Vízilabda - Azt beszéli már az egész város, kitiltott a Ferencváros
Azt beszéli már az egész város, kitiltott a Ferencváros
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Azt beszéli már az egész város, kitiltott a Ferencváros

Takács MártonTakács Márton
2017/04/06 09:02

"Itt a kérdés az hogy mikor,
Hogy meddig érdemes
Elmerülni a többivel
Ezen a magyar tengeren"

(Esti Kornél: Ez itt az ország)


Mi csak szerdán, éppen az FTC sikerrel megvívott Európa-kupa-döntőjének napján értesültünk róla, hogy a vízilabdacsapat hétfői, a sajtó képviselői számára is nyilvános edzésére nem mehettek be az uszodába a Hír TV és a Magyar Nemzet munkatársai. Ezt a Ráúszás tegnapi egyik Facebook-posztjában már megemlítettük.

A Magyar Nemzet azt írta erről szóló cikkében, hogy "a Ferencváros regisztrációhoz kötötte a bejutást, ehhez a lehetőséghez viszont csak olyan orgánumok jutottak, akiknek erre a zöld-fehérek előzetesen lehetőséget biztosítottak." Itt jegyezzük meg, hogy mi például kaptunk meghívót, de egész nap géphez voltunk kötve a szerkesztőségben, így nem lehettünk jelen a tréningen. A Magyar Nemzet rosszabbul járt, hozzájuk nem érkezett meghívó, az edzésről az MTI eseményértesítőjéből kaptak hírt, de munkatársaiknak belépését azzal az indokkal utasították el a népligeti sporttelep bejáratánál (!), hogy nem regisztráltak az eseményre. Ami meghívó nélkül mondjuk tényleg nehéz.

Információnk szerint ez egy folyamat része, a klub egyik szakosztályának mérkőzéseire sem kapnak akkreditációt a két médium újságírói, például a tegnap esti kupadöntőre is elutasították a kérelmüket. Megkérdeztünk a történtekről több rutinos pólós újságírót is, hogy mindez a G-naphoz köthető-e, vagyis ezeknek a médiumoknak a tulajdonosa miatt hozták-e ezeket a rendelkezéseket. Egyikük sem utasította vissza a feltételezést, sőt.

Az sem mindennapos, hogy a klub elnöke volt az egyik díjátadó (Reméljük, adott magának is érmet!). Nem a LEN valamelyik korifeusa, hanem a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke mellett a kupagyőztes egyesület első embere. Aki az edzőhöz hasonlóan beugrott a vízbe a győzelem után, amit az MTI meg is örökített, ahogy a cikkhez mellékelt fotón is látszik. Amúgy az MTI ingyenes szolgáltatásában Madaras Norbertről vagy Varga Dánielről egy darab kép sincs. Mindketten olimpiai bajnokok és világbajnokok. Előbbi négy gólt lőtt szerdán.

Erről az egész történetről két dolog jutott eszünkbe.

Voltaire mondta: "Egyetlen szavával sem értek egyet, de mindhalálig védem a jogát ahhoz, hogy elmondhassa."

Toby Ziegler karaktere pedig így fogalmazott a The West Wing (Az elnök emberei) című sorozatban a szabad sajtóval kapcsolatban: "Aki az ellenfelet támogatta, azt nem kitiltani kell, hanem megalázni azzal, hogy kénytelen a győzelmedről tudósítani. A legelső sorba kell ültetni!" 

A Ferencváros jelmondata a klub alapítása, azaz 1899 óta: Erkölcs, Erő, Egyetértés. Úgy tűnik, ebből mára csak az erő maradt. Ahol egyik napról a másikra bezárnak egy országos napilapot, vagy egy világhírű egyetem működését lehetetlenítik el egy még nem is létező törvényre hivatkozva, ott szinte már fel sem tűnik, hogy bizonyára politikai okokból, felsőbb utasításra nem engednek tudósítani bizonyos médiumokat egy vízilabdacsapat edzéséről. Még egyszer leírjuk, egy vízilabdacsapat edzéséről.

Ez itt az ország.

Hozzászólások