Kézilabda - Siti Bea: Bazi nehéz Európa-bajnokságra készülünk
Siti Bea: Bazi nehéz Európa-bajnokságra készülünk
Fotó: NSO.hu

Siti Bea: Bazi nehéz Európa-bajnokságra készülünk

Mártha BenceMártha Bence
2018/11/18 11:27

Európa-bajnoki keretet - egyelőre bővítettet - hirdetett Kim Rasmussen szövetségi kapitány, akit továbbra is kitartóan pofoz a sors a női válogatott ügyében. A dán szakember eddig egyetlen világversenyére sem tudott úgy elutazni a csapatával, hogy ne lett volna legalább 2-3 hiányzó kulcsembere, és a helyzet idén sem sokkal jobb. A csapat másodedzőjével, Siti Beával beszélgettünk.

“Két nem olyan sikeres világverseny után most már komoly nyomás van rajtunk, hiszen hiába látható, hogy játékban és eredményekben is fejlődünk, mindenki komolyabb, számszerűsíthető előrelépést vár a csapattól” - mondta a Hosszabbításnak Siti a 2018-as, november végén kezdődő női kézilabda Európa-bajnokságot megelőző kerethirdetés után. 

Alelnök, vezetőedző, segédedzőAlelnök, vezetőedző, segédedzőFotó: keziszovetseg.hu

Az egykori világklasszis irányító hozzátette, a közvélemény kevésbé fogékony a kifogásokra, még ha a felhozott tényezők alapjaiban határozzák is meg egy csapat játékát. “Kim [Rasmussen] első tornájára úgy mentünk ki, hogy egy teljes csapatra való játékos esett ki sérülés vagy terhesség miatt. A másodikon már jobb volt a helyzet, és így a játékunk is, de a világbajnokság lebonyolítása más, és mi már a nyolcaddöntőben összekerültünk a későbbi győztes franciákkal. Hiába játszottunk velük szoros meccset, Leynaud [a francia válogatott kapusa] kinyírt minket, és már senki nem emlékszik rá, hogy voltak kimondottan jó meccseink, és látszottak a kapitány törekvéseinek nyomai is.”

Most aztán mindent meg kell nyerni

Nem segíti a stáb munkáját, hogy a nyáron brutális szőnyegbombázást tartottak a női utánpótlásválogatottak a korosztályos tornákon, így most mindenki egy eljövendő aranykor képével a fejében nézi a felnőtt válogatottat is. Pedig ennek a csapatnak nemhogy nem oldódtak meg a komoly szerkezeti gondjai, de újabbak bukkantak elő az utóbbi időszakban.

Nem kapkod a kapitányNem kapkod a kapitányFotó: MTI

Ehhez képest Rasmussen mértéktartóan nyúlt csak a korosztályukban sikert sikerre halmozó csapatok játékosaihoz. Még a bő keretbe se került be Faluvégi, Puhalák és Klujber, az új név a csapatban a 30 éves Kazai Anita, illetve a már stabil csapattagnak mondható, de még utánpótláskorú Háfra Noémi, és junior vb-győztes csapattársa, Tóvizi Petra.

“Azt azért látni kell, hogy felnőtt szinten önmagában a tehetség kevés. Aki nem játszik hétről hétre a világ legjobbjai ellen, az egy felnőtt világversenyen nem fogja tudni hozni azt a teljesítményt, ami az utánpótlásban még elég” - magyarázta Siti.

“Ott van Puhalák, aki motorikusan az egyik legjobb adottságú játékos, óriási tehetség, de havonta összeszed valamilyen sérülést. Klujber ideje talán még nem jött el, a jobbszélen vannak nála jobbak, bár a Fradi-játékos, Lukács és Faluvégi sem villog eddig idén ezen a poszton. Közülük szerintem azért döntött [Lukács] Vica mellett a kapitány, mert tavaly remekelt a vébén úgy, hogy a klubjában nem játszott mindig jól.”

Nem a rutin hiánya a legnagyobb baj

Siti elmondta, Rasmussen szokásosnak mondható balszerencséje ezúttal is lecsapott a válogatottra: Hornyák és Kisfaludy személyében a két kezdő hármas védőjét veszítette el a dán kapitány, márpedig ez akkor is kulcsposzt lenne, ha a magyar válogatott nem a stabil védekezésből kiinduló játékot preferálná. Pedig de.

“Hornyák Dodó terhessége, illetve Kisfaludy térdszalagszakadása nyilvánvalóan hatással volt a kapitány keretére, hiszen alapjaiban változott meg minden. A hármas védők összehangolt munkája az egész védőfal hatékonyságát meghatározza, és most az a helyzet, hogy mindent újra kell gondolnunk, hiszen a két kezdő belső védőnket veszítettük el. Finoman fogalmazva baromi nehéz helyzetben vagyunk” - mondta Siti.

