Kézilabda - Rasmussen töretlenül pozitív, pedig látszólag nincs sok oka rá
Rasmussen töretlenül pozitív, pedig látszólag nincs sok oka rá
Fotó: BAON

Rasmussen töretlenül pozitív, pedig látszólag nincs sok oka rá

Mártha BenceMártha Bence
2018/11/28 08:56

Kim Rasmussent nehéz nem kedvelni. A női kézilabda-válogatott dán szövetségi kapitányát hiába pofozza a sors kőkeményen, nem hajlandó lankadtan a körülményekre hivatkozni, hanem folyamatosan előre néz, és mindig a megoldást keresi a problémák mantrázása helyett. Két nappal az Európa-bajnokság előtt beszélgettünk a dán kapitánnyal. 

Problémák márpedig vannak bőséggel, a női válogatott úgy utazik ki a szombaton kezdődő Európa-bajnokságra Franciaországba, hogy az egyébként is szerkezeti gondokkal küzdő csapatból jó néhány kulcsjátékos, köztük a kapitány játékának alapját képező hármas védők dőltek ki.

“Nem azt látom, hogy balszerencsés kapitány lennék, sőt, azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, mert kiváló szellemű csapatot vezethetek” 

- mondta a Hosszabbításnak a kapitány, amikor betámadtuk a kérdéssel, hogy ő-e minden idők legpechesebb kapitánya.

A legfontosabb játékosok dőltek ki

Rasmussen az a fajta kapitány, aki nem ráerőlteti az elképzeléseit a keretére, hanem felméri, mi lehet a játékosok képességeinek leginkább megfelelő harcmodor, és azt próbálja alkalmazni. Mivel se nemzetközi szintű átlövője, se klasszis beállója nincs, így a támadásokat is a védekezésből akarja indítani, célja, hogy a stabil (általában hatos falas) védekezésből gyors lefolyású támadásokat tudjon vezetni, felállt fal ellen pedig vagy betörésekre épít, vagy a gyors passzokkal próbálja megbontani az ellenfél védelmét. Mint látható, mindennek az alapja a stabil védekezés, csakhogy ennek kulcsfigurái, a belső posztokon játszó hármas védők szinte kivétel nélkül kidőltek.

Van gond bővenVan gond bővenFotó: Origo

“Remekül haladtunk az építkezéssel, hiszen szeptemberben legyőztük Montenegrót, amely véleményem szerint a szűk elit tagja. Csakhogy közben jöttek a hírek, hogy Kisfaludy Anett súlyos térdsérülést szenvedett, Hornyák Dóra pedig állapotos, így a két kezdő belső védőmet veszítettem el.”

A Möbelringen Kupa előtt beszélgettünk egyet a csapat másodedzőjével, Siti Beával, aki azt mondta, odáig fajultak a dolgok, hogy már azt nézegették, ki játszik egyáltalán ezen a poszton a szóba jöhető játékosok közül, de Rasmussen szerint nem annyira drámai a helyzet.

Siti: Bazi nehéz Európa-bajnokságra készülünk | Hosszabbítás

Európa-bajnoki keretet - egyelőre bővítettet - hirdetett Kim Rasmussen szövetségi kapitány, akit továbbra is kitartóan pofoz a sors a női válogatott ügyében. A dán szakember eddig egyetlen világversenyére sem tudott úgy elutazni a csapatával, hogy ne lett volna legalább 2-3 hiányzó kulcsembere, és a helyzet idén sem sokkal jobb.

“Azért is ragaszkodtam a B-válogatottal való közös edzésekhez, edzőtáborokhoz, hogy folyamatosan szemmel tarthassam az összes szóba jöhető játékost. A játékkoncepciónk ismert a keret összes tagja előtt, mindenki tudja, mit várok el tőle, és hogy mit kell tennie azért, hogy bekerüljön a keretbe. Nem mondom, hogy könnyű helyzetben vagyunk, de azzal nem megyünk semmire, ha csak a problémákkal foglalkozunk. Én is úgy vagyok vele, hogy arra próbálok fókuszálni, amink van, nem arra, amink nincs” - mondta megtörhetetlen optimizmussal a dán szakember.

Nem először hullik ki alóla a fél keret

Rasmussen első nagy tornája, a 2016-os Európa-bajnokság gyakorlatilag értékelhetetlen volt, hiszen az Eb-t megelőző fél évben sorra dőltek ki a kulcsjátékosai, és a pechszéria nem állt le a tornán sem, hiszen még a meccseken is sérültek meg fontos játékosok. Egy évvel később, a tavalyi világbajnokságon kicsit javult a helyzet, és bár voltak kulcsposztokon hiányzók, a magyar csapat jól játszott, és csak óriási balszerencséje miatt nem verekedte magát a legjobb nyolcba.

2016-ban még rosszabb volt a helyzet2016-ban még rosszabb volt a helyzetFotó: MTI

“Hát, igen, nem jött jól, hogy a párhuzamos csoportban néhány váratlan eredmény miatt már a nyolcaddöntőben összekerültünk a későbbi világbajnok franciákkal, de összességében elégedett lehettem a vébén látottakkal. A lányok remekül küzdöttek, és megértették a törekvéseimet, aminek köszönhetően látványosan fejlődött a csapat játéka. 

Akkor azt gondoltam, ha tudjuk folytatni a munkát, az idei Európa-bajnokságon már bárkit képesek lehetünk elkapni, és bár ezt a célomat eszem ágában nincs feladni, azért azt látni kell, hogy a sors még tartogatott számunkra néhány pofont 2018-ra is” 

- magyarázta a kapitány.

