Röplabda - Brazil – olasz derbivel kezdődik a röplabda Világliga
Brazil – olasz derbivel kezdődik a röplabda Világliga
Fotó: Europress/AFP

Brazil – olasz derbivel kezdődik a röplabda Világliga

Buzás GáborBuzás Gábor
2014/05/23 09:58

Különleges év az idei a férfi röplabda válogatottak számára, hiszen világbajnokságot rendeznek számukra, ami a futballal azonos módon, négyévente fordul elő. Ráadásul 1952, tehát a második VB óta egy esztendőben rendezik a két eseményt. A Világligára viszont minden évben sor kerül, tehát idén nem ez lesz a legfontosabb verseny. Sokkal inkább a legfontosabb felkészülési sorozat az augusztus végén, Lengyelországban rajtoló főeseményre.

A Világliga a nyár nagy részét kitölti, és eljut a Föld legtöbb zugába. Rengeteg utazással és rengeteg meccsel jár ez a versenysorozat. Az idei évben 28 csapatosra bővült a mezőny (korábban sokáig 16, tavaly 18 volt a létszám), és hét négycsapatos csoportban kezdődnek meg a küzdelmek. Ebből kettő csoport számít az elitnek (meglepő módon az A és a B jelűek), de a „második ligából” (C, D, E csoportok) is felkerül egy a legerősebb csapatok közé a firenzei döntő csoportküzdelemre. Elég bonyolult a rendezés, ez esetben tényleg tán nem túlzás lebonyolításnak nevezni, de minket azt hiszem, ez kevéssé érdekel.

Annál izgalmasabb viszont, hogy egy igazi csúcsrangadóval rajtol a torna. Brazília ugyanis kilenc, Olaszország pedig nyolc alkalommal nyerte meg a Világligát, tehát ez a két válogatott az eddigi 24-ből 17 bajnoki címet elvitt. Amellett csakis ez a két csapat szerepelt minden évben a Világligában, melyet 1990 óta rendeznek. A kezdeti évek voltak az olaszoké, az első tizenegy kiírásban hozták össze mind a nyolc sikerüket. Értelemszerűen azóta (2000 óta) viszont nem győztek, ráadásul 2004 óta döntőt sem játszottak.

A legendás Giba a londoni olimpia óta nem játszik a válogatottal

A brazil válogatott volt az első, amelyik megtörte az olasz hegemóniát 1993-ban. Azután viszont 2001-ig kellett várni az újabb dél-amerikai sikerre, onnantól viszont alig-alig lehetett kiragadni Gibáék kezéből a trófeát. 2003 és 2007 között sorozatban ötször győztek! Csakhogy véget ért az ő uralkodásuk is, az utóbbi három évben már nem a brazilok voltak a legjobbak. Két döntőjük azért volt, de mindkettőt elbukták az oroszok ellen. És volt egy fura év, 2012, amikor annyira nem ment a braziloknak, hogy az elődöntőig sem jutottak el. Ez az esztendő a lengyelek számára volt aranyos.

Mi lesz idén? Először is két brazil – olasz rangadó pénteken és szombaton, Jaragua Do Sulban. Az olaszok tavaly a Világliga harmadik helyén végeztek, de a brazilokat elkerülték. A két válogatott legutóbb tavaly novemberben találkozott, a Japánban rendezett Bajnokok Kupáján, és akkor 3-2-re győztek a brazilok. Wallace és Lucas vitte a prímet a győzteseknél, míg a másik oldalon Zaytsev szinte egymaga tartotta csatában a csapatát.

Időben visszafelé haladva, a londoni olimpia elődöntőjében a brazilok nagyon sima három szettben győztek. Legutóbb a 2011-es Világkupán győzött Olaszország, egy rendkívül kiélezett mérkőzésen, döntő szett 22-20-ra. Az utóbbi hat egymás elleniből ez volt az egyetlen olasz siker. Érdekes, hogy a Világligában 2006 óta nem találkoztak egymással (akkor is a brazilok győztek).

Most viszont rengeteg alkalmuk lesz egymás ellen ütni a labdát, hiszen egy csoportba kerültek, és ez azt jelenti, hogy idén nyáron négyszer néznek farkasszemet. A nyitó hétvége után a csoportkör záró fordulójában, július 3-án és 6-án is meccselnek egymással, mégpedig Bolognában, illetve Milánóban. Közben pedig a Lengyelország és Irán elleni oda-vissza duplameccsekkel „ütik el” az időt.

Rezende tájékoztatja a sajtót

„Nem mi vagyunk a fő favoritok…”

Hogy miért mondta ezt Bernardo Rezende, a brazilok legendás szakvezetője? Hát azért, mert azok az oroszok! De ahogy szintén Bernardino mondta, nekik minden a birtokukban van ahhoz, hogy minden versenysorozatban a győzelemért harcoljanak. Csak éppen – teszem hozzá már én – az utóbbi években többnyire az oroszok győztek, hiszen az említett két Világliga döntő mellett az olimpiai aranyat is megszerezték, a döntőben éppen Brazíliát felülmúlva.

Hozzászólások