Vízilabda - Az OSC BL-meccse után derült ki, hogy változott a vízilabdás szabály
Az OSC BL-meccse után derült ki, hogy változott a vízilabdás szabály
Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

Az OSC BL-meccse után derült ki, hogy változott a vízilabdás szabály

Takács MártonTakács Márton
2017/10/04 13:55

Mint arról a hétvégén beszámoltunk, az OSC a Marseille mögött második helyen jutott tovább a férfi vízilabda Bajnokok Ligája második, hazai medencében rendezett selejtezőköréből. A görög Glyfada és az olasz Napoli ellen remekeltek a XI. kerületiek, a franciákkal szemben viszont nagyon rosszul, 0-4-gyel kezdték a meccset, végül 8-7-re kikaptak.

Az OSC a színészkedő nápolyiakat is magabiztosan verte | Hosszabbítás

Második mérkőzését is megnyerte az A-Híd OSC-Újbuda férfi vízilabdacsapata a hazai medencében rendezett Bajnokok Ligája-selejtezőkörben. Petik Attila együttese 11-7-re győzött az olasz Canottieri Napoli ellen, ezzel már biztos továbbjutó.

Volt szerencsénk Märcz Tamással együtt nézni a szombati, olaszokkal vívott meccset, és a szövetségi kapitány már ott megjegyezte nekünk, hogy az itáliaiak első, Federico Lapenna által szerzett gólját nem lett volna szabad megadni, mert a centerben, labda nélkül megítélt kiállítás után, a szabaddobás elvégzésekor az olasz középcsatár rögtön megkapta és ellőtte a labdát. A DigiSport közvetítésében hallható, ahogy Bisztritsányi Dávid, az OSC csapatkapitánya kiabál Becsey Péter sportigazgatónak, hogy "Peti, nem lőheti el! Valaki magyarázza el neki!" - itt nyilván a mérkőzés delegátusára, a szerb Dejan Perisiscre célzott Bisztro. Lapenna harmadik gólja is hasonló helyzetből született.

Lapenna első gólja (forrás: vlv.hu)

Lapenna harmadik gólja (forrás: vlv.hu)

Mindezzel azért foglalkozunk egy külön cikkben, mert a waterpolo.hu-n megjelent a Magyar Vízilabda-szövetség hétfői szakmai testületi ülésének kivonatos jegyzőkönyve, amiből kiderül, hogy a rangos grémium előtt is téma volt ez a jelenet.

Az MVLSZ Szakmai Testület ülésének kivonatos jegyzőkönyve

Faragó Tamás elnök, mielőtt rátért volna az ülés témájára, a nyári világversenyek és azok hatásainak értékelésére, a Szakmai Testületet tágabb kontextusba helyezve arról beszél, hogy a magyar vízilabdát alakító szakemberek számára egy olyan fórum ez, ahol egymást inspiráló, gondolatébresztő felvetések hangozhatnak el.

A kivonat szerint Märcz Tamás "érdekes epizódként említi, hogy az OSC BL-selejtezős találkozóján a Canottieri Napoli ellen, két olyan gól is született a magyar csapat kárára, amit a magyar bajnokságban nem adnának meg. A mérkőzés delegátusával beszélgetve derült ki, hogy már a budapesti világbajnokság előtt változott a szabály. Azt javasolja a szövetségi kapitány, hogy állásfoglalást kéne kérni az MVLSZ illetékes bizottságától, hogy hogy lehetséges ez? (Az említett szituáció, az 5 méteren belüli, labda nélküli kiállítás elvégzésére vonatkozik. Perisic LEN delegátus szerint, csak akkor kell késleltetni az elvégzést, ha nem egyértelmű, hogy ki a kiállított játékos.)"

Ezt olvasva leesett az állunk. Megdöbbenésünket csak fokozta Benedek Tibor véleménye, amely pontosan egyezik a miénkkel.

Nem ő volt az egyetlen, aki ezt szóvá tette, "Benedek Tibor szerint nem fordulhat elő olyan a magyar vízilabdában, hogy a BL-forduló után derül ki egy olyan szabálymódosítás, ami akár a továbbjutást is befolyásolhatja."

De más is hozzászólt a témához:

"Utolsó gondolatként Földi László és Vincze Balázs osztják meg korábbi nemzetközi kupa tapasztalataikat, hogy mennyire gyakori volt, hogy egy-egy adott delegátus sajátosan értelmezi a szabályokat."

