Röplabda - Méltóság nélkül
Méltóság nélkül
Fotó: Europress/AFP

Méltóság nélkül


2014/09/17 12:00

Noha reménykedtünk abban, hogy a Grózer György vezette németek képesek lehetnek megverni az eddig szenzációsan menetelő franciákat a lengyelországi férfi röplabda világbajnokság harmadik csoportkörének nyitányán, a gallok egyetlen kis megingást leszámítva egy fikarcnyi esélyt sem adtak európai riválisuknak a G-csoport első meccsén.

A vb-n már az eddig is a legnagyobb meglepetésnek számító franciák egészen elképesztően egységes csapat benyomását keltették a németek elleni meccsen is, ráadásul a fiatal Earvin Ngapeth révén remekül semlegesítették a németek legjobbját, Grózer Györgyöt, aki ezúttal csak 41 százalékos hatékonysággal támadott. Emellett a franciák nyitásfogadása annak ellenére is szenzációs volt, hogy a németek köztudottan jól nyitnak – ezúttal egyetlen ászt sem szerváltak!

Earvin Ngapeth öröme

Laurent Tillie fiai közül Ngapeth nem csak Grózert fogta meg parádésan, hanem támadásban is csapata legponterősebb játékosának bizonyult: összesen 20 egységgel terhelte a németeket. Mellette Antonin Rouzier tett be 16 pontot a közösbe, ezzel szemben a németeknél Grózer csak 14-ig jutott, így pedig nem lehetett esélye az olimpiai ötödikeknek, akiknek amúgy is az egész meccsen ellenfelük után kellett futniuk. A franciák egyetlen egyszer vesztették el a kontrollt a mérkőzés fölött: a második szettben 24:21-ről visszaengedték a németeket a meccsbe, ám egy rossz Grózer-támadással végül behúzták a játszmát, ez pedig döntőnek is bizonyult.

„Tökéletesen játszottunk, nyitás-nyitásfogadásban alig hibáztunk, Earvin Ngapeth pedig csak a második szettben 12 pontot szerzett – nagyon boldog vagyok!” – lelkendezett a meccs utáni sajtótájékoztatón a francia kapitány, Laurent Tillie, akinek csapata ezzel a győzelemmel fél lábbal már az elődöntőben érezheti magát.

A játéknap másik mérkőzése, a lengyel-brazil meccs sokkal szorosabb és élesebb csatába torkollott – nem is múlt el botrány nélkül. A háromszoros címvédő, zsinórban 12 vb-meccset nyerő brazilok hiába vezettek 2:1-re a házigazda lengyelek ellen, a hazaiak fordítottak és megnyerték a találkozót, pokoli nehéz helyzetbe hozva ezzel a dél-amerikaiakat!

A 12 ezer tomboló néző előtt lejátszott találkozón hiába szereztek összességében a brazilok kettővel több pontot (105-103), a simán megnyert harmadik játszma után szétestek. „A negyedik szettől kezdve minden elromlott, hagytuk, hogy a lengyelek belemásszanak a fejünkbe. Elkezdtek minket a hálón keresztül provokálni és kinevetni, amire mi nem reagáltunk jól. Megpróbáltunk nyugodtak maradni és a játékra fókuszálni, de nem tudtunk. Ahelyett, hogy lezártuk volna a meccset, arra vártunk, hogy majd ők hibáznak… Hatalmas hiba volt” – mondta a találkozó után a brazil Globo Esporténak Lucarelli, aki 16 pontot szerzett a meccsen.

És hogy miért érdekes, hogy kinek nyilatkozott? Nos azért, mert a brazilok – a szabályokat megszegve – nem voltak hajlandóak elmenni a meccs utáni, kötelező sajtótájékoztatóra (a csapatkapitánynak és a szövetségi kapitánynak kell ott megjelennie), ráadásul a címvédő csapat nagy része a vegyes zónában sem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak, ami igen sportszerűtlen és gyerekes viselkedésre vall. Lengyel sajtóhírek szerint ráadásul a brazilok edzője, Bernardo Rezende a mérkőzés után nyilatkozat helyett a középső ujját mutatta fel a lengyel Radio 3 riporterének! Egy háromszoros címvédőnek talán ennél nagyobb méltósággal kellene viselnie, ha kikap egy nála éppen akkor jobb csapattól... Nem leszünk meglepődve, ha az FIVB komoly büntetést ró ki a brazilokra.

És hogy a meccsről is essen néhány szó: a lengyeleknél Mariusz Wlazly egészen szenzációsan játszott, 31 pontot ütögetett össze a dél-amerikaiak ellen, a hazaiaknak így az is belefért, hogy Michal Kubiak mindössze 13 százalékkal támadott. A braziloknál – szokás szerint – jobban megoszlottak a pontok, Luis Felipe 17, Vissotto Neves és Lucarelli 16, Lucas Saatkamp 15 egységig jutott, ám ezúttal ez is kevésnek bizonyult.

A világbajnokság ma két újabb meccsel folytatódik, amelyen a két tegnapi vesztes az életéért küzd. A brazilok négy napon belül másodszor is megmérkőznek legnagyobb riválisukkal, az olimpiai bajnok oroszokkal (vasárnap 3:1-re megverték őket), míg a németekre az igen kemény diónak ígérkező Irán vár. Ha az oroszok és az irániak nyernek, a brazil-német duó az ötödik helyért meccsel majd egymással – erre vélhetően egyik országban sem mernek gondolni...

A világbajnokság keddi eredményei:

G-csoport: Franciaország – Németország 3:0 (15, 24, 22)

H-csoport: Lengyelország – Brazília 3:2 (22, -22, -14, 18, 15)

A szerdai program

G-csoport: Németország – Irán 20:25

H-csoport: Brazília – Oroszország 20:25

Hozzászólások