Röplabda - Kína és a pokol tornáca
Kína és a pokol tornáca
Fotó: fivb.org

Kína és a pokol tornáca


2014/10/10 11:11

Az olaszországi női röplabda világbajnokságon Kína kétszer is két pontra volt attól, hogy az eddig bemutatott remek játéka ellenére idő előtt távozni kényszerüljön a tornáról. Csütörtöki ellenfelük, a Dominikai Köztársaság ugyanis a 39 (!) pontig jutó Bethania De La Cruz vezérletével az egymás elleni meccsük harmadik és negyedik szettjében is ennyire volt attól, hogy a mérkőzés megnyerésével (története során először) bejusson a világbajnokság elődöntőjébe, ám a lehetőségükkel egyszer sem tudtak élni.

Pedig mindent megtettek a cél érdekében Marcos Kwiek tanítványai, akik között nem csak a vb eddigi legjobb pontszerzője (De La Cruz), hanem a mezőny vélhetően legjobb liberója, Brenda Castillo is ott van. Az egész találkozó alatt nagyszerűen mezőnyöztek, sokáig jól is blokkoltak, és amíg De La Cruz bírta erővel (az ütő brutálisnak számító, nyolcvan labdát kapott a feladóitól), addig támadásban sem tudtak velük mit kezdeni a kínaiak. A harmadik játszma végjátékát aztán megfogták az ázsiaiak, a negyediket is behúzták, és bár az ötödikben is volt még 12:12 az állás, onnantól már nem bírták a nyomást a karibiak, és elbukták a meccset. A két csapat egyébként a vb korábbi szakaszában is találkozott egymással, akkor is ugyanez a végeredmény született.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, mivel remek ellenféllel találkoztunk. A találkozó első felében nem nagyon tudtuk leblokkolni őket, amint ez sikerült, fordítani tudtunk” – mondta Lang Ping, a kínaiak szövetségi kapitánya. Kollégája, a brazil Marcos Kwiek azt emelte ki, hogy mindkét csapat szinte hiba nélkül röplabdázott öt szetten keresztül, remek szórakozást biztosítva ezzel a közönségnek.

Mindez azt jelenti, hogy De La Cruzéknak ma este meg kéne verniük az olimpiai bajnok, már továbbjutott brazilokat ahhoz, hogy bejussanak az elődöntőbe – ezt azonban még úgy is nehéz elképzelni, hogy a dél-amerikaiak vélhetően több kulcsjátékosukat is pihentetni fogják a szombati elődöntőre. Ez azonban nem jelent semmit, hiszen egyrészt a brazilok második sora is pokoli erős, másrészt a dominikaiaknak ez már a hetedik (!) öt szettes meccsük volt ezen a világbajnokságon, és nehéz elképzelni, hogy kevesebb, mint 24 óra alatt képesek lesznek összeszedni magukat a vb favoritja ellen. A találkozón egyébként Castillo 39 pontja mellett említésre méltót nyújtott Prisilla Rivera Brens (22 pont), valamint a túloldalon Ting Zhu (25).

roplabda_noivb_rus_usa

Fotó: fivb.org

A játéknap másik meccsén szintén két olyan csapat találkozott, akik korábban már megmérkőztek ezen a vb-n: ki gondolná, hogy itt is ugyanaz az eredmény született, mint az első meccsükön, azaz az amerikaiak ismét legyőzték a kétszeres címvédő oroszokat 3:1-re.

Az első játszmában a vb-n végig gyengélkedő európaiak nem találták az ellenszerét az amerikaiak gyors, kombinatív röplabdájának, még úgy sem, hogy riválisuk egyik legnagyobb sztárja,az idén BL-győztes Jordan Larson csak árnyéka volt önmagának. Remekül játszott viszont a Kimberly Hill-Kelly Murphy-Foluke Akinradewo trió, ellentétben az oroszok nagy ütőivel, akik közül a találkozó nagy részében csak a mezőny legeredményesebbjének bizonyuló Tatjana Koseleva (25 pont) röplabdázott közel valódi tudásához. Amikor viszont Natalija Goncsarova (17 pont) és Jekatyerina Gamova (14 pont) is beindult, akkor előbb szorossá tették a második szettet, majd a harmadikat 6:12-ről megnyerték – ennek még komoly jelentősége lehet. A negyedik felvonásban is ott loholtak ellenfelük mögött az oroszok, ám az amerikaiak végül négyben behúzták a meccset.

„Sajnos csak 21 napot tudtunk készülni erre a vb-re, ez látszik a játékunkon. Nem vagyunk olyan jók, mint szeretnénk. Ettől függetlenül gratulálok az amerikaiaknak” – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón Jurij Maricsev, az elsősorban nyitásfogadásban gyengélkedő oroszok szövetségi kapitánya.

Az oroszok megnyert játszmája azt jelenti, hogy nem muszáj 3:0-ra legyőzniük ma este a házigazda olaszokat: elég nekik a 3:1-es siker is, akkor is bejutnak a legjobb négy közé. Amennyiben bármilyen más eredmény születik, a (már továbbjutott) házigazdák mellett az amerikaiak masíroznak be az elődöntőbe.

A női röplabda világbajnokság csütörtöki eredményei

G-csoport: Egyesült Államok – Oroszország 3:1 (19, 23, -15, 23). Az állás: 1. Olaszország 3 pont/1mérkőzés, 2. Egyesült Államok 3/2, 3. Oroszország 0/1

H-csoport: Kína – Dominikai Köztársaság 3:2 (22, 23, -23, -23, 12). Az állás: 1. Brazília 3/1, 2. Kína 2/2, 3. Dominika 1/1

A pénteki program

Brazília – Dominikai Köztársaság 17.30, Olaszország – Oroszország 20.00

Hozzászólások