Kosárlabda - A várakozásoknak vége, ma este bemutatkozik az NBA csodagyereke!
A várakozásoknak vége, ma este bemutatkozik az NBA csodagyereke!
Fotó: Getty/Eurosport

A várakozásoknak vége, ma este bemutatkozik az NBA csodagyereke!

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/22 13:21
LeBron James óta nem vártak játékost ennyire, mint Zion Williamsont

Negyvenhárom mérkőzés kihagyása után ma este – magyar idő szerint csütörtök hajnali fél négykor – bemutatkozik az NBA-ben Zion Williamson. A legutóbbi draft első kiválasztottja térdsérülése miatt kényszerült kiülni az idény eddigi mérkőzéseit, ám az NBA aktuális játéknapján a San Antonio ellen már ott lesz a parketten. A New Orleans Pelicans újoncának bemutatkozását hatalmas érdeklődés övezi, hiszen korszakos zseninek tartják. A léc igen magasan van, már most szinte mindenki azt mondja, hogy a generációja legjobbjának tartott LeBron James örökébe léphet. 

A 19 éves Williamson már gimnáziumi évei alatt megbolondította egész Amerikát. Embertelen zsákolásainak köszönhetően az ország kedvencévé vált, egyetemek álltak sorba, hogy meggyőzzék, hogy az ő programjukban vegyen részt. Zion végül a Duke Egyetem ajánlatát fogadta el, majd első éve után rögtön jelentkezett az NBA játékosbörzéjére. A New Orleans Pelicans az első helyen vitte el, majd anélkül, hogy egy percet is játszott volna az NBA-ben (alapszakasz meccsen) a Nike rögtön az orra alá dugott egy 75 (!) millió dolláros szerződést és lett ezzel a cipőgyártó óriás Jordan brandjének első számú arca.


Bemutatkozását hihetetlen várakozás előzi meg. A szakemberek szinte egyöntetűen állítják, hogy Zion a liga arca lesz rövid időn belül és úgy fog dominálni, mint LeBron James. A párhuzam nem véletlen. Zion előtt LeBron volt az, aki ennyire megbolondította az NBA-t, aki miatt ekkora hisztéria alakult ki. A Los Angeles Lakers sztárja hasonló utat járt be, már a gimnáziumi évek alatt kitüntetett figyelem övezte, igaz ő kihagyta az egyetemet és egyenesen az NBA-ben landolt. Amikor a Cleveland megszerezte népünnepély tört ki a városban és persze ő is megkapta a milliós Nike-szerződést. 

Itt még nincs vége a párhuzamnak, ugyanis sokak szerint Zion pont úgy dominálhatja a ligát, ahogy egykoron LeBron tette. Méretei alapján a posztján nem lehet ellenfele, nagy, erős, elképesztő a szárnyfesztávolsága, az emelkedése pedig az adatok alapján 45 inch, amely 1.143 méternek felel meg. Az egyetlen egyetemi éve során 22.6 pontot, 8.9 lepattanót és majdnem két blokkot átlagoló Zion félelmetes már most, de azért vannak olyanok is, akik szerint egyelőre még óvatosan kell bánni a szuperlatívuszokkal. Mert bár lehet, hogy egy-egyben tarthatatlan, szinte borítékolható, hogy a leindítások során nem lehet megállítani, igaz az is, hogy hihetetlenül látja meg az üres helyeket, fizikálisan már most felveszi a versenyt a liga legtöbb játékosával így védekezésben is borzasztóan hasznos lehet, de technikailag – NBA szinten - még nem képzett. 

A legnagyobb hiányosság, amit felrónak vele szemben az, hogy nincs dobása, legalábbis középtávoli és távoli és a passzjátéka is gyenge. Ugyanakkor a Duke-ban töltött idénye során mindezt többször megcáfolta. Sokan figyelmeztetnek arra, hogy Draymond Green, a Golden State Warriors sztárja és a korábbi Clippers-sztár, jelenleg a Detroit csapatát erősítő – már ha éppen nem sérült – Blake Griffin is hasonló pedigrével érkezett a ligába és mára alaposan átváltozott, fejlődött, sokoldalúbb lett a játékuk.


Zionnal kapcsolatban azonban nem a technikai hiányosságok a legnagyobb kérdés, hiszen ezekben lehet fejlődni. A legnagyobb kérdőjel vele kapcsolatban, hogy a térdei hogy bírják majd az extra megterhelést, a robbanékonyságából fakadó terhelést. Emlékezetes pillanat volt pályafutása során, amikor a North Carolina elleni rangadón a cipője egyszerűen lerobbant a lábáról és nem is tudta folytatni a játékot.


Az NBA nyári ligájában aztán újra meg sérült és a Pelicans vezetősége nem is kockáztatott, kiültették hónapokra. Sokan azt mondják, hogy fogynia kéne, mert ezt az izomsúlyt nem bírják, nem bírhatják a térdei. A pesszimisták már most azt mondják, hogy benne van a pakliban, hogy Zion karrierje úgy alakul majd, mint Derrick Rose-é. Csak emlékeztetőül, a Chicago Bulls által 2008-ban kiválasztott hátvéd üstökösként robbant a ligába, az év újonca volt, majd liga MVP lett, robbanékony, látványos játékával milliók kedvencévé vált, csak hát a térdei neki sem bírták a terhelést. Rose komplett idényeket hagyott ki, ám amikor már szinte mindenki leírta, embertelen munkájának köszönhetően visszatért és az idei szezonban a Detroitban sokak szerint úgy játszik, mint MVP-idényében.

 


Sokan féltik tehát Ziont, ám a legtöbben úgy gondolják, hogy egyrészt akár a Rose-sztoriból kiindulva a Pelicans vezetősége vigyázni fog a franchise legnagyobb értékére, nem terhelik majd feleslegesen és okosan építik fel pályafutását. Az optimisták szerint Zion esetében a határ a csillagos ég, főleg akkor, ha dobásban és passzjátékban is fejlődni fog. A korábbi sztárok közül, akiket megkérdeztek vele kapcsolatban többen a Sixers és a Suns ikonjához, Charles Barkleyhoz hasonlítják, aki erőcsatárként korszakos zseni volt, védekezésben és támadásban is a legnagyobbak között tartották és tartják számon mind a mai napig. 

Zion Williamson tehát magyar idő szerint csütörtök hajnalban a San Antonio Spurs ellen megkezdi NBA pályafutását. Hogy akkora sikersztori lesz-e az övé, mint amekkorává kinőtte magát LeBron James karrierje azt persze nem lehet tudni. A potenciál mindenesetre óriási a Pelicans újoncában, de az NBA-ben láttunk már ezt-azt az utóbbi évtizedek során. Egyelőre csak dőljünk hátra és élvezzük a Zion-showt és szurkoljunk annak, hogy külső tényezők ne befolyásolják ennek a fiatalembernek a pályafutását. 

 

(via:yahoosports)

Hozzászólások