Csapatsport - Pikáns helyzetben lányaink
Pikáns helyzetben lányaink
Fotó: MRSZ sajtó

Pikáns helyzetben lányaink


2014/11/12 22:37

A magyar női válogatott Belgiummal, Törökországgal és az Azerbajdzsán–Szlovákia pótselejtező győztesével került egy csoportba a jövő évi Európa-bajnokságon, azaz a mieink Jan de Brandt szövetségi kapitány hazájának nemzeti csapatával is megmérkőznek majd. A magyar csapat meccseit Antwerpenben rendezik.

Antwerpenben megtartották a 2015-ös (szeptember 26.–október 4.) belga-holland közös rendezésű női Európa-bajnokság sorsolását. A két rendezőt és az orosz, valamint a szerb válogatottat kiemelték a sorsolásánál. A hollandok a Apeldoornban játszanak majd Olaszország, Lengyelország és a francia–szlovén pótselejtező győztesével.

A mieink a másik társrendezővel, Belgiummal, Törökországgal és az azeri-szlovák párharc továbbjutójával mérkőznek majd Antwerpenben. A C-csoportban a címvédő Oroszország Horvátországgal, Bulgáriával és az ukrán-fehérorosz duó győztesével került egy csoportba, a csoportmeccsek helyszíne Rotterdam lesz, míg a D-ben Szerbia, az Eb-ezüstérmes Németország, Románia és Csehország vív majd egymással Eindhovenben a három továbbjutó hely valamelyikéért.

roplabda_2

Ami a mieink csoportellenfeleit illeti, a házigazda belga csapat a legutóbbi Eb-n bronzérmet szerzett, s újoncként a 11. helyen zárták az olaszországi világbajnokságot. A törökök 2011-ben voltak harmadikak az Európa-bajnokságon, tavaly a hetedik helyen zártak, az idei vb-n pedig kilencedikek lettek. Velük tavaly az Európa Ligában négyszer is megmérkőztünk, igaz ott némileg tartalékos válogatottal indultak. Bursában 1:0-ra és 2:1-re is válogatottunk vezetett, végül azonban a törökök fordítani tudtak. Kecskeméten viszont a mieink simán 3:0-ra győztek. Romániában és Bulgáriában viszont ők nyertek simán. Ami a lehetséges másik két ellenfelet illeti, az azeriek a 15. helyen zárták a tavalyi Eb-t, az idei világbajnokságon pedig tizenharmadikok lettek. A szlovákok nem jutottak ki sem a vb-re, sem a legutóbbi kontinensviadalra. Legutóbb 2009-ben szerepeltek Európa-bajnokságon, ahol a 13. helyen zártak.

Eddig minden álmom teljesült, mióta Magyarországon dolgozom – mondta el a sorsolás után Jan de Brandt, a magyar női válogatott belga szövetségi kapitánya, aki jelenleg klubcsapatával, a német Vilsbiburggal a szerda esti Lokomotiv Baku elleni CEV-kupa mérkőzésre készül. – Álmaimban pedig éppen a belga és a török válogatott szerepelt, hiszen ezt a két csapatot nagyon jól ismerem. A belgát nem kell magyaráznom, hogy miért, legutóbb pedig éppen Törökországban dolgoztam, úgyhogy velük kapcsolatban is képben vagyok. Az szinte biztos, hogy a belgák és a törökök ellen is telt ház előtt játszik majd a csapat, hiszen nagyon sok török vendégmunkás él Belgiumban. A reális az a csoport harmadik helyének megszerzése a magyar válogatott számára, de az is továbbjutást ér.”

A Magyar Röplabda Szövetség elnöke, Poór Csaba a helyszínen követte végig a sorsolást, ezt követően nyilatkozott a  2015-ös Európa-bajnokságról: „Pikáns helyzet alakult ki a sorsolásnak köszönhetően, hiszen a belga kapitány által irányított magyar válogatott éppen Belgiummal került egy csoportba. Azt hiszem, hogy ennek köszönhetően tele lesz izgalommal és érzelemmel a mieink Eb-szereplése, de már a felkészülési tornákra, így a hazai rendezésű Savaria Kupán is érdemes lesz odafigyelni csapatunk szereplésére.”

Forrás: MRSZ

Hozzászólások