Majd így zárul a beszámoló:

"Az MVLSZ Szakmai Testület élve jogával, az alábbi ajánlásokat teszi az Elnökség felé: kérjen magyarázatot az illetékes bizottságától az OSC-Canottieri Napoli mérkőzésen történt szabályismereti problémával kapcsolatban. Hogy történhetett meg, hogy erről a módosításról nem tájékoztatták a magyar csapatokat?"

Tehát, túl vagyunk egy hazai környezetben, Budapesten pazarul megrendezett, a magyar férfi válogatott ezüstérmével záruló világbajnokságon. Ehhez képest október első hétvégéjén derül ki, hogy már azelőtt olyan szabálymódosítás született, amiről a magyar szakma, a válogatott szövetségi kapitánya és a klubok nem tudtak, mert nem kaptak róla tájékoztatást. Eltelt két és fél hónap, az egyik magyar élcsapat BL-selejtezőt játszik, és olyan gólokat kap, amiről a csapat játékosai, a klub vezetői, a nézőtéren ülő szurkolók, a szövetségi kapitány és a megjelent újságírók is azt hiszik, érvénytelen az addigi ismereteik szerint.

Nem tudjuk, hogy ezért ki a felelős. A LEN, de inkább a szabályváltoztatásra jogosult FINA nem értesítette erről az MVLSZ-t? Azt sem tudjuk, hogy a magyar klubok nem tájékoztatása a módosításról összefüggésben van-e azzal, amit a vlv többször megírt, miszerint a nyáron "a vízilabdaélet eseményeinek napi irányításában, szervezésében nélkülözhetetlen szerepet játszó négy testület, az átigazolási bizottság, a versenybíró-bizottság, a játékvezetői bizottság és az ellenőri bizottság elnöke együtt jelentette be, hogy megválnak tisztségüktől." 

Ez a helyzet tarthatatlan. Mi lett volna, ha ilyen gólokon múlik az OSC továbbjutása?

Az MVLSZ honlapján az alábbiakat olvashatjuk kötelező érvényű iránymutatásként (2015-ös dokumentum):

5 méteren belüli labda nélküli kiállítás esete (WP 21.1. magyarázatát követve):

a. MINDEN 5 méteren belüli labda nélküli kiállításra vonatkozik (nem csak center-bekk)

b. a játékvezetőnek meg KELL állítani a játékot

c. be kell mutatni a kiállítást és a számot

d. engedélyezni KELL a játék folytatását a kéz felfelé mozdításával

e. az engedély nem lehet azonnali,

(Ésszerű időt kell hagyni a védekező csapat számára a reakcióra, de ez nem jelenti azt, hogy a teljes visszarendeződést meg kell várni. Lényege a lehetőség biztosítása, hogy a üresen maradt játékosra gyorsan vissza lehessen váltani.)

f. amennyiben a játékos a játékvezető engedélye nélkül hozza játékba a labdát, úgy az első beadást vissza kell rendelni, a második esetben a támadó csapat ellen szabaddobást (kontrafault) kell ítélni

g. KIEMELTEN FONTOS megjegyezni, ha az engedély után, az 5 méteren kívül tartózkodó, a labdát adott pillanatban birtokló támadójátékos azonnal kapura lő, a játékvezetőnek a támadó csapat ellen egyszerű hibát kell ítélni (kontrafault) miután a szabálytalanság 5 men belül történt.

A szigorúan meghatározott folyamattal a SZABÁLYALKOTÓ CÉLJA A LASSÍTÁS ÉS EZZEL BÜNTETŐNÉL KÖNNYEBB GÓLSZERZÉSI LEHETŐSÉG MEGAKADÁLYOZÁSA

Cikkünk megjelenésének napján indul a minden eddiginél erősebbnek tartott férfi bajnokság 16 olimpiai bajnok pólós, rengeteg világklasszis részvételével, de a medencéken kívül súlyos bajok vannak.

Ahogy a teleplakátolt ország molinóin olvashatjuk: itt kell lenned, hogy elhidd.

FRISSÍTÉS

Délután a vlv.hu is hosszan foglalkozott a témával, kiderült, hogy jó szokásához híven a honlap alapító szerkesztője ezen a hétfői szakmai ülésen is ott szeretett volna lenni, de erre most nem volt lehetősége.

Molnár Tamást, az MVLSZ alelnökét, a LEN TWPC és a FINA TWPC tagját is megszólaltatta a vlv egy későbbi cikkében, a háromszoros olimpiai bajnok állítja, nem született olyan szabálymódosítás, amelynek tényéről az OSC-Napoli BL-meccs alapján beszélnek a szakemberek.

Hozzászólások