Vízilabda - A vb-győztes elleni bravúros sikerrel Világliga-elődöntős a Märcz-csapat
A vb-győztes elleni bravúros sikerrel Világliga-elődöntős a Märcz-csapat
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A vb-győztes elleni bravúros sikerrel Világliga-elődöntős a Märcz-csapat

Takács MártonTakács Márton
2018/06/22 11:12

A magyar férfi vízilabda-válogatott bravúros eredményt elérve elődöntős a Duna Arénában zajló Világliga Szuperdöntőjében. Märcz Tamás szövetségi kapitány csapata a csütörtöki negyeddöntőben ötméteresekkel jutott túl a világbajnok horvátokon.

A tornát felvezető cikkünkben úgy fogalmaztunk, hogy "a fiatal magyar csapattól már a négy közé kerülés is nagy eredmény lenne." Nos, Märcz Tamás együttese megcselekedte, amit egyáltalán nem követelt meg a haza józanabbik része. Főleg, hogy a világbajnoki címvédő horvátok voltak Vámos Mártonék ellenfelei a negyeddöntőben. A négy közé mégis a tavalyi vb-döntő óta drasztikusan átalakult magyar csapat jutott be, amelyben nincs már Decker Attila, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes sem.

A világbajnokot legyőzve elődöntős a magyar válogatott a világligában | Hosszabbítás

A magyar válogatott bejutott a legjobb négy közé a Duna Arénában zajló férfi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében. Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese a csütörtöki negyeddöntőben ötméteresekkel győzte le a világbajnok horvát csapatot. A két csapat tavaly a világbajnokság döntőjében találkozott egymással, akkor a csordultig telt margitszigeti uszodában 8-6-ra nyertek a horvátok.

Abban bízhattunk, hogy a minél tovább tartó szoros eredmény nekünk kedvezhet, és majdnem így is lett, hiszen a nagyszünetben még csak 2-2 állt a táblán. A horvátok a centerre építették játékukat, tőlünk viszont sokkal több kellett támadásban az addig látottaknál, nem várhattunk a középcsatárainkra. Fordulás után élesebben játszott a magyar csapat, mint a horvát, a játék több elemében dominált Märcz Tamás válogatottja, ahogy azt a szakkommentátorként is remeklő Varga Dániel is megfogalmazta a tévés közvetítésben.

Ennek eredménye lett a kétgólos vezetés (5-3), ami még a záró felvonás elején is megvolt (6-4), de a horvátok kiegyenlítettek. Az utolsó fél percben Angyal Dániel remek blokkjával sikerült kivédekezni a támadásukat, a játékvezetők óriási hibát bemutatva visszaadták a labdát a vb-címvédőnek, így Buslje és társai a győzelemért mehettek a végén, egy kontrával kompenzáltak a sporik. 

Az ötmétereseknél a magyar lövök - sorrendben, Vámos, Zalánki, Bátori és Erdélyi - nem hibáztak, míg a horvátoknál Xavi Garcia a lécre lőtt, Loren Fatovic próbálkozását pedig az egész meccsen remeklő (65%) Nagy Viktor hárította.

Így lett elődöntős a magyar válogatott, ahol Japán lesz az ellenfele, az ázsiaiak meglepetésre 11-10-re legyőzték az addig 100%-os amerikaiakat. A japánok pont nélkül végeztek a mieink csoportjában, szerdán 14-7-re kaptak ki Vámoséktól.

Férfi Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
negyeddöntő
Magyarország-Horvátország 6–6
(1–1, 1–1, 3–2, 1–2) – ötméteresekkel 4–2
vezette: Colominas (spanyol), Flahive (ausztrál)
Magyarország: Nagy V. – Vámos 1, Mezei, Jansik D., Kovács G., Erdélyi, Bátori. Csere: Angyal 1, Manhercz, Zalánki 2, Bedő 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Horvátország: Bijac – Fatovic, Buljabasic, Vukicevic 1, Vrlic 1, Setka, Garcia. Csere: Benic, Krapic 1, Milos 2, Buslje 1, Basic. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

További eredmények
Montenegró-Kazahsztán 14-6
Ausztrália-Spanyolország 4-9
Japán-Egyesült Államok 11-10

A további program
helyosztók 1. - június 22., péntek
az 5-8. helyért

Horvátország-Egyesült Államok, 15:15 
Ausztrália-Kazahsztán,16:45
elődöntő
Magyarország-Japán, 18:15
Montenegró-Spanyolország, 19:45
helyosztók 2. - június 23., szombat
a 7. helyért, 15:15
az 5. helyért, 16:45
a 3. helyért, 18:15
döntő, 19:45

Hozzászólások