Vízilabda - Férfi pólósaink nem várt különbségű győzelemmel kezdték a Világliga Szuperdöntőjét
Férfi pólósaink nem várt különbségű győzelemmel kezdték a Világliga Szuperdöntőjét
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Férfi pólósaink nem várt különbségű győzelemmel kezdték a Világliga Szuperdöntőjét

Takács MártonTakács Márton
2018/06/19 08:58

Az Ausztrália elleni nagy különbségű, 12-5-ös győzelemmel rajtolt a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga nyolc csapatos Szuperdöntőjében. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Märcz Tamás, Zalánki Gergő, Kardos Gergely és Pohl Zoltán nyilatkozatával.

Märcz Tamás szövetségi kapitány óvatosan fogalmazott a torna előtt csapata szereplésével kapcsolatban, amivel messze egyetértettünk, a tovább fiatalodó, már egyetlen olimpiai bajnokot sem felvonultató válogatott, amelyben Nagy Viktor személyében mindössze egy 30 éven felüli pólós játszik, nem szövögethet olyan (v)érmes reményeket, mint akár csak tavaly.

Hat nap alatt hat tétmeccs vár a 13 fős pólóválogatottra a Világliga-döntőn | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-kupa áprilisi nyolcas döntője után újabb világversenyen ugrik medencébe, ráadásul hazai pályán. Märcz Tamás csapata a Duna Arénában szerepel június 18. és 23. között a Világliga brutál erős Szuperfináléjában. Előzetesünk. Alig egy hete ért véget a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjével a klubszezon, máris indul a nyári idény a vízilabdában, ráadásul komoly tétmérkőzésekkel.

Ehhez képes meglepően jó és eredményes nyitómeccset játszottak a mieink a két, Magyarországon jól ismert világklasszissal, a Szolnokról az FTC-hez szerződő Aaron Youngerrel és a korábban Szegeden és az OSC-ben is megfordult Joseph Kayes-szel szereplő Ausztrália ellen. A védekezés olyan prímán működött, hogy mindössze öt gólt kapott a remeklő Nagy Viktor (69%)-Kardos Gergely (75%) kapus kettős. A szolnoki duó utóbbi tagja most debütált a válogatottban, mindössze egyszer tudták bevenni a kapuját. Az FTC bekkje, Pohl Zoltán is újonc volt a meccs előtt, már nem az. Zalánki Gergő pazar lövőteljesítményt nyújtott, 3/3-mal zárt, Vámos Márton 2/2-es lőlappal jelentkezett. A harmadik negyedben dőlt el a parti, amikor még a második nyolc perctől kezdődően egy 6-0-s sorozatot csináltak Erdélyi Balázsék, és 3-2 után elhúztak 8-2-re. A vége 12-5 lett, a magunk részéről mi nem gondoltuk volna, hogy hét lesz közte, ahogy azt se, hogy a világklasszis Younger egy gólt sem tud majd dobni, pedig így lett. Jó kezdet.

Jansik_Dávid.jpgJansik Dávidnak nem volt könnyű dolga Joseph Kayes-szelFotó: MTI/Czagány Balázs

Pohl Zoltán győzelemmel debütált a válogatottban:

"Nagyon örülök, hogy egy ilyen magabiztos győzelemmel sikerült debütálnom, élveztem a játékot végig. Magabiztos teljesítményt nyújtottunk, talán az elején fordultak elő olyan hibák, kapkodások támadásban, amelyekről pedig megbeszéltük előtte, hogy ne legyenek. Addig tudták tartani magukat az ausztrálok, úgy gondolom, hogy a védekezésünk összeállt, ez a kapott góljaink számából is látszik. A végére a támadások is jól sikerültek, jó kezdés volt ez részünkről. A nevek alapján ez egy kimondottan erős csapat, úgyhogy meglepődtem kicsit, hogy viszonylag sima mérkőzés volt. Túl sok pihenőnk nincs, azt maximálisan kihasználjuk, hamar lefekszünk, kedden jövünk átmozgatni, és ugyanez a rendszer. Montenegró már egy jóval erősebb csapat, harcosabb, keményebb, bunyósabb meccsre számítok, ami szoros lesz, nyerni szeretnénk."

