Vízilabda - Óriási teljesítménnyel lett Világliga-ezüstérmes a magyar férfi pólócsapat
Óriási teljesítménnyel lett Világliga-ezüstérmes a magyar férfi pólócsapat
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Óriási teljesítménnyel lett Világliga-ezüstérmes a magyar férfi pólócsapat

Takács MártonTakács Márton
2018/06/23 21:31

A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel kikapott a montenegrói csapattól a Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjének szombati fináléjában, a Duna Arénában.

Négy éven belül a harmadik világversenyt rendezte Budapest férfi vízilabdában, mind a három alkalommal döntőt játszott a magyar válogatott. A 2014-es Európa-bajnokságon, a 2017-es világbajnokságon és a 2018-as Világligában is ezüstérmes lett a csapat, utóbbi két alkalommal bravúros eredményt elérve. Sőt, az idei második hely egyáltalán nem volt benne a pakliban a szinte teljesen átalakított, és sérülések miatt még a torna előtt közvetlenül megváltoztatott kerettől. 

Ehhez képest Märcz Tamás másfél éven belül a második világversenyén kormányozta fináléba övéit, és most tényleg csak egy-egy lövésen múlt az aranyérem. A döntőt Montenegró kezdte jobban, 2-0-ra megléptek Aleksandar Ivovicék. Ezután viszont egy 5-0-s (!) sorozatot produkáltak a mieink, akiknél addig csak jobbkezesek lőttek gólt Bátori Bence, Kovács Gergő és Manhercz Krisztián révén úgy, hogy a héten inkább a balkezesek - Vámos Márton és Zalánki Gergő - voltak gólerősek. De pont a legfontosabb meccsre végre már nem volt féloldalas a csapat az eredményesség szempontjából. A folytatásban még 6-4-nél és 8-6-nál és kettő volt közte a javunkra, de érezhető volt, hogy hat nap alatt a hatodik meccsére elfáradt a magyar válogatott.

Épp ezért nagy dolog, hogy még így is tartotta magát a csapat, amelyben Bátori, Bedő Krisztián és Kovács Gergő is remekelt védekezésben a bekkek mellett, nagyon jó volt látni ezt a nagyszerű csapatmunkát, miközben Nagy Viktor is pazarul védett a kapuban. A záró felvonásban 8-8-nál érte be ellenfelét a montenegrói gárda, akikkel szemben Mezei Tamás pazar csavarja révén még tudtunk vezetni, de Petkovic 1:08-cal a vége előtt kiegyenlített.

Ötméteresek döntöttek az aranyéremről, a büntetőket most nem lőtték olyan jól a magyar lövők, mint a világbajnok horvátokkal vívott negyeddöntőben. Vámos és Zalánki is kihagyta, Bátori és Manhercz belőtte, de Drasko Brguljanék közül senki sem hibázott, így ők nyerték a Világliga idei sorozatát.

A torna előtti felvezetőnkben azt írtuk - és ezt Märcz Tamás szövetségi kapitány is osztotta -, hogy a négy közé kerülés már nagy eredmény lenne ettől a fiatal csapattól. Ehhez képest pláne bravúr ez az ezüst, ráadásul úgy, hogy Montenegró ellen (kétszer is) és a horvátokkal szemben nyújtotta legjobb játékát a tornán a magyar válogatott.

Férfi Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
döntő
Magyarország-Montenegró 9–9 (2–2, 4–2, 2–3, 1–2) – ötméteresekkel 2–4
vezette: Moller (argentin), Alexandrescu (román)
Magyarország: Nagy V. – Manhercz 2, Vámos 1, Jansik D., Kovács G. 1, Erdélyi 2, Bedő. Csere: Angyal, Zalánki, Mezei 1, Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Montenegró: Lazovic – Drasko Brguljan, Petkovic 1, Radovic, Janovic 1, Ivovic 3, Spaic. Csere: Banicevic, Vidovic, Durdic, Misic 3, Draskovic 1. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovic

a 3. helyért
Spanyolország-Japán 12-7 (4-2, 3-3, 1-2, 4-0)
az 5. helyért
Horvátország-Ausztrália 10-8 (3-2, 2-2, 4-3, 1-1)
a 7. helyért
Egyesült Államok-Kazahsztán 9-3 (4-0, 0-1, 3-1, 2-1)

Hozzászólások