Kézilabda - Váratlanul fölényes siker Kijevben
Váratlanul fölényes siker Kijevben
Kép: keziszovetseg.hu

Váratlanul fölényes siker Kijevben

Jaeger ÁkosJaeger Ákos
2014/11/02 19:25

Az Európa-bajnoki selejtező 2. fordulójában a magyar férfiválogatott nagyszerű játékkal, váratlanul fölényesen, 33-20-ra győzött Kijevben Ukrajna ellen, s ezzel továbbra is százszázalékos mérleggel áll az 5. csoport élén.

A Portugália ellen szerdán, Miskolcon jó hajrával megnyert nyitómérkőzés után a magyar válogatott vasárnap délután Kijevben folytatta szereplését az Eb-csoportselejtezőben. A házigazda ukrán együttesnek egyben ez volt a bemutatkozása a sorozatban, miután a hét közepére kiírt, oroszok elleni találkozójukat jövő tavaszra halasztották. A mieinknél Talant Dujshebaev annyit változtatott, hogy a meccsre benevezett 16-os keretbe Pásztor Ákos és Szöllősi Balázs helyett a két szerdai kimaradót, Szöllősi Szabolcsot és Zdolik Bencét jelölte.

Válogatottunk remekül kezdte az összecsapást, Ancsin kettő, Ilyés és Iváncsik találata után csak a 8. percben kaptuk az első gólt, miközben Mikler többször is védett. A mieinknek kedvezett az ukránok statikusabb, a portugáloknál jóval kevésbé rohanós stílusa. Ekkor egyelőre mégsem tudott elhúzni csapatunk, mert a hazaiak a magyar védőfal által jól sáncolt átlövésekről a beálló megjátszására váltottak. Együttesünk azonban támadásban jól megosztotta a terheket, Nagy Kornél, Gulyás, Bodó, Balogh, a hatos vonalról pedig Zubai és Bánhidi is betalált. Aztán a hajrá közeledtével ismét feljavult csapatunk védekezése is, így a félidőben hatgólos vendégvezetést mutatott az eredményjelző.

Bár a második játékrész ukrán góllal kezdődött, hét perc sem kellett ahhoz, hogy a mieink már tíz góllal vezessenek. Miután a hazaiak továbbra sem találták a magyarok kiváló védekezésének ellenszerét ‒ negyedóra alatt csak hármat lőttek ‒, csapatunk könnyedén növelte tovább az előnyét, a lerohanásokból, indításokból főképp Iváncsik Gergő volt eredményes. Külön kiemelést érdemel a fiatal Bánhidi érett beállójátéka. Az utolsó negyedórában, minden benevezett magyar játékos pályára lépett, de ez sem változtatott azon, hogy együttesünk váratlanul fölényes, tizenhárom gólos idegenbeli győzelmet aratott, s ezzel két játéknap után százszázalékos teljesítménnyel vezeti csoportját. A magyar válogatott az Eb-selejtezőben legközelebb 2015 tavaszán kétszer is Oroszországgal méri össze tudását, előbb idegenben, majd hazai pályán.

Férfi EB-selejtező, 2. forduló:

Ukrajna – Magyarország: 20-33 (9-15)

Az 5. csoport másik mérkőzésén:

Portugália‒Oroszország: 29-34 (12-18)

Az 5. csoport állása:

1. Magyarország 4 p

2. Oroszország 2 p

3. Portugália 0 p (-6)

4. Ukrajna 0 p (-13)

Forrás: MKSZ

Hozzászólások