Röplabda - Olasz és brazil örömmámor
Olasz és brazil örömmámor
Fotó: fivb.org

Olasz és brazil örömmámor


2014/10/09 10:12

Elkezdődött az Olaszországban (közelebbről már csak Milánóban) zajló női röplabda világbajnokság végjátéka, melynek során hat csapat két csoportban küzd az elődöntős helyekért. Az első játéknap után az olaszok és a brazilok örülhettek.

Két rangadó várt a mezőnyre szerdán, a milánói Mediolanum Forum parkettjén. Kezdésnek az olimpiai címvédő brazilok az eddig csodálatosan teljesítő kínaiak ellen léptek pályára, és megalkuvást nem tűrő játékkal, a vártnál sokkal simább meccsen, három szettben intézték el a jelenlegi legjobb ázsiai csapatot. A brazilok szenzációsan, csapatként működtek, míg a kínaiaktól eddig látott gyors, kombinatív röplabdának ezúttal se híre, se hamva nem volt: ütőik rengeteg hibával, alacsony támadási hatékonysággal dolgoztak, így nem kerülhették el a vereséget.

„Nagyon jól játszottunk ma, a legfontosabb pillanatokban koncentráltunk a legjobban. A nyitásunk, a blokkunk és a védekezésünk is átlagon felüli volt” – dicsérte csapatát a mérkőzés után Zé Roberto, a brazilok szövetségi kapitánya.

Kínai kolléganője, Lang Ping csak annyit jegyzett meg, hogy fiatal csapata nagyon sokat tanult ebből a meccsből…

A brazil együttes egységét jelzi, hogy négyen is kétszámjegyű pontot szereztek (Thaisa, Jaqueline Carvalho és Fe Garay 15, Fabiana 10 pontig jutottak), míg a kínaiaktól egyedül Ting Zhu jutott el tíz pontig.

olasz_kozonseg

Fotó: fivb.org

A játéknap másik meccsén az eddig szintén remekül játszó, Karch Kiraly edzette amerikaiak alapos leckét kaptak abból, mit jelent a házigazdák ellen pályára lépni. A 11500 szurkoló előtt megrendezett találkozón hiába volt az első két szettben is a tengerentúliak kezében a játszma, az olaszok mindkét esetben fordítottak (a másodikban 20:22-ről lett 25:22), így a harmadik etapban már simán befejezték a meccset. Az olaszoknak szinte minden bejött, kezdőjátékosaik (talán Carolina Costagrande kivételével) remekül játszottak, cseréik is nagyon jól szálltak be a meccsbe, keveset hibáztak, ez pedig ezúttal elég volt az amerikaiak ellen, akiknél nem csak egy kiemelkedő teljesítmény hiányzott, hanem a stabil játék is.

„Még mindig nem hiszem el, hogy ez valóság, nagyon meglepett a végeredmény. Nagyon kevés esélyt adtam volna arra, hogy legyőzünk egy ilyen kiváló csapatot, mint az Egyesült Államok, de a lányok egészen fantasztikusak voltak! Nagyon büszke vagyok rájuk” – mondta a találkozó után az olasz szövetségi kapitány, Marco Bonitta.

Az olaszoknál Antonella Del Core 15, Nadia Centoni 14, Carolina Costagrande 13, Valentina Arrighetti 10 pontot szerzett, a túloldalon csak Jordan Larson és Kelly Murphy jutott el tízig.

A két vesztesnek nincs sok ideje nyalogatni a sebeket, hiszen ma ismét pályára lépnek: a kínaiak Dominika ellen esélyesnek számítanak, de tudván, hogy az esetleges vereségük a kiesésüket jelentené, akár még izgulhatnak is. A másik csoportban a vb-címvédő, eddig jobbára szenvedő oroszok üthetik el a továbbjutástól az amerikaiakat, amennyiben megverik őket. A két csapat egyszer már találkozott ezen a világbajnokságon, akkor, az első csoportkörben nagyon szoros meccsen, de 3:1-re (32, 19, -29, 24) a tengerentúliak nyertek.

A világbajnokság szerdai eredményei:

G-csoport: Olaszország – Egyesült Államok 3:0 (23, 22, 20). A csoport tagja még Oroszország.

H-csoport: Brazília – Kína 3:0 (19, 16, 15). A csoport tagja még a Dominikai Köztársaság.

A csütörtöki program

Kína – Dominika 17.30, Egyesült Államok – Oroszország 20.00

Hozzászólások