“Tényleg ott tartunk, hogy körbe kellett néznünk, ki játszik egyáltalán ezen a poszton a magyar játékosok közül. Kiss Niki, Szabó Laura és Mészáros Rea ott vannak a keretben, hozzáteszem, utóbbival kapcsolatban szintén komoly kérdés, mennyire bírja a térde a sorozatterhelést, főleg az ő munkamoráljával. Előfordulhat még Planéta, esetleg Háfra bevetése is ezen a poszton, de látni kell, hogy kényszermegoldásokban kell gondolkodnunk, és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mit veszítünk a támadásokon néhány játékos védekeztetésével. Háfra bevetése például jó ötletnek tűnhet, de az ő játékstílusa egyébként is eszi az energiát, ha még hármast is kell védekeznie, könnyen elfogyhat a meccs végére.”

Utánpótlásban ott vagyunk a szerenUtánpótlásban ott vagyunk a szerenFotó: keziszovetseg.hu

Mivel a magyar csapatban nincsenek igazi nehézbombázók, Rasmussen a gyors támadásokra, a betörésekre, illetve a lerohanásból szerzett gólokra élezte ki a csapat támadójátékát. Ez azonban csak akkor működik, ha a védekezés stabil, mert csak így tudunk labdát szerezni, és lerohanni az ellenfelet. A hármas védők kiesésével tehát valóban alapjaiban kérdőjeleződött meg a csapat játéka.”

Bazi nehéz lesz

A 2000-es Európa-bajnokság legjobb játékosának választott egykori irányító szerint a fenti problémákat csak súlyosbítja, hogy két csoportellenfelünknél is világklasszis irányítók szerepelnek, akik vélhetően gyorsan felmérik a magyar védelem gyenge pontjait.

“A hollandoknak vannak szerkezeti gondjaik, például jelen pillanatban fogalmam sincs, ki fog beállót játszani náluk, de Nicke Groot a világ egyik legjobb irányítója, aki ráadásul jól ismeri a vele szemben védekezőket, hiszen Magyarországon játszik. Hasonló a helyzet a spanyol Nerea Penával, aki 2012 óta a Fradi játékosa, nem mellesleg a világ egyik legokosabb irányítója.”

Ha lesz lyuk, Penáék megtaláljákHa lesz lyuk, Penáék megtaláljákFotó: Europress/AFP

“A fentiek fényében azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy a pályára lépő játékosoktól 110 százalék kell. Nagyon beszűkültek a lehetőségeink, így nem fér bele, hogy a húzóembereink ne járassák csúcsra magukat. Mindenkitől kell az extra, az összes játékosnak fel kell mérnie, mi múlik az ő teljesítményén” - mondta Siti.

Miben bízunk?

A válogatott mellett a NEKA fiataljait is irányító Siti abban bízik, hogy a lányokat ugyanúgy nagyobb erőbedobásra sarkallják a problémák, mint a tavalyi világbajnokságon. Emellett vannak azért más pozitívumok is.

“A kapuban megvagyunk. A skandinávoknál nem szokás három kapust vinni a nagy tornákra, de most nem mondom, hogy nem visszük ki mindhármat, mert a fentiekből már kiderülhetett, hogy óriási szerepük lesz az Eb-n. Mivel a védekezésünkben rengeteg a kérdőjel, a leghátsó védelmi vonalunknak nagyon jól kell teljesítenie, és a keretben levő kapusok [Kiss Éva, Bíró Blanka és Janurik Kinga] mindhárman más típusú játékosok, bizonyos ellenfelek ellen az egyik, mások ellen a másik erényei jönnének jobban.”

“Nem tudom, viszünk-e három kapust. Szerintem Rasmussennek normál esetben eszébe sem jutna, de látva a problémáinkat, benne van a pakliban” - tette hozzá Siti.

A másodedző szerint sok nyitott kérdést segít majd megválaszolni az Eb előtti utolsó felkészülési torna, a Möbelringen Kupa. November 22-től nem bízzuk a véletlenre az erőfelmérőt, Norvégiában a házigazda mellett a franciákkal és a dánokkal találkozik a magyar csapat.

Sokan hiányoznak, de ezt is meg kell oldaniSokan hiányoznak, de ezt is meg kell oldaniFotó: mti

A szokásosnak mondható balszerencse ezúttal is üldözi a magyar csapatot, de végre balkezes átlövőkkel, egy felépítésre váró fiatal beállóval, és jó kapusokkal megyünk neki az év hajrájának. A következő években sok szép évet szerez majd nekünk a női szakág, de a decemberi Európa-bajnokságra érdemes a fentiek fényében tekinteni.

Hozzászólások