Kosárlabda - Hanga Ádám után újabb magyar kosaras került fel Európa térképére
Hanga Ádám után újabb magyar kosaras került fel Európa térképére
Fotó: Europress/AFP

Hanga Ádám után újabb magyar kosaras került fel Európa térképére

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/29 13:01
Az utóbbi időben egyre többször szerepel Vojvoda Dávid neve az olasz sportsajtóban, miután a Grissin Bon Reggio Emilia magyar hátvédje hamar vezére lett csapatának. A Serie A idei meglepetéscsapata egyre több lehetőséget ad a magyar válogatott kosárlabdázónak, aki ezt közönségszórakoztató és eredményes játékkal hálálja meg. Pedig nem volt egyszerű az idáig vezető útja Dávidnak. 

Habár a magyar férfi kosárlabda régóta nem tartozik a világ elitjéhez, 2017-ben, közel két évtized után újra kijutott válogatottunk az Európa-bajnokságra, sőt jelentős meglepetést okozva a csoportjából is továbbjutott. Azonban a játékosok közül ebből a sikerből, csak a már korábban is Spanyolországban légióskodó Hanga Ádám tudott hasznot húzni. Őt még abban az évben az a Barcelona igazolta le, amely futball mellett kosárlabdában is kiemelkedő csapata a spanyol ligának. 18 bajnoki címüknél csak egyetlen együttes tudott eddig többet gyűjteni, mégpedig az ősi rivális Real Madrid. Hanga Ádám az elmúlt években bizonyította, hogy nemcsak megragadt, de gyakran kiemelkedik a sztárokkal teletűzdelt Barcelona csapatából.

Hanga Ádám a Barcelona meghatározó játékosa lettHanga Ádám a Barcelona meghatározó játékosa lettFotó: Europress/AFP

Ugyanakkor mögötte óriási szakadék tátongott. Annak ellenére, hogy néhány magyar játékos külföldre tudott szereződni a sikeres Eb-t követően, igazán meghatározó játékossá egyikük sem vált, még a Barcelonánál jóval alacsonyabban jegyzett csapatokban sem. Gyakorlatilag 2019-re eljutottunk odáig, hogy szinte mindenki hazaigazolt és inkább a biztos játéklehetőséget választotta a külföldi bizonytalanság helyett.

Volt azonban még egy magyar sztárja a 2017-es kontinensviadalnak, mégpedig az a Vojvoda Dávid, aki még Hanga Ádámnál is magasabb pontátlagot ért el a magyar válogatott hat mérkőzésén, és a továbbjutás szempontjából legfontosabb Románia elleni csatában szinte egymaga vitte győzelemre a csapatot.

Vojvoda az NBA-sztár Tomás Satoranskyt hozza nehéz helyzetbe az Eb-nVojvoda az NBA-sztár Tomás Satoranskyt hozza nehéz helyzetbe az Eb-nFotó: Europress/AFP

Vojvoda játéktudása évek óta kiemelkedett a magyar mezőnyből és abban a Szolnoki Olajban is meghatározó játékos tudott maradni, ahol rendre minőségi amerikai légiósokat igazolt a klub. Szolnokon eltöltött hat szezonja alatt négy bajnoki és négy kupaelsőséghez segítette csapatát, és szinte minden évben felvetődött a külföldre szerződésének lehetősége. Ám valamilyen okból Vojvoda rendre a maradás mellett döntött, amit sokan azzal indokoltak, hogy nem szeretné vállalni az új kihívásokat és inkább a hazai játékpercek, mint egy európai elit klub kispadja. Ám ha valaki jobban ismeri Dávidot, az tudhatja róla, hogy a munkától sosem riadt vissza és az edzéseken legalább olyan keményen dolgozik, mint a mérkőzéseken. Ha valakinek neki nem kellett attól félnie, hogy megugorhatatlan akadály lesz számára egy magasabb szintű liga próbatétele.

Valamiért mégis úgy alakult az élete, hogy egészen 29 éves koráig soha nem játszott máshol, csak a magyar bajnokságban. Ezzel már sokan el is könyvelték, hogy nem lesz belőle európai sztárjátékos, de legalább itt marad nekünk, hogy emelje a hazai bajnokság színvonalát.

Aztán 2019 nyarán robbant a bomba, amikor bejelentették, hogy Vojvoda Dávid az olasz élvonalba, a Grissin Bon Reggio Emilia csapatához igazol. Persze nem kellett sokat várni, hogy jó magyar szokás szerint a negatív hangok is megjelenjenek. „Korábban kellett volna”; „Most már nehéz lesz bármit is elérnie”; „Miért pont Olaszország?”; „Miért egy ilyen középcsapat?”

Vojvoda hitt magában, hogy a Serie A-ban is megállja a helyétVojvoda hitt magában, hogy a Serie A-ban is megállja a helyétFotó: Europress/AFP

Egyetlen egy ember tudta igazán, hogy miért most, miért ide és mit szeretne elérni, az maga Vojvoda Dávid volt, aki nem tett le arról, hogy nemzetközi sikereket is elérjen és azonnal belevágott a kemény munkába, hogy idegenlégiósként is igazolja, eddigi sikere nem csak a hazai pályának volt köszönhető.

Az új közeghez való alkalmazkodás ugyan valamivel tovább tartott, mint ő maga remélte, de két elvesztett mérkőzés után, amin Dávid kevesebb szerepet kapott, hamar bizonyítani tudta, hogy az Európa legjobb bajnokságai közé tartozó Serie A-ban is képes kiemelkedő teljesítményre. Legutóbbi mérkőzésein rendre csapata legjobb dobói között volt és gyönyörű hárompontosai gyakran kerülnek be a válogatott jelenetek közé.

Vojvoda Dávid hitt abban, hogy sem a kor, sem a magyarok negatív hozzáállása nem hátráltathatja abban, hogy megmutassa, mire képes valójában. Könnyen lehet, hogy egy olasz középcsapatból az ő remeklése emeli majd élcsapattá a Reggio Emilia együttesét. Az tény, hogy a kezdeti két vereség után zsinórban négy győzelmet aratott a csapat és már a bajnokság harmadik helyén áll. Vojvoda Dávidról pedig egyre több cikk születik, nemcsak itt a magyar mediában, hanem Olaszországban is.

Szerző: Buró Szilárd

Hozzászólások