Vízilabda - A Szolnok pólósai ötből öt kupát nyertek 11 hónap alatt
A Szolnok pólósai ötből öt kupát nyertek 11 hónap alatt
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A Szolnok pólósai ötből öt kupát nyertek 11 hónap alatt

Takács MártonTakács Márton
2017/11/04 22:13

A lehető legkisebb különbség, a büntetőpárbaj döntött a Bajnokok Ligája-győztes Szolnok javára az Euro-kupa-aranyérmes Ferencvárossal szemben a férfi vízilabda európai Szuperkupa döntőjében, a Komjádi uszodában. A női Szuperkupa-fináléban a LEN-kupában diadalmaskodó UVSE alulmaradt az Euroliga-címvédő orosz Kirishivel szemben. Helyszíni tudósításunk Zalánki Gergő, Madaras Norbert és Kovács István nyilatkozatával. 

Az év egyik legnagyobb meccseként harangoztuk be a két legerősebbnek tűnő magyar férfi klubcsapat csúcstalálkozóját az európai Szuperkupa budapesti döntőjében. Meg is kaptuk. A Magyar Vízilabda-szövetség ügyvezetője által előzetesen "a legmodernebb sportélmény" - nek hívott eseményt mondjuk hiányoltuk, mert azt, hogy szinkronúszók szerepelnek a szünetekben, illetve hogy elég nehezen elviselhető hangulatfelelősök próbálták szórakoztatni a nagyérdeműt, nem mondanánk új elemnek, pláne, hogy az FTC-ultrák egyedül elvitték a show-t... Ráadásul a szintén a Komjádiban rendezett 2004-es Honvéd-Barceloneta Szuperkupán füstgép és reflektorok kereszttüzében vonultak be Szivós Mártonék a küzdőtérre. Idén a női és a férfi Szuperkupa-döntő között volt 70 percnyi üresjárat.

Trónok harca: Szolnok-FTC pólós csúcsrangadó az európai Szuperkupáért | Hosszabbítás

Szombaton jön a 2017/2018-as vízilabda-szezon első óriási rangadója, ugyanis a férfi vízilabda európai Szuperkupa döntőjében a Bajnokok Ligája-győztes Szolnok és az Euro-kupa-aranyérmes Ferencváros mérkőzik meg a trófeáért a Komjádiban. Előzetesünk alapos múltidézéssel, a Szuperkupa történetével, az UTE 1994-es és a Domino 2004-es Szuperkupa-sikerének felidézésével.

A Dózsa viszont megcsinálta a Grand Slamet, zsinórban öt nagy kupát nyert, ráadásul tette mindent 11 hónapon belül. Kezdődött tavaly decemberben a Magyar Kupával, folytatódott még abban a hónapban a magyar Szuperkupával, majd jött a magyar bajnoki cím, a felejthetetlen Bajnokok Ligája-siker a Duna Arénában és most az európai Szuperkupa-győzelem.

Utóbbi nagyon kevésen múlt, mert a nyáron hét új játékost is igazoló FTC majdnem megakadályozta a magyar klubcsapattól még nem látott bravúrt. A Manhercz Krisztiánt betegség miatt nélkülöző Fradi nem kezdte jól a meccset, a Szolnok 2-0-ra és 3-1-re meglépett. Varga Dániel ráadásul hat perc alatt begyűjtött két személyi hibát. A full telt ház előtt zajló partin - legutóbb talán a 2012-es Vasas-Eger bajnoki döntőn voltak ennyien, a '90-es évek legnagyobb UTE-meccsein még talán ennél is többen - 3-3-nél érte be ellenfelét a zöld-fehér gárda. Nagy Viktor remekelt a Tisza-partiak kapujában, idővel Vogel Soma is felnőtt mellé az FTC hálója előtt. A harmadik negyedben nem született gól, ami elég ritka a mai vízilabdában, majd a záró felvonásban 5-5-nél volt újra egál Varga Dénes harmadik góljával. Volt még egy-egy találat mindkét oldalon két szerb olimpiai bajnoktól, Varga Dániel pedig kipontozódott 1:33-mal a vége előtt az utolsó másodpercig izgalmas találkozón. Varga Zsolt hatalmasat küzdő legénysége tartotta a lépést a csapatépítésben többéves előnnyel rendelkező Szolnokkal, bár vezetni egyszer sem tudtak Vámos Mártonék. A rendes játékidő 6-6-tal ért véget, jöhettek a büntetők a meccsen, amit együtt nézett végig - állva - a két klub szakmai igazgatója, Kovács István, illetve Gerendás György.

