Vízilabda - Az FTC-ben hamar megtalálta a helyét az Európai Szuperkupát eldöntő pólós
Az FTC-ben hamar megtalálta a helyét az Európai Szuperkupát eldöntő pólós
Fotó: LEN/Facebook

Az FTC-ben hamar megtalálta a helyét az Európai Szuperkupát eldöntő pólós

Takács MártonTakács Márton
2018/12/10 09:08

Kállay Márkot a nyáron szerződtette az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, a 32 éves balkezes pólós pedig élt a bizalommal, ősszel több remek meccse is volt a Ferencvárosban. Klubváltásáról, arról, hogy milyen volt éppen azzal a Madaras Norberttel tárgyalni, akinek a helyére érkezett, beilleszkedéséről, a nemzetközi szereplésről, a csapatban betöltött szerepéről és arról kérdeztük őt, hogy gondol-e a válogatott meghívóra.

Kállay Márk szerződtetése meglepetést kelthetett a nyáron, de ebben a három hónapban igazolta, hogy jó döntés volt a zöld-fehérek részéről az ő megszerzése. 2009-ben már volt magyar bajnok a Vasassal, erre készül a Ferencvárossal is. Az Európai Szuperkupa-fináléban ő lőtte be a győzelmet jelentő büntetőt, előtte emberelőnyből is betalált, aztán a Barceloneta elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen is fontos szerepet játszott abban, hogy a Fradi vissza tudott kapaszkodni. Megkapta Madaras Norbert 3-as sapkáját is, nem akármilyen örökséget cipelve ezzel, de szerintünk él a bizalommal. Az OB I-ben nyolc mérkőzésen dobott nyolc gólt, valószínűleg asszisztokkal még jobban áll, alapul véve a BL-ben mutatott remek gólpasszait. A bajnokságban bevágott 6/4 emberelőnyt, hasznosan játszott, elsősorban támadásban.

Ha minden igaz, nem Madaras Norbert keresett meg először, hogy lenne-e kedved a Ferencvárosban játszani, de később vele tárgyaltál a legtöbbet. Milyen helyzet volt az, hogy azzal a legendával egyeztettél, aki a saját helyére keresett balkezes pólóst a Fradiba? 
Nyéki Balázs keresett meg először, utána Varga Zsolttal beszéltem, viszont a legtöbbször Madival egyeztettem. Képletesen tényleg őt váltottam, végig partner volt mindenben.

Amikor Madaras Norbi 2004-ben a Reccóhoz szerződött, akkor a Vasashoz igazoltak az ő pótlására. Hogy éled meg, hogy már másodszor kell megpróbálnod őt pótolnod? 
Egyrészt megtisztelő, másrészt örülök neki, hogy ezen a szinten számítanak a játékomra, harmadrészt pedig kihívásként és lehetőségként is tekintek rá. Már nyertünk is egy Európai Szuperkupát, ami nagyon jó dolog. Többek között azért is örültem, hogy megkeresett a Fradi, mert ezzel a csapattal van esély győzni, az pedig mindig nagyon jó érzés. Egy trófeánk már van, de még hosszú a szezon, szeretnénk még többet begyűjteni. 

Még a szezon előtti VLV-interjúdban azt mondtad, hogy „sokat várok a felkészüléstől, kíváncsi vagyok, hogy milyen metódusban dolgoznak a Fradinál”. Milyen tapasztalatokat szereztél ezen a téren? 
A konditermi munka teljesen más jellegű volt, nagyon sok prevenciós jellegű, sérülést megelőző gyakorlatot végeztünk, illetve nagyon nagy súlyokkal dolgoztunk. Fel is jött mindenkire pár kiló izom, aztán ez szép lassan, ahogy jönnek a meccsek, elég.

Kállay_Márk_sajttáj_MVLSZ.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Varga Zsolt nyári felkészítését terminátorképzőnek is szokták nevezni a szakmában. Az általad látottak megfelelnek ennek a minősítésnek? 
Ez abszolút jellemző volt a nyári felkészülésre. Voltak olyan válogatott játékosok – például Varga Dumi –, akik velünk csinálták végig ezt a felkészülést, úgyhogy jó volt az egésznek a feelingje. Ez nagy különbség volt az elmúlt évekhez képest. Az úszás fizikális része inkább abból a szempontból volt különleges, hogy nagyon sokat úsztunk levegő nélkül, vagy kevés levegővel. 

Túl vagytok a bajnokság alapszakaszának első körén, játszottatok négy fordulót a Bajnokok Ligájában, a Magyar Kupában a legjobb négy közé kerültetek és sikerrel vívtátok meg az Európai Szuperkupa-döntőtis. Milyen eddig ez a minimum hármas terhelés? 
Örömteli dolog az, hogy ennyi fronton kell helytállnunk, és végül is mondhatom, hogy mindenki a Fradit szeretné legyőzni, mert ha az FTC-t legyőzöd, akkor a te teljesítményed a legjobb. Ez megtisztelő és egyben kihívás is számunkra. Most a Magyar Kupa lesz a következő fókuszpont, az OSC egy kemény ellenfél, de úgy készülünk, hogy meg akarjuk verni őket az elődöntőben. A Bajnokok Ligájában pedig a tavasszal fog eldőlni a Final Eight-be jutást, fontos célunk, hogy ott legyünk a végjátékban. Nekem nem titkoltan a bajnoki döntő elérése is cél.