Kardos Gergely egy negyedet kapott a kapuban élete első válogatott mérkőzésén:

"Úgy láttam, hogy az eleje nehezen indult, több játékosunk a BL Final Eight-ről jött vissza, kicsit fáradtabbak, de ez indifferens ilyen szempontból. Akkor lassabban ment a játék, de a második és a harmadik negyedre már annyira fölpörögtünk, hogy megindult a szekér. Nagyon örülök, hogy nyertünk. Jó csapat az ausztrál azzal, hogy visszajött Kayes és Roach, nem számítottam ekkora különbségre, még ha benne is volt a pakliban egy négy-ötgólos siker. A végén kinyílt az olló. Az elején felmerülő hibákat ki tudtuk küszöbölni, és aztán nagyon szépen összeállt a védekezésünk. Montenegró ellen nagy rangadóra számítok, nagyon fontos lenne nekünk megnyerni azt a meccset a csoportelsőségért. Nem lesz egyszerű mutatvány, de bizakodó vagyok."

Märcz Tamás a Nemzeti Sportnak, a vlv-nek és a Hosszabbításnak adott közös nyilatkozatában értékelt:

"Ez egy nagyarányú, nem várt győzelem lett. Látván azokat az extra játékosokat, akik visszatértek az ausztrál válogatottba, ez egy erősebb csapat, mint a tavalyi. Nem volt sok időnk, így minimum taktikai dolgokat hajtottunk végre viszonylag magas minőségben. Voltak még így is benne hibák, eladott labdák, rossz helyezkedés, de abszolút nem lehetek elégedetlen. Azt, ami elképzeltünk, megvalósítottuk, ez a legfontosabb. Ki tudtuk kapcsolni az ő jó játékosaikat, ami a siker kulcsa volt. Nagyon rendezettek voltunk, többnyire türelmesek is, nem kapkodtunk. Ehhez járult egy jó kapusteljesítmény is, kihasználtuk azokat a lehetőségeket, amiket kreáltunk az ellenfél kapuja előtt.

Örülök, hogy nagy különbség alakult ki a végére, tudom, hogy a játékosaim jó játékosok, akik képesek erre. Az az elképzelésem, hogy ebben az évben mindig legyen emberfogó az ellenfél kapásoldalán, ahol általában nagyon jó játékosok érkeznek, mint például itt az ausztráloknál Younger, megpróbáljuk őket semlegesíteni. Ez ma is nagyon jól megtörtént, azt mondom, hogy Younger szinte észrevehetetlen volt a mai este.

Mondhatnám, hogy így volt betervezve, de egy edző sem látja előre, hogy hogy alakul egy meccs. Előzetesen mindig nagyon nehéznek tűnik egy mérkőzés a nevek alapján, a visszatérők alapján. Biztos vagyok benne, hogy az ausztrál csapat nagyon kellemetlen ellenfél lesz még ezen a Világligán is sok csapatnak. Látni fogjuk szerintem, hogy nagyon nehéz őket legyőzni, amikor ők is fognak biztosan fejlődni, vannak köztük fiatal játékosok is, újra össze kell nekik is szokni, de én azt gondolom, talán nincs is ekkora különbség a két csapat között, mint ami ma kialakult. Örüljünk, hogy ilyen szép teljesítmények voltak ma, de azért sokáig nem tudunk örülni, mert itt még szünnapok sincsenek, úgyhogy holnap már nagyon gyorsan más mérkőzésbe szaladunk.

