Kosárlabda - Trónfosztás lesz a kosár vébén
Trónfosztás lesz a kosár vébén
Fotó: Europress/AFP

Trónfosztás lesz a kosár vébén

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/12 09:22
Az egyaránt esélyesnek tartott szerb és amerikai válogatott sem jutott a legjobb négy közé a kosárlabda világbajnokságon Kínában, így az ő várva várt rangadójuk már csak az 5-8. helyért zajlik majd. Ezzel az is eldőlt, hogy az Egyesült Államok nem védheti meg világbajnoki címét. Ugyanakkor rendkívül izgalmas csatákat várhatunk az elődöntőktől, hiszen mind a spanyol - ausztrál, mind pedig az argentin - francia mérkőzés igazi kosárlabda csemege lehet.

A vártnál nagyobb izgalmakat és meglepetéseket is hoztak a kosárlabda világbajnokság negyeddöntői, ahol kikapott az a szerb csapat, amely a tornát fölényes győzelmekkel és lehengerlő játékkal kezdte és sokan a legnagyobb esélyesnek tartották őket a torna első szakaszát követően. 

Szerb Dream-team léphet az amerikai helyébe | Hosszabbítás

Lezajlott a kosárlabda világbajnokság első csoportköre, amely után sok tapasztalattal és érdekes mérkőzéssel lettünk gazdagabbak. Szinte mindegyik esélyes csapatnak megvolt a "betlizős" meccse, de a továbbjutást azért hozták a dobogóban reménykedő együttesek. Habár egy ilyen hosszú tornán az első mérkőzések után nem szabad végső következtetéseket levonni, az eddigiek alapján az amerikai csapat főleg kérdőjeleket hagyott maga után, míg a szerb alakulat rendkívül meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő.

Azonban a szerbek esetében igazolódott az az örök érvényű szabály, hogy egy ilyen hosszú tornán nem az elején kell jól teljesíteni. Már a spanyolok ellen is érződött, hogy a szerb csapatra túl nagy nyomás nehezedett azáltal, hogy egyre többen őket tekintették a világbajnoki aranyérem legfőbb várományosának. A legnagyobb sztárjuk, Nikola Jokić például addig hergelte magát egy bírói ítéletet követően, hogy a kiállítás sorsára jutott. Ez a feszültség még inkább érezhető volt az argentinok elleni negyeddöntő mérkőzésen, ahol már nem férhetett bele több hiba, és a játékosok láthatóan nem tudták ezt megfelelően kezelni. Habár szoros mérkőzés volt, de a kritikus szituációkban rendre hibázott a szerb csapat, így a mérkőzés vége izgalommentes maradt.  Az argentinok ugyanakkor a legoptimistább forgatókönyvet is felülírták és a 39(!) éves Luís Scola vezetésével 2006 után jutottak újra legjobb négy közé kosárlabda vébén.

Jó az öreg a háznál - Luís Scola sikeresen küzdött a szerb centerek ellenJó az öreg a háznál - Luís Scola sikeresen küzdött a szerb centerek ellenFotó: Europress/AFP

Kicsit más a helyzet az amerikai csapattal, amelynek elemzése és a közönséget megosztó megítélése már a világbajnokság előtt megkezdődött. Az mindenki számára világos volt az első pillanattól kezdve, hogy nem ez a legerősebb csapat, amit az Egyesült Államok ki tudna állítani. Ugyanakkor az nagy kérdés volt, hogy ez a második, vagy inkább harmadik csapat, amelyben még mindig kizárólag az NBA-csapataikban meghatározónak számító játékosok kerültek, mire lehet képes a világ legjobb válogatottjaival szemben. Az indulás egyértelműen döcögősre sikerült és ekkor sokan - köztük mi is - egy kicsit leírták ezt a csapatot. Ugyanakkor a folytatásban egyre inkább kezdtek belejönni a játékba, és ha nem is szemkápráztató játékkal, vagy meggyőző különbséggel, de rendre megnyerték a fontos mérkőzéseket. Ráadásul az mindenképpen őket segítette, hogy nekik a legmélyebb a keretük, vagyis a legtöbb azonos szintű játékosuk van ezen a tornán. A negyeddöntő előtt a franciákkal szemben már a többség mellettük tette le a voksát, és kosárlabdához jól értő emberek is azt hangoztatták, hogy egyre javuló játékkal a végén ez a csapat is odaérhet, hogy megvédje világbajnoki címét. 

