Vízilabda - A tavalyi vb óta nem volt olyan jó meccse a Märcz-csapatnak, mint Montenegró ellen a Világliga-döntőn
A tavalyi vb óta nem volt olyan jó meccse a Märcz-csapatnak, mint Montenegró ellen a Világliga-döntőn
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A tavalyi vb óta nem volt olyan jó meccse a Märcz-csapatnak, mint Montenegró ellen a Világliga-döntőn

Takács MártonTakács Márton
2018/06/20 09:12

Az alakulófélben lévő magyar férfi vízilabda-válogatott remekül tartotta magát Montenegró ellen, de végül három góllal, 12-9-re kikapott kedden a Duna Arénában zajló Világliga Szuperdöntőjének második fordulójában.

Kedden már a horvát-spanyol partira is ellátogattunk, mert jó meccset vártunk, meg is kaptuk, és mert szerettük volna látni újra élőben játszani egyik legnagyobb kedvencünket, a spanyol válogatottba visszatérő brazil-spanyol géniuszt, Felipe Perronét.

Felipe Perrone, a vízilabda brazil zsenije | Hosszabbítás

Receptre kellene felírni rosszkedv ellen, szerencsére játéka megcsodálásának lehetősége vény nélkül is kapható. K épességeiről és emberi tulajdonságairól a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert, és a Bajnokok Ligája-, és Európa-kupa-győztes Szirányi Balázs is szuperlatívuszokban beszélt. Ő nem más, mint Felipe Perrone.

Az ő remek játékának és két góljának is köszönhetően a rendes játékidőben 9-9-es döntetlent játszott csapata a világbajnoki címvédő horvátokkal, ötméteresekkel le is győzték Marko Bijacékat, Felipe Perrone is bevágta a maga ötösét. A meccs után volt alkalmunk beszélgetni vele egy kicsit.  

"A brazil póló nagy bajban van, szövetségi szinten is, így, mivel félig spanyol, félig brazil vagyok, örömmel tértem vissza a spanyol válogatottba. Fiatal csapatunk van, rengeteg meccsre van szükségünk, hogy tanuljunk és hogy kezelni tudjunk bizonyos játékhelyzeteket. Jó meccset játszottunk most a horvátokkal, de még fejlődnünk kell, és kevesebb hibával kell játszanunk. Nagy lépés lesz ezután hazai medencében szerepelni az Európa-bajnokságon, szép és örömteli napok elé nézünk, miközben mi még alakulófélben vagyunk. Szeretnénk jó vízilabdát játszani Barcelonában."

Az utolsó kérdésünk a labdarúgással volt kapcsolatos, arra voltunk kíváncsiak, Felipe vajon melyik csapatnak szurkol a foci-vb-n, a spanyoloknak, vagy a braziloknak. Egy nagyot kacagott és jó kérdésnek minősítette érdeklődésünket. Mi meg az ő válaszát.

"Spanyolországnak, mert nem szeretem Neymar játékát."

Perrone_vlv.jpgFelipe PerroneFotó: Stuber Sándor/vlv.hu

A tavalyi budapesti világbajnokság görögök ellen megnyert elődöntője óta nem volt olyan jó mérkőzése minőségi csapattal szemben a magyar válogatottnak, mint kedden a Duna Arénában Montenegró ellen. Közel 11 hónap telt el azóta, és abból a csapatból nincs már itt Decker Attila, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert  és Varga Dénes sem, Török Béla pedig az utolsó rostán esett ki a keretszűkítéskor. Így pláne bravúr, hogy a fiatal, alakulófélben lévő magyar válogatott az első három negyedben teljesen pariban volt azzal az ellenféllel, amely a riói olimpia óta a tavalyi Volvo-kupán és az Európa-kupa idei áprilisi nyolcas döntőjében is alaposan elpáholta a mieinket. 

Ehhez képest 8-6-ra és 9-7-re is vezetett most Märcz Tamás csapata az igen sok szurkoló előtt és jó hangulatban zajló meccsen. A harmadik negyed végén 9-9-nél értek be minket Drasko Brguljanék, akik aztán 3-0-ra nyerték a záró felvonást és ezzel 12-9-re a partit. A hétfőn mindhárom lövését értékesítő Zalánki Gergő ezúttal is triplázott, igaz, most tíz próbálkozásból, Vámos Márton 6/2-vel zárt, Erdélyi Balázs és Bátori Bence egyaránt 2/0-val. Sokszor az amúgy remek lövőink tették naggyá Dejan Lazocivot, a montenegróiak kapusát. Nálunk Nagy Viktor most nem tudott annyit hozzátenni a meccshez (33%), mint az ausztrálok ellen, nehezebb dolga is volt. Angyal Dániel remekül kezdett, két szép találattal jelentkezett, a bekkek pluszgóljai is sokat jelentenek ennek a gárdának.

