Kosárlabda - Letaszíthatják Amerikát a kosárlabda trónjáról
Letaszíthatják Amerikát a kosárlabda trónjáról
Fotó: Europress/AFP

Letaszíthatják Amerikát a kosárlabda trónjáról

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/01 22:39
2006-ban fordult elő utoljára, hogy az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata nem nyert meg egy rangos nemzetközi tornát. Az azóta eltelt időszakban, nemcsak minden olimpiát és világbajnokságot megnyert a Team USA, de mérkőzést sem veszített ezeken a világversenyeken. Azonban a 13 év lehet, hogy szerencsétlenséget hoz majd a babonás amerikaiaknak, mert ezúttal minden esély megvan rá, hogy az Egyesült Államok elveszítse világbajnoki címét.


Az első és legfontosabb, hogy az amerikai csapat kétséget kizáróan nem a legerősebb összeállításában lép pályára a 18. FIBA világbajnokságon Kínában. Ezúttal nemcsak a legnagyobb sztárok mondták le a szereplést, hanem az eredetileg kiválasztott 35 játékosból 31 lépett vissza a szerepléstől különböző okokra hivatkozva. A tavalyi szezont követően megválasztott év csapataiba került 15 játékosból (3 ilyen csapatot neveznek meg az NBA-ben) mindössze egy került be az amerikai csapatba.

Elmondható ugyanakkor, hogy a legértékesebb játékos (MVP), a legjobb védőnek választott játékos és a 2019-es NBA bajnokcsapat egyik meghatározó embere is ott lesz a világbajnokságon. Csakhogy egyik sem az amerikai csapatot erősíti majd. Jól mutatja a kosárlabda globalizációs folyamatait, hogy a 2019-es világbajnokságon minden korábbinál több NBA játékos szerepel majd, szám szerint 54, vagyis az amerikai tizenkettes csapatlistán kívül további 42(!).

És hogy lesz-e esélye egy ilyen „C” csapatnak tűnő játékosállománnyal az Egyesült Államoknak a győzelemre? Természetesen igen, hiszen azt azért továbbra is csak az amerikai válogatott mondhatja el magáról, hogy minden játékosa az NBA-ben pattogtatja a labdát, és az sem kérdés, hogy az atlétikusság, és gyorsaság mellettük szólhat. Viszont nagy kérdés, hogy elő tud-e lépni bárki is olyan vezéregyéniséggé ezekből a játékosokból, amire egy ilyen éles tornán mindenképpen szükség lehet.

Ráadásul a korábbi évekhez képest lényegesen több és komolyabb kihívóval kell megküzdenie a Team USA-nak. A felsorolás élére talán az a görög csapat kerülhet, amely soraiban tudja a regnáló MVP (Most Valuable Player) játékost, az Egyesült Államokban csak „görög szörny” becenévvel illetett, Giannis Antetokounmpót. Habár a tavalyi legértékesebb játékos mellett csak egy olyan játékosa van a görög csapatnak, aki folyamatosan szerephez jut az NBA-ben, az ottani kosárlabda kultúra és az, hogy igazán nagy eredményre elég régen volt képes a válogatott, egy egységes és sikerre éhes csapatot eredményez.

051_XxjpbeE007786_20190824_PEPFN0A001.jpgFotó: Europress/AFP

A közvélemény azonban sokkal inkább a szerb csapatban látja az idei fő esélyest. Itt az a Nikola Jokić lehet a vezéregyéniség, akit szintén beválasztottak a tavalyi NBA szezon legjobb ötösébe, valamint szinte egymaga vezette az alapszakasz harmadik helyéig a Denver Nuggets csapatát. Mellette még Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings) kíméletlen kinti dobásai és Boban Marjanović (Philadelphia 76ers) 2 méter 21 centiméteres magassága teheti nyerő csapattá déli szomszédainkat. A szerb csapat valamennyi felkészülési meccsét megnyerte, és a kitűnő játékosok mellett egy remek edzőt is a kispadon tudhat Saša Djordjević személyében.

Mellettük kiemelendő még – és a végső győzelemre is abszolút esélyes – a francia csapat, amely az amerikaiakat követően a legtöbb NBA játékossal kezdte meg a küzdelmeket, és ez a mennyiség egyáltalán nem megy a minőség rovására. Rudy Gobert (Utah Jazz) személyében nemcsak a már említett év legjobb csapatában lévő játékost, de az NBA 2018/19-es szezonjának legjobb védő játékosát tisztelhetjük. Hozzá nőhet fel a tizenegyedik NBA szezonját kezdő Nicolas Batum (Charlotte Hornets) és a szemtelenül fiatal (21éves), ám annál nagyobb tehetségnek tartott Frank Ntilikina (New York Knicks).