Az ötmétereseknél a Szolnoknál senki nem hibázott, sorrendben Milan Aleksic, Andrija Prlainovic, Aaron Younger és Zalánki Gergő is belőtte, míg a FTC-nél csak ketten voltak eredményesek, Jansik Szilárd és Stefan Mitrovic, Varga Dumi és Madaras kihagyta, így 4-2-re a Szolnok nyerte a büntetőpárbajt és az európai Szuperkupát.

Zalánki Gergő a nyáron igazolt az OSC-től Szolnokra, európai Szuperkupa-győzelemmel kezdett, ő dobta be csapata utolsó, negyedik ötméteresét:

"Nagyon fárasztó, kevésgólos meccs volt, ahol hagyták a verekedést, kevés kiállítást adtak. Nagyon elfáradtam, de az, hogy nyertünk és jól kezdtük a szezont, ad egy új lendületet a csapatnak. Ilyen meccsre számítottunk. A helyzeteinket nem jó arányban lőttük be, én sem. Ahogy mi be tudtunk illeszkedni Bencével és Milossal a Szolnokba, úgy nem lehet nehéz dolguk a Fradi új klasszisainak sem. Úgy tűnik, hogy ez a két legerősebb csapat most itthon."

Az FTC csapatkapitánya, a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok, négyszeres BL-győztes és négyszeres európai Szuperkupa-aranyérmes Madaras Norbert érthetően csalódottan nyilatkozott honlapunknak:

"Azt tudtuk előzetesen, hogy tavalyhoz képest kisebb lesz a különbség a két csapat között és biztosan jó meccset fogunk játszani. Nem kezdődött jól nekünk a meccs, sajnos, pedig ez mindig nagyon fontos. De ettől függetlenül ebből nagyon jól felálltunk. Fél negyed alatt kaptunk három gólt, valamelyik balszerencsés is volt, mert kapufáról, meg fejről pattant be. Ehhez képest meg a maradék három és fél negyedben meg ugyanennyit. Nem estünk össze, nem kezdtünk el kapkodni, hanem játszottuk tovább azt, amit megbeszéltünk. Ez nagyjából be is jött. Ilyen meccsek lesznek a Szolnok ellen idén. Ez volt az első, lesz még sok. Tavasszal jobbak leszünk, mint amilyenek ma voltunk, az idő miatt is."

15 évvel ezelőtt, 2002-ben ugyanúgy a Komjádiban rendezték az európai Szuperkupa-döntőt, ahol a Vasast – soraiban Madaras Norberttel és Varga Dániellel - legyőzte az Olympiakosz. Kíváncsiak voltunk, eszébe jutott-e ez most Madaras Norbinak.

"Akkor 6-5-re kaptunk ki, de amúgy nem gondoltam rá. Régen volt. Itt sokkal inkább a Szolnokra volt kiélezve a dolog, meg arra, hogy két magyar csapat itthon játszott. Ők mindent megnyertek az elmúlt évben, erre volt kihegyezve minden. Nekünk kellett felnőnünk az ő szintjükhöz, az hiszem, ez sikerült, függetlenül a végeredménytől."

Kovács István 1994-ben az UTE, 2004-ben a Domino vezetőedzőjeként, most pedig a Szolnok szakmai igazgatójaként volt részese BL-győzelemnek és európai Szuperkupa-elsőségnek is.