Több mint biztató volt Kovács Gergőék játéka az első három negyedben, az viszont feltűnő, hogy az eddigi két találkozón mennyire egyoldalú volt a csapat játéka, eredményessége. Vámos Márton és Zalánki Gergő gólerősen pólózik, de kapásoldalról több segítség kell, különben az ehhez hasonló meccsek megnyerésére kevés esély adódik a későbbiekben. A Manhercz Krisztián, Erdélyi Balázs, Bátori Bence hármasnak gólokat kellene produkálnia.

Märcz Tamás együttese ezzel a vereséggel három ponttal az A-csoport második helyén áll a százszázalékos - 6 pontos - montenegróiak mögött. A csoportkört szerdán zárják Mezei Tamásék Japán ellen.

Manhercz Krisztián egy gólt szerzett a keddi meccsen:

"Biztató teljesítmény volt kettő és él negyedig. Annak ellenére, hogy addig is egy csomó olyan hibát is elkövettünk, amelyeket még ki kell javítanunk. Óriási különbség volt az Európa-kupa montenegrói meccse és e között a mérkőzés között. De még mindig voltak olyan gólok - annak ellenére, hogy ez egy megerősített montenegrói csapat volt -, amelyeket bőven elkerülhettünk volna. Nagyon látszik, hogy ez egy első torna legelső hete, és az első mérkőzéseink egyike. Nagyon sok mindenen kell még javítani. Az irányt már látjuk. A japán vízilabda híres arról, hogy a játékosai nem nagyon tudnak elfáradni, szeretik a szorost. Arra is föl fogunk készülni, hiszen az egy kötelező győzelem számunkra."

Märcz Tamás ismét hosszabb értékelést adott több médium, így a Hosszabbítás képviselőjének is:

"Szerintem taktikailag jól volt felépítve a meccs, működött, amit kitaláltunk. Egyértelmű volt, hogy Ivoviccsal nem lesz könnyű dolgunk, ő egy nagyon elfogadott hátvéd és most a bírók megítélésére is gondolok. Megszereztük azokat a kiállításokat, amiket kellett, eredményesek is voltunk, a szabaddobások is jól sikerültek, jók voltak a lövéseink, jól ment a csapat, sok volt a blokk, tehát én azt mondom, hogy ha pozitívumot kell találni, akkor az menni fog.

A legutóbbi, egymás elleni meccsünkön a mérkőzés közepén simán elmentek, nem találtuk magunkat, most meg fej-fej mellett haladt a két csapat. Úgy érzem, hogy kívülről nézve két egyenrangú csapat mérkőzése lehetett ez, persze mindenki eldöntheti, hogy ő milyennek látta. Az egyértelmű, hogy meg kell tanulni az utolsó pillanatok sorsdöntő helyzeteit értékesíteni, hogy győzni tudjunk, ezeket ki kell használni, mert egy ilyen csapat, mint Montenegró, megbünteti a hibákat, megtalálják azokat a lehetőségeket, amiket esetleg addig nem. Ők élesek voltak a végén, a kapusuk akkor védett a legjobban, bár azt mondom, hogy egyszer-kétszer úgy találtuk el, hogy inkább a lövésekkel volt gond, három-négy lövésből legalább kettő bement volna, ha rendesen sikerül eltalálni.

Különbség volt a két csapat között, hogy ők a begyakorolt figuráikat sokkal jobban eljuttatták a végükig. Mi is eljutottunk a befejezésig, de nem teljesen jó megoldást választottunk. Talán a játékosok tudják a leginkább, hogy miért oda ment egy-két lövés, ahova lőtték. Volt egy-két indokolatlan kiállítás, becsúszott egy-két apró hiba a mérkőzésen, amit nem engedhetünk meg magunknak. Egy-két apró hiba elöl és hátul, ennyivel már el lehet veszíteni egy mérkőzést ezen a szinten.