Örülök, hogy Montenegró legjobb játékosa itt van, tehát nem egy olyan Montenegró lesz ez, amely csapat nem hozza a nagy sztárjait, hanem ezzel a csapattal, talán egy-két hiányzó van, akiket láttam a listán, nagyjából az Európa-bajnokságra is jöhetnek. Ez egy erős csapat, Janovic, Ivovic a top vízilabdát képviseli, a legmagasabb szintű vízilabdát. Nagyon szervezettek mind védelemben, mind támadásban, kevés, vagy szinte nincs is gyenge pontjuk, szerintem bárkit képesek jelen pillanatban megverni nemzetközi szinten, a legjobbakat is beleértve. Szeretnénk nyerni, ez nem kérdés, jó lenne a legutóbbi időben kapott vereségeket visszaadni és jó lenne lemérni, hol is tartunk. Ez ugyanis valóban egy igazi mérce lesz. Nekik fogunk esni, gondolom ők is nekünk, jó meccset fogunk játszani, valószínűleg a csoportelsőségért."

Zalánki Gergő három lövésből három gólt szerzett, védekezésben is jól teljesített:

"Nem számítottunk ekkora különbségre, a védekezés jól működött, Nagy Viktor jól csinálta a dolgát, én pedig egész jól lőttem. A védekezés volt a kulcs, a 12 lőtt gól annyira nem sok, az öt viszont kevés, de így is volt köztük, ami elkerülhető lett volna. Remélem ezeket keddig kijavítjuk, mert a Montenegró elleni tényleg egy komoly meccs lesz. Montenegró eddig nem nagyon fekszik a csapatunknak, tavaly a BENU-kupán, idén pedig a rijekai Európa-kupa nyolcas döntőjén is kikaptunk tőlük. Ezeket el kell felejteni, ez egy másik meccs lesz. Ha így fogunk védekezni, akkor van esélyünk nyerni, de Montenegró egy nagyon tapasztalt csapattal van itt, Ivoviccsal, Janoviccsal, Drasko Brguljannal. Nem lesz egyszerű, mindent meg fogunk tenni érte, hogy nyerjünk."

Férfi Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
A-csoport, 1. forduló
Ausztrália-Magyarország 5–12 (1–3, 1–1, 2–5, 1–3) 
vezette: Rakovic (szerb), Tiozzo (horvát)
Ausztrália: Hrysanthos – Campbell, Kayes 2, Younger, Ford, Putt, Hollis. Csere: Edwards, Power 1, Elphick 1, Roach 1, Brooks, Porter (kapus). Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
Magyarország: Nagy V. – Vámos 2, Jansik D., Kovács G. 1, Erdélyi 2, Bátori 2, Bedő 1. Csere: Angyal, Manhercz 1, Zalánki 3, Mezei, Pohl, Kardos (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
A-csoport

Montenegró-Japán 14-8
B-csoport
Horvátország-Kazahsztán 15-5
Egyesült Államok-Spanyolország 8-6

Férfi Világliga Szuperdöntő, 2018. június 18-23.,
Budapest, Duna Aréna, csoportbeosztás
 

A-csoport: Ausztrália, Montenegró, Japán, Magyarország  
B-csoport: Egyesült Államok, Horvátország, Kazahsztán, Spanyolország

A program

csoportmérkőzések, 2. forduló – június 19., kedd
Ausztrália–Japán, 15:15
Horvátország–Spanyolország, 16:45
Montenegró–Magyarország, 18:15  
Egyesült Államok–Kazahsztán, 19:45

csoportmérkőzések, 3. forduló – június 20., szerda  
Horvátország–Egyesült Államok, 15:15
Montenegró–Ausztrália, 16:45
Kazahsztán–Spanyolország, 18:15
Japán–Magyarország, 20:00  

negyeddöntő – június 21., csütörtök  
A2–B3, 15:15
A3–B2, 16:45
A1–B4, 18:15
A4–B1, 19:45

helyosztók 1. – június 22., péntek  
az 5-8. helyért, 15:15 és 16:45
elődöntő, 18:15 és 19:45

helyosztók 2. – június 23., szombat  
a 7. helyért, 15:15
az 5. helyért, 16:45
a 3. helyért, 18:15
döntő, 19:45

Hozzászólások