Kosárlabda - Meghalt az NBA-t globális showbiznisszé varázsoló sportvezető, David Stern
Meghalt az NBA-t globális showbiznisszé varázsoló sportvezető, David Stern
Fotó: Europress/AFP

Meghalt az NBA-t globális showbiznisszé varázsoló sportvezető, David Stern

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/02 13:27
Meghalt az a David Stern, aki egy romokban heverő, veszteséges ligát vett át, és olyan globális sportbrandet alkotott az NBA-ből, amiről elődei álmodni sem mertek. Egy zseniális sportvezető távozott. 

Január elsején, életének 77. évében elhunyt David Stern, az észak-amerikai kosárlabdaligát (NBA) megbiznisszé varázsoló sportvezető. A New York-i születésű marketingszakember december 12-én kapott agyvérzést, az életmentő műtét sikerült, de Stern állapota válságos maradt, és végül a hajnali órákban elhunyt.

Stern 1984-ben egy nagyon nehéz helyzetben levő, gyakorlatilag padlóra került liga vezetését vette át, és 2014-ben egy világméretű brandet adott át utódjának, Adam Silvernek. A marketingszakember nemcsak óriási üzleti sikereket hozott az NBA-nek, de az irányítása alatt hét új franchise-t alapítottak, elindult a női NBA (WNBA), és az utánpótlást segítő farmcsapat-rendszer (NBA Development League) is.

Globális sportbiznisz lett a legatyásodott ligából

A csapatok jegy- és marketingbevételei óriásit léptek előre Stern irányítása alatt, és tökéletesen aknázta ki a tv-közvetítésekben rejlő lehetőségeket, így jött létre az a globális brand, ami a világ egyik legjelentősebb sportvállalkozásává nőtte ki magát. Az NBA jelen pillanatban évi 5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le, és 200 országban adják a mérkőzéseit élőben.

A kezdetekA kezdetekFotó: NY Times

Stern a nemzetközi kosárlabdába is sikerrel tette be a lábát: az 1992-es olimpiai játékokra elvitte az NBA legnagyobb sztárjait, miután a FIBA-tól engedélyt kapott rá, és a Dream Team olyan elképesztő nézettségi adatokat - és televíziós bevételeket - produkált, amikről a sportág irányítói korábban álmodni sem mertek, nem véletlenül jutalmazták a sportvezetőt olimpiai érdemrenddel még abban az évben.

A szakember 2014-ben, amikor leköszönt az NBA éléről, azonnal bekerült az NBA hírességek csarnokába, két évvel később pedig a FIBA Hall of Fame-nek is tagja lett. 

David Stern házas volt, két fiúgyermek, Andrew és Eric édesapja.

Hozzászólások