Én egyébként nem a negatívumokat látom ez után a mérkőzés után, hanem azt, hogy ilyen jól bele tudtunk állni ebbe a meccsbe. Azt mondom most is, hogy nincs szégyenkezni valónk ez után a mérkőzés után. Ez azt mutatja, hogy bárki ellen tudunk majd játszani ezen a tornán. Látván a csapatokat, biztos vagyok benne, hogy a montenegrói az egyik legerősebb ezen a tornán.  Ami a fiatalokat illeti, azt látom, hogy nem ijednek meg semmitől. Mennek előre, bátrak, fegyelmezettek, szervezettek, ez mindenképpen pozitív, ez lehet az alapja annak, hogy épüljön ez a fiatal válogatott. Összességében nehéz megmondani, hogy hol tartunk. Biztosan leszünk még jobbak, hiszen ilyen rövid együtt töltött időszak után nem gondolom, hogy nincs olyan játékelem, amiben ne lehetne előre lépni. Fizikailag nem láttam rossznak a csapatot, elég pörgős volt, úgyhogy abba - ha hasonló szinten tudunk játszani - nem feltétlenül kell belenyúlni. Inkább azt mondom, hogy ahogy fogy az idő, inkább tartani kell majd a ezt a fizikai állapotot. 

Aki látta az utóbbi egy évben játszott mérkőzéseinket Montenegró ellen, az emlékszik azokra. A tavalyi Volvo-kupát sokan látták, az idei Európa-kupát kevesebben talán, de annak is volt egy elég kellemetlen szaga, érthetetlen módon könnyen elmentek, nem sikerült az a mérkőzés. Elvitathatatlan, hogy most játszottunk ellenük a legjobban. Nem helytállni szeretnénk, de épül valami, ez kedden látszódott.

Japán ellen tavaly volt szerencsém játszani az Universiade-válogatottal, ott tulajdonképpen a komplett japán válogatott szerepelt. Mentálisan nagyon nehéz odafigyelni erre a gyors, pörgős játékra, amit ők kreálnak. Egészen különleges vízilabda, amit játszanak, fizikailag is nehéz, annak ellenére, hogy nem robusztus alkatok, nem nagyok, mégis nagyon nagy sebességet diktálnak. Emiatt, ha nem figyel valaki oda egy pillanatra, nagyon kellemetlen meglepetés érheti. Úgyhogy nem lesz sétagalopp a csoport második helyének megszerzése sem, de most már ez a célunk."

Férfi Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
csoportmérkőzések, A-csoport, 
2. forduló 
Montenegró-Magyarország 12–9 (3–2, 3–5, 3–2, 3–0) 
vezette: Voedovin (orosz), Moller (argentin)
Montenegró: Lazovic – Drasko Brguljan 1, Petkovic 1, Radovic 2, Janovic 3, Ivovic 1, Spaic 1. Csere: Banicevic, Vidovic 1, Durdic 1, Misic 1, Draskovic. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovic
Magyarország: Nagy V. – Angyal 2, Vámos 2, Jansik D., Erdélyi, Bátori, Bedő. Csere: Manhercz 1, Zalánki 3, Mezei 1, Kovács G., Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
A-csoport
Ausztrália-Japán 11-7
A csoport állása: 
1. Montenegró 6 pont
2. Magyarország 3
3. Ausztrália 3
4. Japán 0

B-csoport
Horvátország-Spanyolország - 9-9 - ötméteresekkel 1-4
Egyesült Államok-Kazahsztán - 11-4
A csoport állása: 
1. Egyesült Államok 6
2. Horvátország 4
3. Spanyolország 2
4. Kazahsztán 0

A további program

csoportmérkőzések, 3. forduló – június 20., szerda  
Horvátország–Egyesült Államok, 15:15
Montenegró–Ausztrália, 16:45
Kazahsztán–Spanyolország, 18:15
Japán–Magyarország, 20:00  

negyeddöntő – június 21., csütörtök  
A2–B3, 15:15
A3–B2, 16:45
A1–B4, 18:15
A4–B1, 19:45

helyosztók 1. – június 22., péntek  
az 5-8. helyért, 15:15 és 16:45
elődöntő, 18:15 és 19:45

helyosztók 2. – június 23., szombat 
a 7. helyért, 15:15
az 5. helyért, 16:45
a 3. helyért, 18:15
döntő, 19:45

Hozzászólások