Csapatsport - Magyar kiskapu Rió felé?
Magyar kiskapu Rió felé?
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Magyar kiskapu Rió felé?


2014/11/07 20:48

Érdekes bejelentést tett pénteken délután a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF). A szűkszavú közleményben az szerepel, hogy Bahrein válogatottja visszalépett a 2015. január 15-én kezdődő férfi kézilabda világbajnokságtól. A döntés okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A 24 csapatos tornán már korábban is volt egy különleges váltás, akkor maga a nemzetközi szövetség vette el az óceániai térség kvótáját (ami Ausztráliát illette volna meg), a felszabaduló helyet pedig a vb-selejtezőben lemaradó Németország kapta meg - szabadkártyásként.

A hírek szerint nem csak Bahrein, de állítólag az Egyesült Arab Emírségek csapata is a visszalépést tervezi. Jelenleg annyit lehet csak tudni, hogy az IHF november 21-én dönt majd a kialakult helyzetről és a távolmaradók esetleges pótlásáról. A visszalépésben minden bizonnyal szerepet játszik a térségben érzékelhető feszült politikai helyzethez, melynek következményeként Bahrein - Szaúd-Arábiához és az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan - márciusban visszarendelte dohai nagykövetét.

Nyáron a németek azért kerültek be a vb-re, mert ők voltak a legutóbbi (2013-as) vb-n az a csapat, amely a legelőkelőbb helyen végzett azon nemzetek közül, amelyek nem jutottak el a jövő évi katari tornára. Az ötödik helyezett németek mögött a franciák és az oroszok zártak a tavalyi vb-n, de ők egyaránt ott lesznek a katari mezőnyben. Utána viszont nyolcadikként már a magyar együttes következik, így ha az IHF továbbviszi a németeket részvételhez segítő gondolatmenetet (és nem az ázsiai selejtezők vesztesei közül ad majd valakinek esélyt), akkor az új kapitány, Talant Dujsebajev által vezetett magyar nemzeti csapat új (az eddigieknél jóval nagyobb) esélyt kaphat a riói olimpiára jutásra.

Ahogy ilyenkor mondani szokták, folytatása következik. Nagyon kíváncsian és izgatottan várjuk november 21-ét, sőt ezt megelőzően már a sportdiplomáciai "zuhanyhíradó" híreit is...

Hozzászólások