"Már nem számolom a saját részemet. Nagyon boldog vagyok két dolog miatt. Ilyen nem nagyon volt még Magyarországon. Az előző szezonban mindenhol nyertünk, ahol elindultunk, ez volt az ötödik sikerünk zsinórban. Ötből ötöt nyertünk. A másik fontos dolog, hogy új csapatunk van. A csapatépítés szempontjából is fontos volt nekünk ez a Szuperkupa. Mindenhol elhangzott, hogy a nyáron elment tőlünk a Ferencvárosba két meghatározó játékosunk, és én nagyon szurkoltam, hogy az új fiúk úgy illeszkedjenek be és úgy legyenek csapatjátékosok, ahogy az a kettő, aki elment, évekig az volt. A Szolnokra az volt jellemző és most is az az egyik erőssége, hogy ezek a nagyon jó játékosok egymásért pólóznak. Itt senki nem az egyéni boldogulását látja, hanem képesek a csapatért küzdeni. Ezt nagyon fontosnak tartom. Még csak november van, egyik csapat sincs még kész a munkával a világbajnokság után, ezek még nem 100%-os csapatok. Úgy gondolom, hogy nagyon sok jó derbit fogunk még a Ferencvárossal vívni."

Nagyon úgy tűnik, hogy a Szolnok és a Ferencváros rendelkezik a két legerősebb játékoskerettel, ezt erősítette meg Kokó is.

"Most csak ebből a meccsből tudok leszűrni valamit. Úgy látom - amellett, hogy nem akarom megsérteni a az Egert és az OSC-t, amelyek nagyon erősek -, hogy a Szolnok és az FTC egy picivel jobb a másik kettőnél. Ezért is mondtam, hogy úgy gondolom, sok egymás elleni meccset játszunk majd ebben az idényben a Fradival, de nyilván lesznek hullámvölgyei mindkét csapatnak. Európa legerősebb bajnoksága a miénk, a Miskolcot is idevéve már öt olyan szintű klub van az OB I-ben, ami a világon sehol. Bízom benne, hogy ez így is marad."

Az európai Szuperkupa-győztes Szolnok

Férfi vízilabda európai Szuperkupa

Szolnoki Dózsa – FTC-PQS Waterpolo 6–6 (3–1, 2–3, 0–0, 1–2) – ötméteresekkel 4–2

Komjádi-uszoda, vezette: Stavridis (görög), Alexandrescu (román)

Szolnok: Nagy V. – Gocic, Zalánki 1, Jansik D., Mezei 1, Younger 2, Prlainovic 1. Csere: Bátori 1, Aleksic, Cuk, Kis G., Hangay Z.. Vezetőedző: Cseh Sándor

FTC: Vogel – Madaras, Vámos 1, Szirányi, Varga Dániel, Varga Dénes 3, Mitrovic 2. Csere: Sedlmayer, Német, Nikic, Jaksic, Jansik Sz. Vezetőedző: Varga Zsolt

A program a Kirishi-UVSE női Szuperkupa-fináléval kezdődött, sajnos nem termett sok babér a LEN-kupa-győztes magyar együttesnek. A nagyszünetre kétgólos hátrányba kerültek Keszthelyi Ritáék az Euroliga-aranyérmessel szemben (7-5). A sok orosz centergól mellett az sem fért bele hazai részről, hogy a teljes második félidőben mindössze egyszer voltak eredményesek Czigány Dóráék, az utolsó nyolc percben egyszer sem, végül 10-6-ra nyert a Kinef. A négygólos Anastasia Simanovichot nem tudták tartani Szücs Gabrielláék, akiknek szokniuk kell még a nemzetközi kupadöntők hangulatát. Ez is egy műfaj, amit a világklasszis amerikai, Maggie Steffens érkezésével teljessé váló UVSE meg is fog tanulni idővel.

A foghíjas UVSE

Női vízilabda európai Szuperkupa

Kinef-Kirishi (orosz) – UVSE 10–6 (5–3, 2–2, 1–1, 2–0)

Komjádi-uszoda, vezette: Torres (spanyol), Severo (olasz)

Kirishi: Karnaukh – Zubkova, Prokofyeva 2, Simanovich 4, Krimer, Soboleva 2, Ryzhkova. Csere: Lapina, Khamzaeva 2, Kirilchheva, Iakusheva, Ivanova. Vezetőedző: Alekszander Kabanov

UVSE: Gangl – Czigány 2, Parkes, Szücs, Keszthelyi 1, Sevenich, Csabai 2. Csere: Pap, Gyárfás, Tóth I. 1, Kiss E., Mucsy. Vezetőedző: Benczur Márton

Hozzászólások