Vízilabda - Märcz Tamás: A Világkupa-arany nem azt jelenti, hogy mi most egy világverő csapat vagyunk
Märcz Tamás: A Világkupa-arany nem azt jelenti, hogy mi most egy világverő csapat vagyunk
Fotó: FINA/Facebook

Märcz Tamás: A Világkupa-arany nem azt jelenti, hogy mi most egy világverő csapat vagyunk

Takács MártonTakács Márton
2018/09/24 10:20

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége szeptember 21-én, pénteken Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt. Összefoglaltuk a Világkupa-győztes csapat mesterének mondandóját.

Märcz Tamás 2017 januárja óta irányítja a válogatottat, a bő másfél év alatt három döntőbe kormányozta legénységét. A tavaly nyári budapesti világbajnokságon és az idei Világliga szintén a magyar fővárosban rendezett Szuperdöntőjén ezüstérmes lettek a mieink, a szeptemberi berlini Világkupát viszont általános meglepetésre megnyerték Manhercz Krisztiánék. 

Meglepő VK-aranyával kupán vágta a világot a Märcz-csapat | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott a barcelonai Európa-bajnokságon szerzett keserű nyolcadik hely után talpra állt és általános meglepetésre, útja során a címvédő szerbeket is legyőzve, a fináléban brillírozva megnyerte a berlini Világkupát. Összefoglalónk és értékelésünk.

Mindezt úgy, hogy a júliusi barcelonai Európa-bajnokságon nyolcadik lett a magyar nemzeti együttes. A két szélsőséges eredmény közül melyik a realitás? - hangzott el a kérdés az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Nagyon nehéz ezt megmondani. Az Európa-bajnokság egy nagyon komplett és minden jó csapatot felvonultató torna volt. Ott voltak az olaszok, a görögök, Montenegró, Spanyolország. Olyan csapatok, amelyek most nagyon magas színvonalú vízilabdát képviselnek és pont ezek a csapatok nem voltak ott a Világkupán. De azt is el kell mondani, hogy azért nem voltak ott a Világkupán, mert nem tudták magukat kvalifikálni az elmúlt egy, másfél évben. Azok a csapatok, akik viszont ott voltak, mint például mi is, a tavalyi jó világbajnoki szerepléssel kerülhettünk oda, tehát ez nem egy benevezős Világkupa, hogy az jön, aki akar, ezért tenni is kellett. A szerbek elleni tűnhetett a legnehezebb mérkőzésnek, azt is hozzá kell tenni, hogy ők nem a teljes csapatukkal voltak ott, de három olimpiai bajnokuk, világbajnokaik, Európa-bajnokaik ott voltak, ez egy nagyon erős csapat. Azt is látni kell, hogy nálunk is hiányoztak a legnagyobb sztárok." - kezdte mondandóját a mezőnyök erősségéről Märcz Tamás

Majd gyorsan le is vonta a tanulságokat, már önkritikusan. Azt azért megjegyeznénk, hogy az Eb-n a két helyosztón Montenegró és az oroszok elleni meccsen is csak kullogott riválisai után a magyar csapat. Drasko Brguljanék 1-0-nál vezettek először és utoljára Erdélyi Balázsék, 3-1-re, 5-3-ra és 6-4-re is vezetett Montenegró, tehát többször is volt közte kettő, több mondjuk nem. 6-6-nál sikerült is beérni őket, de egy értékesített emberelőnnyel ők nyerték meg a partitAz oroszok ellenében az első három negyedet elvesztették Manhercz Krisztiánék, akik négygólos hátrányban is voltak a partin (4-8). Innen sikerült egy 4-1-es záró felvonással mínusz egyre felzárkózni, és még a döntetlenért is támadhattak a mieink, de az utolsó magyar lövés a kapufán csattant, ahogy több más korábbi próbálkozás is. 

Kardos_Gergely.jpgKardos Gergely kiemelte a szövetségi kapitány isFotó: FINA/Facebook

"Mindenképpen a földön kell járni a Világkupa után, nem azt jelenti, hogy mi most egy világverő és a világ legjobb csapata vagyunk. Nagyon sok hiányosságunk van játékosszinten is, amit az elkövetkezendő időben pótolnunk kell, hogy konkurálni tudjunk a legnagyobbakkal. Szerintem a legnagyobb potenciál még mindig a szerb és a horvát csapatban van minden tornán, hogy begyűjtsék az aranyérmeket. És közvetlen követi őket az olasz csapat, amelyik most a harmadik legerősebb csapat. Mi valahol a 4-5-6-7. helyen vagyunk valahol. Az, hogy nyolcadikok lettünk az Eb-n, nüanszokon múlott, az 5-8. helyért vívott meccseken egy góllal kaptunk ki Montenegrótól és az oroszoktól is. Ebből könnyen lehetett volna 5. hely, valahol az lett volna a realitás."

