Röplabda - Amerikai történelemírás, magyaros vezetéssel
Amerikai történelemírás, magyaros vezetéssel
Fotó: fivb.org

Amerikai történelemírás, magyaros vezetéssel


2014/10/13 10:34

Noha az Egyesült Államok női röplabda válogatottja ötször is megnyerte a World Grand Prix-t, és az elmúlt évtizedekben többször is nyert ezüstérmeket a nagy, négyévente megrendezett világversenyeken (olimpia, világbajnokság, világkupa), az igazán nagy siker, az ezek egyikén nyert aranyérem hiányzott a gyűjteményből – egészen vasárnap estig, amikor a magyar származású Karch Kiraly vezette nemzeti csapat felért a csúcsra, és világbajnok lett Olaszországban!

„Azért jöttünk ide, hogy történelmet írjunk, és írtunk! Kemény csata volt, de megcsináltuk!” – nyilatkozta a mérkőzés után Kiraly, akinek a szülei az 56-os forradalom idején menekültek ki az Egyesült Államokba. Az amerikaiak az elmúlt bő évtizedben két olimpiai (2008 Peking, 2012 London, mindkétszer a brazilok ellen), egy világbajnoki (2002 Németország, az olaszok ellen) és egy Világkupa-döntőt (2011 Japán, ismét az olaszok ellen) buktak el, így nagy lehetett a lelki teher is a játékosokon. Ezen a világbajnokságon ebből azonban mi sem látszott.

karch_kiraly

Karch Kiraly. Fotó: fivb.org

Az tengerentúliak ugyan két vereséget szenvedtek a szűk három hét alatt (a brazilok ellen a második csoportkörben, valamint az olaszok ellen a harmadikban), ám amikor igazán kellett, akkor már ők nyertek. A fináléban egyedül a harmadik szettben inogtak meg, akkor láthatóan veszítettek a koncentrációjukból és a játékuk tempójából, ám a negyedik játszmára ismét felszívták magukat, és bár a nagy siker kapujában megremegtek a kezek (22:19-re is vezettek az ázsiaiak a negyedik szettben), a végére összeszedték magukat, és a torna MVP-jének megválasztott Kimberly Hill pontjával megnyerték a világbajnokságot.

„Mámorító ez az érzés, rettenetesen boldog vagyok, el sem hiszem, hogy ez tényleg valóság! Ma este igazán nagy bulit csapunk, eszünk-iszunk amennyi belénk fér! Nagy meglepetés volt, hogy én lettem a vb legjobbja, de nagyon boldog vagyok!” – lelkendezett Hill.

ropivb_usaorom

Fotó: fivb.org

Emlékezzünk meg a kínaiakról is, akik az előző vb leégése után (10. hely) szenzációsan játszották végig az olaszországi seregszemlét. Jenny Lang Ping (aki játékosként olimpiai- és világbajnok) korábban évekig volt amerikai szövetségi kapitány, vele nyertek olimpiai ezüstöt Pekingben. Ping hatalmas népszerűségnek örvend Kínában, szinte mindenki tudja, ki ő, az ország egyik legnépszerűbb sportolója-edzője, így amikor (újra) elvállalta hazája szövetségi kapitányi tisztségét, a kínai vezetők elégedetten dőltek hátra (első regnálása egy olimpiai- és egy vb-ezüstöt hozott a kínaiaknak). 2008-ban mintegy 250 millióan nézték, amint az amerikaiakkal elveri a házigazdákat Pekingben, és bár a mostani csapatépítés sem volt rövid folyamat, úgy tűnik, megérte ismét rábízni a csapatot. A friss ezüstérmes válogatott rendkívül fiatal, csak egy játékos töltötte be a 25. évét, kulcsemberei 18-20 év közöttiek, így el tudjuk képzelni, milyen jövő előtt áll a csapatuk – ismét az egyik legnézettebb sporttá tehetik az országban a röplabdát.

„Nagyon boldog vagyok, mert remekül játszottunk az egész vb alatt, de ma az amerikaiak még nálunk is kicsivel jobban, így gratulálnunk kell nekik. Sokat tapasztaltunk ezen a vb-n, jövőre ennél csak jobbak leszünk” – tekintett előre a jövőbe Lang Ping. Meg tudjuk érteni a bizakodását. Könnyen lehet, hogy már most a vb-n felérhettek volna a csúcsra, ha a legjobbjuk, az elődöntőben 32 pontot ütő Ting Zhu nem készül el teljesen az erejével: a 19 éves, 195 cm magas szélső két szettet (meg egy kicsit) bírt a fináléban, nélküle pedig elég féloldalas volt a csapat.

ropivb_tingzhu

Balra Ting Zhu, aki nagyon hiányzott a döntőben. Fotó: fivb.org

A túloldalon Karch Kiraly immáron elmondhatja magáról: a játékosként szerzett három olimpiai bajnoki címe (kettő a teremben, egy a strandon), valamint világbajnoki címe után edzőként is felért a csúcsra, és ebben a szerepben is vb-győztesnek mondhatja magát. Két év múlva, Rióban pedig véglegesen megkoronázhatja röplabdás pályafutását, ha olimpiai bajnoki címig vezeti lányait – a kétszeres címvédő Brazília otthonában. Igazán szép kihívásnak hangzik, még a 20. század legjobb röplabdázója számára is.

A nap korábbi meccsén a házigazda olaszoknak nem sikerült bravúr: hiába játszotta az azzurriknál élete meccsét a csereként pályára lépő, és így 31 pontot szerző Valentina Diouf, nem fért bele az európaiaknak, hogy az első két szettet átaludták. Ugyan a meccset 0:2-ről még döntő szettre mentették, ott már a dél-amerikaiak akarata érvényesült, így a világranglista vezetői egy bronzzal vigasztalódtak. De vélhetően az igazi vigaszra két év múlva, Rióban lelhetnek majd rá...

17. NŐI RÖPLABDA VILÁGBAJNOKSÁG, OLASZORSZÁG, DÖNTŐ

Egyesült Államok – Kína 3:1 (25, 20, -16, 24)

Milánó, 12600 néző. Vezette: Pasquali (olasz), Rodríguez (spanyol)

Egyesült Államok: Glass 1, Larson-Burbach 6, Akinradewo 14, Murphy 13, Hill 20, Dietzen 15. Csere: Banwarth (liberó), Dixon, Thompson 1, Fawcett 8. Szövetségi kapitány: Karch Kiraly

Kína: Wei, Hui 15, Yuan 11, Zeng 20, Zhu 15, J. Yang 7. Csere: Shan, Chen (liberók), Wang, F. Yang, Shen 1, Liu 7. Szövetségi kapitány: Lang Ping

A 3. helyért: Brazília – Olaszország 3:2 (15, 13, -22, -22, 7)

A vb álomcsapata

MVP: Kimberly Hill (Egyesült Államok)

Legjobb feladó: Alisha Glass (Egyesült Államok)

Legjobb ütők: Ting Zhu (Kína), Kimberly Hill (Egyesült Államok)

Legjobb centerek: Yang Junjing (Kína), Thaisa (Brazília)

Legjobb átló: Sheilla (Brazília)

Legjobb liberó: Monica DeGennaro (Olaszország)

ropivb_dijazottak

Fotó: fivb.org

Hozzászólások