A franciák azonban nem így gondolták és hiába a fizikai fölény, hiába a hosszabb kispad, a csapategység és a küzdeni tudás ezúttal győzedelmeskedett. Ezen a mérkőzésen is beigazolódott, hogy ennek az amerikai csapatnak nem volt olyan vezéregyénisége, aki a kritikus pillanatokban át tudja őket lendíteni a holtponton. Habár Donovan Mitchell 29 pontja mindenképpen kiemelendő, de ha hozzáteszem, hogy a mindent eldöntő negyedik negyedben ebből nulla pontot dobott, akkor még inkább igaz az előbbi tétel. A francia csapatban mindig volt valaki, aki elő tudott húzni valami meglepőt, és folyamatosan nyomás alatt tartotta az egyébként rendkívül agresszív és sokszor hatékony amerikai védekezést. A jó teljesítmények közül is kiemelkedett Rudy Gobert, a maga 21 pontjával és 16 lepattanójával, vagyis dupla-duplát érő teljesítményével. Taktikai szempontból érdekes, hogy az amerikai csapat 3 magasabb centere összesen 16 percet játszott, vagyis végig alacsony szerkezetet, úgynevezett small-ballt próbált játszatni Gregg Popovich, ami végül nem vezetett sikerre.

Padlóra került az amerikai csapat a franciák ellenPadlóra került az amerikai csapat a franciák ellenFotó: Europress/AFP

A másik két negyeddöntőben a spanyol és az ausztrál csapat sikere a két meglepetéscsapattal szemben (Lengyelország és Csehország) nagyjából borítékolható volt, és ennek megfelelően sima győzelmeket könyvelhettünk el.

Mi várható az elődöntőkben és a végjátékban?

A párosítás alapján két rendkívül érdekes találkozóra készülhetünk. Az első elődöntőben Spanyolország és Ausztrália teljesen más stílust képvisel. A spanyolok tetszetős, gyakran közönségszórakoztató, ugyanakkor néha könnyelmű játékstílusa találkozik az ausztrálok ellentmondást nem tűrő keménységével és harci szellemével. Mindkét csapat nagyon akarja a sikert, hiszen a spanyolok a legutóbbi hazai vb-kudarcot javítanák ki, míg az ausztrálok még soha nem játszottak világbajnoki döntőt. 

A másik ágon Franciaország és Argentína hasonló szerkezetben és stílusban játszik, így itt éppen attól lehet érdekes a mérkőzés, hogy ki tudja majd pontosabban és kevesebb hibával végrehajtani azt a kettő-kettőre épülő játékot, amiben mindkét oldalon egy klasszis center teszi a dolgát. Nagy kérdés lehet az is, hogy kiből mennyit vett ki a negyeddöntő meglepetésgyőzelme, és vajon ezen a szinten számít-e, hogy az argentinoknak egy nappal több idő jut a pihenésre. 

Patty Mills, az ausztrál csapat vezére, további meglepetéseket szerezhet szurkolóiknakPatty Mills, az ausztrál csapat vezére, további meglepetéseket szerezhet szurkolóiknakFotó: Europress/AFP

Ami biztos, hogy pénteken és vasárnap is érdemes lesz követni a kosárlabda világbajnokság eseményeit, hiszen ahogy eddig is, a továbbiakban is rendkívül jó mérkőzésekre számítok. 

Amint korábban, úgy ezúttal is felvállaljuk a szubjektív tippelés hálátlan feladatát és az eddigiek alapján az alábbi végső sorrendet tartjuk a legvalószínűbbnek:

1. Franciaország  2. Ausztrália  3. Spanyolország  4. Argentína 5. Egyesült Államok

Szöveg: Buró Szilárd

Hozzászólások