A kapitány beszélt a szerbek elleni VK-elődöntőről, hogy kapusposzton sebezhetőek voltak Berlinben, és ezzel a generációval már mi is tudunk konkurálni, főleg, ha Tokió után ez lesz Dejan Savic alapcsapata. A saját csapatáról Märcz Tamás elmondta, hogy kiállták a hat nap alatt hat meccs jelentette erőpróbát, sokat blokkoltak a játékot és hogy a lövések kivitelezése is jobban sikerült, mint az Eb-n. Szóba került az ausztrálok elleni döntő remek játéka, Kardos Gergely kiemelkedő kapusteljesítménye, a japánokra jellemző kellemetlen játékstílus is. 

A magyar válogatott két fiatal kapusáról Märcz kifejtette, hogy az volt a terve már korábban is, hogy a Világkupán a Vogel-Kardos kettősnek ad majd lehetőséget. A németek elleni nyitómeccs nem sikerült az egész csapatnak, így Vogelnek sem, Kardos viszont remekelt az ausztrálok ellen, és a Szolnok hálóőre két meccset már lehozott a Világligában Japán ellen, Berlinben is ő kapott lehetőséget és bent ragadt. Nagy Ádám sem került vissza az utolsó három találkozóra, de ezzel együtt "az egyik legfontosabb fiatal játékosa a magyar vízilabdának".

A nem túl sok pihenő miatt nem félti pólósait a szakember, "ne sajnálhassuk a játékosokatnem kell vattázgatni őket, bírják, ez a dolguk, ez a munkájuk."

Az interjú második részéből kiderült, hogy a csapat kiengedett a nem várt Világliga-ezüst után, nem volt meg a munka szokásos intenzitása, ezt a kapitány szóvá is tette a játékosoknak. "Nekünk valami szétfolyt menet közben, úgy éreztem. Nem volt feltétlenül jó a dinamika az Eb-felkészülés során, és Barcelonában akadtak ebből problémák."

Az olaszok elleni vereség és az, hogy így a szerbek jöttek szembe a kontinenstorna negyeddöntőjében "benne maradt a fejekben, ezen nem tudtuk túltenni magunkat, nem tudtunk extra teljesítményt nyújtani a szerbek ellen sem. Voltak kommunikációs problémái is a csapatnak, nem megfelelő nyilatkozatok, a sajtóval való konfliktus, ami felesleges feszültség a csapaton belül. A Világkupa előtt kiegyensúlyozottabb és jobb felkészülést tudtunk csinálni. Sok minden nem működött, ez tanulópénz nekem is."

A jövőre rátérve megtudhattuk, hogy a következő évnek is hasonló felépítése lesz, mint a jelenleginek. A BL nyolcas döntője után lesz akkor is Világliga, "remélem, hogy mi is ott tudunk lenni a Világliga nyolcas döntőjében, hiszen már olimpiai kvalifikációt is ér az első hely. Ehhez közel lesz a fő esemény, a világbajnokság, ahol több kvótát is osztanak. Vagy azon kell dolgozni, hogy a játékosok fejben a több fronton való helytállást mentálisan is jobban bírják, vagy ha azt látjuk, hogy ezt nem bírják, akkor viszont nagyon jól meg kell határozni, hogy mik azok a tornák, ahol súlyozunk a játékosok számára, hogy a legfontosabb helyen legyenek a legjobb formában."

csapat_Világkupa.jpgA magyar válogatott BerlibenFotó: FINA/Facebook

A Világliga budapesti Szuperdöntőjén szerzett tapasztalatokról Märcz Tamás elmondta, hogy a horvátok is szupergenerációval rendelkeznek most, a döntőben pedig konkurálni tudtunk azzal a Montenegróval, amellyel szemben az Európa-kupa áprilisi nyolcas döntőjében nagy pofonba szaladtunk bele. "Szembesültünk azzal, hogy az új generációjuk nagyon jól felkészített, amelyet kombinálnak a jelenlegi sztárjátékosaikkal, Ivoviccsal, Radoviccsal, Brguljannal, Misiccsel, akik a top vízilabdát jelentik." Nálunk viszont a vb-ezüstérmes csapathoz képest nem volt ott Hárai, Hosnyánszky, Varga Dénes, a védők közül Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Török Béla. 

"De ez volt a terv. Amikor a pályázatom beadtam, azt szerette volna a szövetségi is, hogy legyen egy ütőképes csapat 2017-ben is, ez megvolt. Még azon az áron is, hogy egy évvel csúszik az olimpiára való csapatépítés. Ez, az új csapat keresése tavaly ősszel elindult, ami nehézségekkel jár. Jó néhány olyan fiatalunk van, akik nem játszanak, vagy keveset szerepelnek a saját klubcsapatukban. Vannak olyan játékosok, akik az utóbbi években valamiért nem kerültek a válogatotthoz, ők első bálozók most."

