Vízilabda - Egy újabb zsenivel lett kevesebb a pólóválogatott
Egy újabb zsenivel lett kevesebb a pólóválogatott
Fotó: Europress/Getty

Egy újabb zsenivel lett kevesebb a pólóválogatott

Takács MártonTakács Márton
2017/03/10 20:52

Kegyetlen időszak ez. A riói olimpia csalódást keltő ötödik helye óta Szivós Márton és Kis Gábor is bejelentette visszavonulását a válogatottól, most pedig egy hozzájuk hasonlóan világklasszis pólós csatlakozott a sorhoz. Március 10-ei nyilatkozata szerint Varga Dánielt sem láthatjuk többé a nemzeti együttesben pólózni. Märcz Tamással két nappal ezelőtt készítettünk interjút, rákérdeztünk Varga Dániel helyzetére is. A Ferencváros játékosáról ezt mondta a szövetségi kapitány:

"Folyamatosan sérülésből sérülésbe esik. Ahogy a testvérében, úgy benne is hagytak nyomot az olimpián történtek. Vele arról beszéltünk, hogy mentális és fizikai erősítés után térhetne vissza a válogatottba, addig nincs értelme belevágni egy ilyen nagy kalandba. Jelen pillanatban el kell napolnunk a visszatérésének a kérdését, meg kell várnunk, míg felépül. Egy hathetes válogatott felkészülésnek csak egészségesen lehet nekivágni. Amennyiben Dani dolgai rendeződnek, akkor le fogunk ülni beszélni újra, de ez még nem lehet aktuális."

A pénteki bejelentés után sajnos nem is lesz az. 278 mérkőzés után többé nem láthatjuk a 9-est válogatott sapkában. Nem véletlenül írtuk azt a Volvo-kupa után, hogy az utóbbi 20 év szövetségi kapitányai közül Märcz Tamásnak van a legnehezebb dolga.

Varga Dániel legelőször 2000-ben, 17 évesen volt válogatott edzésen. 2001 kimaradt, 2002-ben is együtt készült a nemzeti együttessel, volt esélye a Világkupában szerepelnie, de akkor még nem sikerült. 2003 májusában vízbe ugrott a németek elleni balatonfűzfői barátságos meccsen, de a kranji Eb-re utazó 15-ös keretből és a barcelonai, később világbajnoki címet szerző 13-ból is kimaradt. A 2004-es athéni olimpia előtt eltört a lábközépcsontja, majd kézsérülést is szenvedett, így kimaradtak az ötkarikás játékok. Első világversenye a 2005-ös montreali vb volt a válogatottal, megkapta az esélyt, rögtön finálét játszott, de ott Szerbia és Montenegró 8-7-re győzött, így ezüstérem lett a vége. A hosszú hajával igen feltűnő jelenség volt, játéka akkor még kiforratlannak tűnt, de a tehetsége szembeszökő volt. Nem sikerült neki olyan jól az a vb, ő sem volt megelégedve a saját teljesítményével, nem tudott gólt lőni a tornán, de ez alig 22 évesen semmit nem jelentett.

Varga Dánielnek a 2005-ös. montreali vb volt az első világversenye

A szabadidejében festészettel, fotózással és versírással is foglalkozó Varga innentől kezdve a válogatott összes világversenyén ott volt 2016 nyaráig, 12 éven át. Három olimpián, hat világbajnokságon és hat Európa-bajnokságon képviselte a magyar színeket. A válogatottal Pekingben olimpiai bajnok lett, 2013-ban pedig Barcelonában világbajnok, van két vb-ezüstérme (2005, 2007), két Eb-ezüstje (2006, 2014), két Eb-bronzérme (2008, 2012), négy Világliga-ezüstérme (2005, 2007, 2013, 2014), két Világkupa-ezüstérme (2006, 2014).

Varga Dániel igazi művésze a sportágnak. Csurka Gergely A nemzet aranyai című, 2008-ban megjelent könyvében írja róla, hogy "időnként tényleg az az ember érzése, Varga Daniból azért nem lett már három-négy éve a világ legjobb játékosa, mert túl intelligens. A vízben egészen egyedülálló dolgokra képes."

A szintén ebben a könyvben olvasható részlet is sok mindent elmond róla.

"Mondd, ezzel a messze átlagon felüli intelligenciával nem gondolkodsz néha egy kicsit túl sokat? Nem lehetne többször az ösztöneidre hagyatkozni a vízben? - Idézettel válaszolok.

- Nietzsche?

Nem, Kemény Dénes: Helytállóbb, így szól: 'Legyél egy kicsit primitívebb, b...d meg!' És ebben igaza van. Néha túlzottan beleesem abba a hibába, hogy mindenáron egy még jobb megoldást akarok választani."

Pekingben ér pályafutása csúcsára, amikor nem egészen 25 évesen olimpiai bajnok lesz. Megmozdulásairól elég annyi, hogy a 2007-es vb (ahol négy góljával a csapatunk legjobbja volt a németekkel vívott negyeddöntőben) után itt is beválasztják az All Star-csapatba. Ezt csak ő mondhatta el magáról az egész mezőnyben.

