Röplabda - Az Egyesült Államoké a röplabda Világliga
Az Egyesült Államoké a röplabda Világliga
Fotó: Europress/Getty

Az Egyesült Államoké a röplabda Világliga

Buzás GáborBuzás Gábor
2014/07/21 12:59

Az Egyesült Államok válogatottja története során másodszor lett a röplabda Világliga bajnoka. Az amerikaiak mindössze harmadik döntőjüket játszották. 2008-ban legyőzték Szerbiát, 2012-ben pedig kikaptak Lengyelországtól. Most pedig a kilencszeres győztes brazil válogatott volt az ellenfél. Két éve az olimpia csoportkörében az amerikaiak győztek, a tavalyi Világligában viszont mindkét meccset a brazilok nyerték. Igaz, hazai pályán. Most viszont Firenze volt a helyszín.

A döntőbe vezető út teljesen különböző volt a két válogatottnál. Az amerikaiak megnyerték az első hét csoportmeccsüket, győzni tudtak Oroszországban, ahol a szerbek és a bolgárok szettet sem nyertek. 9-3-as mérleggel zárták a csoportküzdelmeket, a hatos döntőben azonban kikaptak a házigazda olaszoktól, és szettet buktak Ausztrália ellen (micsoda?!?), de így is bejutottak az elődöntőbe, ahol az idei meglepetéscsapat Iránt 3-0-ra elintézték.

A brazilok botrányos eredményekkel indították az idei Világligát. Kikaptak hazai pályán az olaszoktól, a lengyelektől és Irántól is. A négyes csoportból harmadikként jutottak tovább, 6-6-os mérleggel, mindössze jobb szettaránnyal megelőzve a lengyel csapatot. (Érdekesség, hogy mind a négy csapat 6-6-tal zárt.) Firenzében legyőzték az oroszokat, aztán kikaptak Irántól. Az elődöntőben a házigazda volt az ellenfél, és őket nagyon simán verték.

A döntő első szettje rendkívül nagy csatát hozott. 31-29-re hozták az amerikaiak, de ezzel még nem törték meg a brazilokat.  A második játszma 25-21-re Brazíliáé lett, aztán viszont egy simább (25-20), és egy szoros (25-23) szettel az Egyesült Államok nyerte a találkozót. A brazilok a döntő nagy részében nem tudtak mit kezdeni a két amerikai szuperütővel: Taylor Sander 24, Matthew Anderson 23 pontot gyűjtött, míg a másik oldalon Wallace és Lucarelli emelkedett ki 16, illetve 14 ponttal.

A dobogó két helyen is egyezik a tavalyival: Brazília második, Olaszország a harmadik, "csak" a győztes változott, hiszen Oroszország helyett az Egyesült Államok ült fel a trónra. Az oroszok egyébként a hatos döntőből nem jutottak tovább a négy közé, mivel Iránt csak döntő szettben tudták legyőzni, Brazíliától pedig 3-1-re kikaptak. A brazilok pedig az utóbbi három Világliga döntőjüket (az utóbbi négy év során) egyaránt elbukták.

Mindez pedig csak felvezetés volt az augusztus 30-án rajtoló lengyelországi világbajnokság előtt. Ahol a brazilok egy viszonylag könnyű csoportba kerültek (Kuba és Németországgal a két legerősebb ellenlábas), az amerikaiak viszont megkapták az olaszokat és Iránt. Aki teheti, menjen ki, mert már a csoportkörben csodás mérkőzések várhatóak. Az utóbbi három címet a brazilok szerezték meg, és most is ők a legnagyobb esélyesek, mint mindig. De most is számolniuk kell a roppant erős amerikai és orosz válogatottal, valamint az olaszokkal, a bolgárokkal, a szerbekkel, a házigazda lengyelekkel, és ki tudja, tán Iránnal is.

Hozzászólások