Az egész nyarat kihagyó klasszisokkal, Hárai Balázzsal és Varga Dénessel is beszélt a kapitány az utóbbi időszakban. Märcz ambiciózusnak látta az Egerből az OSC-hez igazoló centert, akinek a céljai között szerepel a tokiói olimpia. Varga Dumi válasza nem volt ennyire határozott, "meglátjuk, hogy változik-e ez a fajta elképzelés az ő részéről."

"Az, hogy Világkupát nyertünk, nem elégséges szint a jövőre nézve. Azok a játékosok, akit most jól teljesítettek, egy még magasabb szinten is kell, hogy ezt megmutassák. Nem szabad egy pillanatra sem megállni, ahol a játékosok tartanak egyénileg, ahol tart ez a magyar csapat most, nem feltétlen elég. Ha egyénileg és csapatként is tudunk javulni, akkor realitás lehet az, hogy kijussunk az olimpiára. Nem olyan egyszerű dolog az, két éve is borotvaélen táncoltunk az olimpiai kvalifikációs tornán. Először vívjuk meg ezt a harcot és majd akkor beszéljünk arról, hogy milyen helyezést érjünk el ott."

Märcz_stáb.jpgFotó: FINA/Facebook

A fő célt, a tokiói olimpiát tekintve a szövetségi kapitány egy fontos elvet szögezett le: "Nyugodtan kijelenthetem, hogy aki a következő évet visszautasítja, annak már nem kell jönnie utána, mert nem lehet folyamatosan dolgozni. Más dolog, hogy ha valaki sérülés miatt nincs ott. Nem szeretném, hogy valaki átjáróháznak tekintse a válogatottat. Jövőre már mindenkire szükség van, aki az olimpián is segíthet. Annyira nehézzé vált az olimpiai kvalifikáció kivívása, hogy a legerősebb csapat nélkül ezt nagyon nehéz lesz megvívni, és még velük sem könnyű."

2019-ben a Világliga, a Kvangdzsu-ban rendezendő világbajnokság, 2020-ban pedig a budapesti Európa-bajnokság ad alkalmat az olimpiai kvalifikáció megszerzésére. "Úgy néz ki, hogy a Világligát minden csapat komolyan fogja venni és indulni fog rajta, nagyon nehéz lesz azt az egy helyet megcsípni. Reálisabbnak gondolom a világbajnokságon, dobogóra állva megszerezni a helyet. A hazai rendezésű Eb pedig plusz erőt adhat. 

Az OB I légiós kérdésére is kitért a beszélgetés. "Nem a külföldiektől függ, hogy az utánpótlásban milyen minőségű munka van, és milyen minőségben érkeznek fel a felnőttszintre a játékosok. Szerintem túl sok a csapat az első osztályban, túlságosan fölhígult a játékosok minősége. Ha csökkenteni tudnánk a csapatok létszámát tízre, 12-re a jelenlegi 16-ról, akkor lehetne csökkenteni a külföldiek számát. Ahhoz pedig nem kell, hogy itt legyenek a külföldiek, hogy tanulhassunk tőlük. Sőt, nagyon elszlávosodik a magyar vízilabda, ez nekünk nem feltétlenül jó. Sokszínűbbnek éreztem a vízilabdát, viszont sokkal szögletesebbnek érzem a magyar bajnokságot, mint azt korábban láttam."

Märcz Tamás úgy látja, hogy a spanyol és a szerb klubcsapatokban annyival kevesebb a külföldi pólós, mint a magyar egyesületeknél, hogy egy-két évvel korábban megadják már a lehetőséget a fiatalabb játékosoknak a Bajnokok Ligájában és az Euro-kupában, mint itthon. Sokkal érettebb játékosok lesznek ezért a riválisok, mint a mieink. 

"Ne fogjunk semmit a TAO-ra negatív értelemben, sőt, örüljünk, hogy van ilyen lehetőség. Borzasztó jó infrastrukturális fejlődések vannak az utóbbi időszakban. Az edzőknek alkalmazkodniuk kell, jól kell megszervezni az edzéseket, hogy több gyerekkel is tudjon bánni az edző. Követni kell az új edzésmódszereket. Rengeteg munkát beleraknak az edzők, de nem mindig látom, hogy az elég minőségi az a munka. Nem mindenhol van olyan utánpótlásvezető, hogy vissza tudja ezt rendesen ellenőrizni. Építsünk játékosokat, hogy minél jobb minőségű játékosok kerülhessenek fel a felnőtt válogatottba, és a technikai, taktikai  képzettségét ne ott kelljen kijavítanunk."

Hozzászólások