A pekingi ünneplés közben

Szabó Zoltán így jellemezte játékát 2011-es sorozatunkban"A jövő vízilabdajátékos-ideálja a minél univerzálisabb, minél több poszton használható ember. Daninak ez nagy erőssége, hiszen legalább négy poszton használható: bekkpozícióban, kapásoldalon, irányítóként és átlövőként is. Régebben kevésbé volt jellemző rá, de számomra az idei szezon "felfedezése" volt vele kapcsolatban a sok fontos és pontos passz, gólpassz. Ezeken kívül kellő mértékben egyéniség és benne van a mindenkor kreatív játék. Vagyis az, amit az év eleji interjúnkban mondtam, hogy a legfontosabb teremtő képzelettel játszani, azt ő nagyon tudja, ez az egyik legnagyobb erőssége."

Benedek Tibor olyannyira bízott benne, hogy amikor átvette a válogatott irányítását, őt nevezte ki csapatkapitánynakVarga Dániel 2013 nyarán így vélekedett arról, mi a feladata egy „csékának”:

A csapatkapitánynak éreznie kell azt, hogy a csapat merre tart, milyen irányba halad. Éreznie kell, hogy a 20 vagy később a 13 ember mennyire működik együtt mind taktikában, mind szellemiségben, az ebédnél, a vízben, a parton. Elsősorban ezek alapján választhatott ki Tibor, aki vélhetően úgy gondolja, ezeket a feladatokat jól meg tudom oldani. A csapatkapitányi szerep nem egy minta, nem egy fix séma, hanem egy belülről jövő, a személyiségből adódó tevékenység. Az érzékenység, az összefüggések átlátása, a kommunikáció a fontos. Ezekben kell jónak lennem, magamat kell adnom“.

A Quimby egyik legjobb dalának címét megfogadva így tett, 2013 nyarán hatványozottan. A válogatottban sokáig nem bontakozhatott ki igazán, hiszen irányítókból, illetve a kapásoldalon szereplő pólósokból tele volt a padlás a 2000-es évek második felében, Biros Péter és Kásás Tamás is az ő posztján szerepelt. Kényszerből - nem volt hely máshol - sokat kellett bekkelnie, abból a pozícióból indulva pedig érthető módon nem tudta teljes mértékben érvényesíteni zsenijét. Élete legjobb teljesítményét - Szivós Mártonhoz hasonlóan - egyik kedvenc városában, Barcelonában, a 2013-as világbajnokságon nyújtotta, ahol végre a saját posztján szerepelt. Ujjsérüléséből még nem teljesen felépülve adott fazont a mieink játékának, szórta az asszisztokat és kulcspasszokat, ráadásul gólerősen is játszott, a dobogó legfelső fokáig repítve a mieinket. A horvátok elleni elődöntőt egy zseniális, csak a magyar vízilabdára jellemző találattal döntötte el az amúgy Horvátországban játszó Varga Bros, Dani elképesztő passzát Dumi húzta be, akciógóllal lezárva a partit.

A 2013-as megnyert világbajnoki döntő után

2016 nyaráig volt a válogatott csapatkapitánya, amikor a riói olimpia kezdete előtt alig egy hónappal, a BENU-kupa sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Dániel helyett öccse, Varga Dénes lesz a magyar válogatott új csapatkapitánya. Benedek Tibor ezt mondta erről honlapunknak:

“Még egy változást kell bejelentenem, Varga Dániel csapatkapitány szerepét átveszi Varga Dénes, ennek kizárólag szakmai okai vannak, az én döntésem. Ezzel Varga Dániel játéka jelentősen javulni fog, Varga Dénes pedig, bár több feladatot kap, úgy gondolom, hogy így is képes a jó játékra, de ezen kívül kap egy plusz vezető szerepet is.”

Danit érezhetően visszavetette ez a döntés, nem tudta azt nyújtani, amit igazán tud, utolsó szolnoki évére is már ez volt a jellemzőbb. Nyilván az ötödik hely okozta csalódás is szerepet játszhatott döntésében, melyet pénteken nyilvánosságra hozott, ráadásul neki ez zsinórban a második olimpiai ötödik helye volt. Első FTC-s évét sérülések nehezítették, de így is az Európa-kupa döntőjéig meneteltek, a nyári felkészülést pedig ebben az áldatlan állapotában nem tudja már vállalni, pont a budapesti vb előtt mondta ki a nemet. A pekingi olimpián győztes csapatból így már csak Hosnyánszky Norbertet és Varga Dénest láthatjuk a válogatottban. Öccsével 2005. március 19-én játszottak először együtt az OB I-ben, a Vasas színeiben Szentesen mutatkozott be ez a duó, és tavaly nyárig, 12 szezonon át így tettek az angyalföldi klub után Rijekában és Szolnokon. A válogatottban pedig 2006. június 1-jén szálltak vízbe együtt a szlovákok ellen, Egerben. Azóta tartott páratlan együttműködésük, aminek egy évtized után nagy fájdalmunkra ezennel vége. Varga Dumi a jelenleg is futó klubszezon után először fog bátyja nélkül játszani a nemzeti együttesben.

Ahogy korábbi vasasos és válogatottbeli társa, Decker Ádám posztolta ma, "üresebb a medence és szürkébb a part."

Hozzászólások