A három legfőbb esélyesnek tartott kihívó mellett mindenképpen érdemes még szót ejteni a spanyol csapatról, ami hosszú évek óta tagja a világ elitjének és igazi örömből játszott kosárlabdájuk bármely nézőnek kellemes szórakozást nyújthat egy mérkőzés erejéig. Itt a játékmester Ricky Rubio (Phoenix Suns), a regnáló bajnok Marc Gasol (Toronto Raptors) és a Hernangómez testvérek NBA rutinjára számíthat edzőjük, valamint arra az ellentmondást nem tűrő védekezésre, amivel még a legnagyobb sztárokat is megzavarhatják. Az ausztrálokról, többek között azért kell beszélni, mert egy előkészületi mérkőzésen történetük során először le tudták győzni az Egyesült Államok csapatát, megszakítva ezzel az USA 78 mérkőzés óta tartó győzelmi sorozatát. Itt is négy meghatározó NBA játékos adja a keret magját, és egy rendkívül agresszív kosárlabdával próbálják meglepni ellenfeleiket. Igazi motiváció lehet számukra, hogy az ausztrál csapat még soha nem jutott a legjobb négy közé világbajnokságon. A spanyol és az ausztrál csapatnál egyaránt csak az lehet a kérdés, hogy a rendre 30 év fölött járó sztárokkal mennyire lehet végig bírni egy ilyen hosszú tornát, ahol az utolsó három mérkőzésen már biztosan élet-halál harcot kell majd vívni.

000_1JV49W.jpgFotó: Europress/AFP

Hetedik esélyes csapatként a saját titkos favoritomat említeném, mégpedig a litván válogatottat. Aki még nem volt Litvániában, és soha nem is találkozott litván emberekkel, azoknak bizonyára meglepő lehet, de ebben az országban a kosárlabda nagyobb népszerűségnek örvend, mint mondjuk Angliában a futball. Mindenki ismeri a legnagyobb sztárokat és a legtöbb kisgyerek kosárlabdázó akar lenni. A története során három olimpiai és egy világbajnoki bronzérmet szerző csapat, az utóbbi években valamivel gyengébben szerepelt a világversenyeken és ennek is köszönhető mostani sikeréhségük. Habár csak két NBA játékos szerepel náluk, de mind Jonas Valančiunas (Memphis Grizzlies), mind Domantas Sabonis (Indiana Pacers) meghatározó centerei az NBA-nek, és a mindig is remek dobó játékosokat felsorakoztató litván csapat velük igazán egységes és ütőképes lehet.

A hét végén megkezdődött világbajnokságon lejátszották az első csoportkört, amelyen néhány csapat igazi erődemonstrációt mutatott. A szerb, a spanyol és a litván csapat is közel 40 pontos különbséggel győzte le soros ellenfelét, de a görög és az ausztrál csapat is meggyőző fölényt mutatott. Ugyanakkor az előzetes várakozásainkat megerősítve az Egyesült Államok csapata, a csoport egyik leggyengébbjének tartott csehek ellen is megszenvedett. Habár végül húsz pont fölé nőtt a különbség a meccsnek több olyan szakasza is volt, amikor az amerikaiak játéka inkább aggodalommal tölthette el szurkolóikat.

Ebben az első körben egyetlen rangadóra került sor, ahol a már említett franciák a szintén veretes NBA sorral felálló Németország csapatát tudták legyőzni egy rendkívül kiélezett végjátékban, mindössze négy ponttal.

Ezek alapján azt gondolom, hogy az elmúlt évtized legizgalmasabb és legnagyobb csatáit hozó világbajnokságára készülhetünk, ami természetesen az egyenes kiesése szakasztól válik majd igazán élessé, de a kosárlabdát szerető nézők addig is remek mérkőzéseket követhetnek.

063_1167141881.jpgFotó: Europress/AFP

És hogy megtörik-e az amerikai hegemónia? Szerintem igen, de ehhez azért biztosan lesz egy két szava az NBA egyik legsikeresebb edzőjének Gregg Popovich-nak is, aki az Egyesült Államok válogatottját vezeti. 


Szöveg: Buró Szilárd 

Hozzászólások