Kézilabda - Alig két héttél az Eb-rajt előtt még mindig nem tudni, hol lép pályára a kéziválogatott
Alig két héttél az Eb-rajt előtt még mindig nem tudni, hol lép pályára a kéziválogatott
Fotó: Europress/AFP

Alig két héttél az Eb-rajt előtt még mindig nem tudni, hol lép pályára a kéziválogatott

HosszabbitásHosszabbitás
2020/11/21 13:30
Továbbra is bizonytalan, hogy Herning mellett melyik dán városban rendezik december 3. és 20. között a női kézilabda Európa-bajnokságot, és a magyar válogatottnak hol kell játszania a csoportmérkőzéseit.

Per Bertelsen, a dán szövetség (DHF) elnöke szombaton az Ekstra Bladet című napilapnak úgy nyilatkozott, Herningben és Koldingban mindent megszerveztek, olyan koronavírus-protokollt állítottak össze, ami szigorúbb, mint a dániai előírások, a módosított költségvetéssel is elkészültek, mindezek ellenére továbbra sem kapták meg a kormány felügyelete alá tartozó koronavírus-bizottság jóváhagyását.

"A kormány álláspontja az, hogy mindent megteszünk a megoldás megtalálásáért. Folytatjuk a párbeszédet a DHF-fel és az egészségügyi hatóságokkal" - reagált Joy Mogensen kulturális miniszter. Hozzátette, egészségügyi szempontból minden körülménynek megbízhatónak kell lennie.

A társrendező norvégok a koronavírus-járvány miatt hétfőn bejelentették visszalépésüket. A dánok már korábban jelezték, hogy önállóan is otthont adnának a tornának. Bertelsen keddre ígérte, hogy bejelentik, Herning mellett Kolding ad otthont a meccseknek, majd ezt a határidőt előbb csütörtökre, majd péntekre módosította.

Két héttel a kézi Eb rajtja előtt visszaléptek a rendezéstől a norvégok | Eurosport

A koronavírus-járvány miatt visszalépett a december 3-án kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság megrendezésétől a társházigazda Norvégia. A döntésről hétfőn számolt be a skandináv ország sportági szövetsége azután, hogy múlt pénteken Erna Solberg norvég miniszterelnök kijelentette, nem támogatja, de nem is tiltja meg a sportesemény lebonyolítását. Az Eb az eredeti tervek szerint december 3.

A magyar válogatott Trondheimben szerepelt volna a csoportkörben Szerbia, Horvátország és a világbajnok Hollandia társaságában.

Bertelsen szombaton teljesen groteszknek nevezte a jelenlegi helyzetet, és hangsúlyozta, ha nem kapják meg az illetékes politikai vezetők jóváhagyását, nem várhatnak a végtelenségig, "egyszer be kell dobnunk a törülközőt", hiszen kevesebb, mint két hét van hátra a rajtig.

Az Európa-bajnokságon 16 csapat szerepelne és 47 mérkőzést játszanának. A világjárvány miatt korábban a norvégiai Stavanger és Oslo, illetve a dániai Frederikshavn kikerült a helyszínek közül.

A magyar női válogatott idén még egyetlen mérkőzést sem játszott. A tervek szerint a nemzeti csapat az Európa-bajnokság előtt Svédországgal találkozik két felkészülési meccsen a Göteborgtól északra fekvő Trollhättanban, jövő szombaton és vasárnap.

MTI

Hozzászólások