Akkor most kuka az Eb?

Ha Rasmussent kérdezzük, szó sincs róla. “Egy kicsit elölről kellett kezdenünk a munkát, de azért távolról sem a nulláról. Az építkezés már tart egy ideje, és megvannak a kézzel fogható jelei annak, hogy jó úton járunk. Van néhány rutinos játékosunk, akivel már a harmadik közös tornánkra készülünk, és a csapat magja pontosan tudja, mit várok tőlük. Nem kérdés, hogy még a jelenlegi összeállításban is képesek vagyunk egy erős alapjátékot nyújtani, és ezért nagy köszönettel tartozom a lányoknak, akik koncentráltak, nagy kedvvel dolgoznak és biztos vagyok benne, hogy a végsőkig fognak küzdeni.”

Háfráék odateszik magukatHáfráék odateszik magukatFotó: MTI

“Mi is tudjuk, hogy az elmúlt 25 évben még egyszer sem utazott ennyire rutintalan magyar csapat egy kontinenstornára, de ez nem ok arra, hogy feladjuk a céljainkat. Nyilván engem is frusztrál, hogy nem tudom a legerősebb csapatot magammal vinni Franciaországba, de már kezdek hozzászokni az ilyen helyzetekhez” - mondta széles mosollyal a kapitány.

Szép dolog, hogy Rasmussen jottányit sem enged a céljaiból, de azért középső védők nélkül alapjaiban kérdőjeleződik meg a csapata játéka. Mindent nem lehet akarattal megoldani, bár a népszerű kézilabdás mondás szerint a védekezés pusztán akarati kérdés.

“A lányok tudják, hogy minden a védekezésünkön múlik. Ez nem volt titok soha, láthatták is, hogy aki nem áll be a sorba védekezésben, vagy nem teszi oda magát 100 százalékosan, annak nincs helye a csapatomban. Egy gyenge láncszem sem fér bele, aki hátul lustálkodik, annak fel is út, le is út."

"Szerencsére, és ezt mindig kihangsúlyozom, fantasztikus sportemberekből áll a magyar női kézilabda-válogatott: olyan játékosaim vannak, akikkel öröm együtt dolgozni, és hiszek benne, hogy a gondjaink ellenére ez sikerre vezet majd minket.”

Planéta, a megmentő

Az ínséges középső védő-helyzetben Rasmussen arra a Planéta Szimonettára bízta az egyik hármas védő posztját, akit néhányan talán már le is írtak, hiszen kiváló adottságai és magassága ellenére a válogatottban eddig nem igazán találta a helyét.

“Még azelőtt, hogy Anett és Dodó kidőltek, gondolkodtam rajta, hogy megpróbáljam-e az ő magassága köré felhúzni a védekezésünket. Most pedig nincs más választásom, mint így tenni - fűzte közbe nevetve Rasmussen -, de ez nem azt jelenti, hogy Szimó ne élvezné száz százalékig a bizalmamat. De ha nem is élvezte volna, Norvégiában akkor is meggyőzött volna arról, hogy készen áll a feladatra.”

Planéta visszahozta a reménytPlanéta visszahozta a reménytFotó: Möbelringen Cup

Norvégiában a magyar válogatott mindhárom meccsét elveszítette a Möbelringen Kupán, de a világ legjobbjai (a házigazda mellett a dánok és a franciák voltak ott) ellen a mieink védekezése jól vizsgázott. Nem kaptunk sok gólt egyik ellenféltől sem, és a franciák ellen a döntetlenre is megvolt az esélyünk. A legfontosabb kérdésre tehát megkapta a választ a kapitány: Planéta képes betölteni a belső védő posztját.

“Nemcsak egyszerűen jól, hanem kiemelkedően jól teljesített. Nagyon tetszett, amit láttam tőle: sokat beszélt, irányította a társait, és ami a legfontosabb, átérezte, mit jelent a játéka a csapatnak. Ez nagyon nagy erőssége a csapatunknak: minden játékos büszke rá, hogy a válogatott tagja lehet, és mindent belead. Őszintén szólva nem is álmodtam, hogy Szimó ennyire gyorsan felveszi a ritmust, és ilyen jól fog teljesíteni, de mondanom sem kell, nagyon örülök, hogy így tett.”

Támadásban még sok munka van

A védekezéssel, illetve a kapusokkal nem volt gond, de a csapat támadójátéka meglehetősen vérszegény volt Norvégiában. Egyik ellenfélnek sem tudtunk 20 gólt lőni, így pedig nagyon nehéz lesz győzni - még ha a franciák ellen majdnem össze is jött.

“A felkészülési tornán a védekezés összerakása volt a fókuszban, hiszen ez a legfontosabb. A támadójátékunkon még bőven van mit csiszolni, sokkal több könnyű gólt kell szereznünk lerohanásból. Ez a munka még előttünk van, de látva a lányok győzni akarását, biztos vagyok benne, hogy az Európa-bajnokságon jobban fogunk teljesíteni támadásban.”

“Ahogy én, úgy a játékosaim sem lógatják a fejüket a problémák miatt. Csak előre nézünk, és a saját feladatunkra koncentrálunk, miközben abban bízunk, hogy talán egyszer a szerencse is a kegyeibe fogad minket” - tette hozzá Rasmussen. 

Az Európa-bajnokság csütörtökön kezdődik, a magyar válogatott szombaton játssza az első meccsét Hollandiával, majd sorrendben a horvátok és a spanyolok következnek. A csoport első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahova vélhetően a norvég-román-német hármas jut be a párhuzamos csoportból. Kemény lesz. 

Hozzászólások