Kállay_Márk_MVLSZ.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A foglalkoztatottságod és a teljesítményed alapján kívülről úgy tűnik, hogy gyorsan beilleszkedtél a Ferencvárosba. Te hogy élted meg az elmúlt hónapokat?
Igen, én is így érzem. Nyilván voltak olyan játékosok, akikkel már játszottam együtt korábban, a fiatalokkal pedig - ahogy azt már több fórumon is elmondtam - viszonylag könnyű szót érteni. Nem volt probléma, főleg, hogy nem vagyok se nagyon idős, se nagyon fiatal, hanem a kettő között, könnyedén ment a beilleszkedés. Meg hát ez egy nagyon jó brigád, olyan társaság, amelyben a karakterek könnyedén tudnak alkalmazkodni egymáshoz. A céljaink közösek, amelyekért mindenki alárendeli a saját maga szerepét és a hétköznapokban végzett munkáját. Mindenkinek megvan a saját helye, én is megtaláltam, úgy érzem. 

Ezt az is mutatja, hogy sokszor nyilatkozol a csapatod mérkőzései előtt és után is a szakosztály Facebook-oldalán. Bár itt nem te vagy a csapatkapitány, mint Debrecenben, úgy tűnik, van némi vezető, vagy összekötő szereped itt is. Sikerült átmentened a leader-státuszodat?
Ez egy érdekes dolog. A debreceni szerepköröm, az a közösségszervező szerepem, ami a hat év alatt kialakult, egy kicsit itt is megmaradt, így hozta az élet. Ennek örülök, mert érzem, hogy ezeket az energiákat is a csapat javára tudom fordítani. Sokszor van lehetőségem nyilatkozni, szívesen is vállalom, hozzátartozik a csapat imázsához is. 

Debrecenben három, három és fél negyedeket játszottál meccsenként, itt talán kevesebbet, viszont így talán még nagyobb hasznára lehetsz a csapatnak, egy-egy mérkőzésen látványosabb teljesítményt is nyújtottál, ami gólokban, gólpasszokban mutatkozott meg. Mivel nem vagy annyira leterhelve, így még kiemelkedőbb játékra vagy képes? 
Ez abszolút jó meglátás. A szezon elején azt mondtam másoknak is, akik a Fradiban való szerepemről érdeklődtek, hogy talán nem kell majd annyira elégetnem magamat, mint ahogy Debrecenben kellett. Ott nyilván kötelező volt vízben lenni három, három és fél negyedet. Itt vetésforgóban megoldódnak a problémák, minden szerepkörre megvannak a nagyon jó játékosok, és meg tudjuk osztani a terheket egymás között. Így fókuszáltabban tudok én is játszani, nem kell elforgácsolnom az energiáimat. 

Az hagyján, hogy nekünk feltűnt a játékod, de az Olympiakosz elleni Európai Szuperkupa-döntő után a BEK-győztes tévés szakértő, Szabó Zoltán is kiemelte a szerepedet, 1-3-nál belőttél egy fórt, majd tiéd volt a győzelmet jelentő büntető is. Cseh Sándor pedig a Barceloneta elleni BL-mérkőzés közben mondta el a stúdióban, hogy az egyenlítésben tiéd az egyik legfőbb érdem a góloddal és a két látványos gólpasszoddal. Te is úgy érzed, hogy eddig jól élsz a kapott lehetőséggel? 
Igen, most így jött ki a lépés. Amikor az ember áttör egy gátat a játékban, akkor ez a siker generálja a többi jó mozzanatot. Ez egy pozitív spirál, amibe bele lehet kerülni. Támadó felfogású játékos vagyok, és egy balkezesnek van egy osztogató szerepe is, és lőni is kell, mert végül is gólra játsszák ezt a játékot. És ha ehhez megvan az ember adottsága, akkor azt érdemes kihasználni. Védekezésben kell mindig egy stabilt hozni, nyilván nem én vagyok a meghatározó, nagy védekező játékos a csapatban, de azt szeretném teljesen a maximumon tartani, hogy az egy biztos alap legyen, és elöl pedig jöjjenek a hozzáadott dolgok. 

Kállay_Márk_vlv_Monoki_Nikolett.jpgBelőtte a büntetőt, Európai Szuperkupa-győztes lett az FTCFotó: Monoki Nikolett/vlv.hu

Mennyit segít ebben, mennyire növeli a motivációd, hogy a világ legjobb csapatai közül kettő ellen is remekeltél öt napon belül? 
Természetesen egy ez nagyon jó visszacsatolás nekem az elmúlt évek munkáját tekintve, illetve úgy érzem, hogy megérett a játékom. Alapvetően egy későn érő típus vagyok, és szerintem ez a vízilabda karrieremre is általánosan jellemző, kellett idő, végig kellett járnom azokat a lépcsőfokokat, akár külföldön, Montenegróban, akár a Debrecennél, akár a Vasasnál. Megedződtem ezekben a csapatokban, és ez az út most kiteljesedni látszik a Fradiban. Örülök, hogy ezen a szinten is tudom hozni azt, ami bennem van.

Bár a válogatottban Vámos Márton és Zalánki Gergő révén van egy igen jól működő balkezes páros, és mögöttük ott vár bevetésre a fiatal Vadovics Viktor, az őszi teljesítményed miatt esetleg eszedbe jutott, hogy akár még válogatott meghívót is kaphatsz? 
Természetesen igen, ennek egy sportoló fejében mindig ott kell lennie. Ha más nem, akkor egy egészséges versenyhelyzetet teremtve esetleg egymást is jobb teljesítményre sarkallva ez egy jó dolog lenne. A magyar vízilabda érdeke, hogy minél többen legyünk olyanok, akik egy adott posztot magas szinten be tudnak tölteni, és jó teljesítményt nyújtva tudnak ott játszani. Nyilván ez a mindenkori szövetségi kapitány döntése, hogy ő miként látja a csapatszerkezetet. A gondolat persze motoszkál a fejemben, e nélkül nem is lehet csinálni. 

Kállay_Márk_MVLSZ_2.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hozzászólások