Märcz Tamás a Magyar Vízilabda-szövetség internetes felületén részletezte a válogatott programját:

"Június 3-án, hétfőn 17 játékossal kezdjük meg a nyári felkészülést, közte három kapussal, így sok mindent tudunk gyakorolni. A Ferencváros kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjébe, amelyet június 6-8. között Hannoverben rendeznek, így a klub játékosai majd június 13-án csatlakoznak a válogatotthoz. Kemény világeseménynek nézünk elébe idén is, fontosnak tartom, hogy a legjobb fizikai és mentális állapotban legyenek ott a játékosaink. Egy biztos: a belgrádi fellépésig kevés az idő, azaz rögvest az első naptól komolyan el kell kezdenünk a szükséges munkát, sok rávezetésre nincs lehetőségünk.” 

A 27-es keretben mindössze négy olyan játékos található, akik nem játszottak ebben az idényben a nemzeti együttesben. Ilyen a 36 éves, vb-győztes, friss bajnoki aranyérmes Gór-Nagy Miklós, aki a 2017-es budapesti vb óta nem kapott meghívót, az egyébként pályafutása egyik legjobb tornája volt. Ferencvárosi csapattársa, Kállay Márk idei teljesítményét több alkalommal is dicsértük, remek igazolásnak bizonyult a Fradinál, "főleg támadásban adott sokat az FTC-nek, számos alkalommal játszottak ki rá emberelőnyös figurát, ami egy Varga Dénest, Vámos Mártont, Aaron Youngert, Stefan Mitrovicot és Nikola Jaksicot is foglalkoztató csapatban nem kis szó." - írtuk róla a számára is aranyéremmel végződő bajnoki finálé másnapján megjelent cikkünkben.

Kállay_FTC.jpgFotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

Több alkalommal is összefutottunk Märcz Tamással a Komiban az UVSE meccsein, akár egy szombat kora délutáni partin is, rajtunk kívül az ő tetszését is elnyerte Bisztritsányi Dávid remek teljesítménye, a 31 éves kapus a Magyar Vízilabda-szövetség ranglistáján a harmadik helyen áll a posztján a tatabányai Barabás Botond és a honvédos Decker Attila (a vb-aranyérmes hálóőr nem kapott meghívót) mögött. (Van egy olyan érzésünk, hogy nem csak Bisztró nagyszerű produkciója tűnt fel neki, hanem a fiatalok közül is megakadhatott a szeme valakiken, de erről majd később, egy vagy több másik cikkben írunk majd.) Bisztritsányi a 2017-es budapesti vb-re készülő bő keretben még benne volt, de a tornán résztvevő 13-ba nem került be. Most egy alsóházas, az OB I 13. helyezett együtteséből kapott meghívót, ami már önmagában is nagy dolog. A válogatottság kérdéséről is beszélgettünk vele decemberi nagyinterjúnkban.

A negyedik, talán a legnagyobb meglepetés a debreceni Dőry Farkas meghívása. A 26 esztendős balkezes sok helyen megfordult már pályafutása során, Szolnokon, Kaposváron, Szentesen, a Ferencvárosban, Miskolcon és a Partizan Belgrádnál is játszott a DVSE előtt. Pazar balkeze van, remekül lő, húzóember a cívisvárosban. 

Az általunk többször is hiányolt Gyárfás Tamás neve is szerepel a névsorban, rajta, Kállayn és Dőryn kívül természetesen a poszt két klasszisa, Vámos Márton és Zalánki Gergő is ott van a kiválasztottak között, így van kikből válogatni. És akkor még nem beszéltünk az élete talán legjobb idényét teljesítő Sedlmayer Tamásról, és Kovács Gergőről, akik jobbkezesként képesek kiemelkedő teljesítményre a rosszkéz oldalon. Itt Vadovics Viktor mondható kisebb-nagyobb hiányzónak.  

Märcz Tamás így értékelte döntéseit az MVLSZ honlapján:

„Bisztritsányi Dávid korábban topcsapatokban és a válogatottban is védett, most az UVSE-ben volt meghatározó szerepe, tetszett, amit tőle láttam. Ugyanez igaz Gór-Nagy Miklósra, aki még mindig kiváló fizikai állapotban van, jól teljesített a bajnok Ferencvárosban, a rutinja a válogatottban is sokat érhet. Dőry Farkas a felsőházba jutó Debrecennek volt a húzóembere, nagyszerű adottságokkal rendelkező játékos. Kállay Márkot sokan a szezon igazolásának nevezik – nem véletlenül, hiszen gólerős volt és nagyszerűen illeszkedett be a Fradi rendszerébe. Azonos poszton játszanak, kíváncsi vagyok arra, hogy a válogatottban milyen teljesítményre képesek.”

A bajnoki címét megvédő FTC 10 (!) játékost ad a keretbe Vogel Soma, Sedlmayer Tamás, Kállay Márk, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Német Toni, Mezei Tamás, Varga Dénes, Jansik Szilárd és Gór-Nagy Miklós révén. Az OB I-ben ezüstérmet szerző OSC-t négy pólós képviseli, a harmadik Szolnokból hat vízilabdás kapott meghívót. A Miskolc és a BVSC két-két, az Eger, a Debrecen és az UVSE egy-egy pólóst delegál a 27-be.

A bekkek között nincs meglepetés, a kiemelkedő idényt produkáló Angyal Dániel mellett szolnoki klubtársa, Jansik Dávid, az ő öccse, Jansik Szilárd, a szintén ferencvárosi Pohl Zoltán, a válogatottban már bemutatkozó, bvsc-s Várnai Kristóf és a miskolci Nagy Ádám található a keretben. 

A centereknél ott van az OSC egyik legjobbja, Hárai Balázs, tovább a két ferencvárosi, a trombózisa után egyre többet játszó Mezei Tamás, és az idén sokat fejlődő Német Toni, valamint a miskolci Bedő Krisztián.

Kapásoldalon szokás szerint bő a választék, Varga Dénes, Manhercz Krisztián, Bátori Bence, Erdélyi Balázs, és Pásztor Mátyás versenyezhetnek majd a helyekért.

A férfi vízilabda-válogatott nyári kerete
kapusok: Bisztritsányi Dávid (UVSE), Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Dőry Farkas (Debrecen), Erdélyi Balázs (OSC), Gór-Nagy Miklós (FTC), Gyárfás Tamás (Eger), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kállay Márk (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Várnai Kristóf (BVSC), Zalánki Gergő (Szolnok)


Hozzászólások