Kézilabda - Megint a Kiel...
Megint a Kiel...
Helyenként durva mérkőzés volt (Fotó: Europress/AFP)

Megint a Kiel...

Rév DánielRév Dániel
2014/05/31 18:07

Olyan mérkőzés volt, amire számítani lehetett, hatalmas küzdelem, szenzációs megoldások, hatalmas hibák, egyszóval nem volt nehéz dolga a rendezőnek, amikor össze kellett állítania a mérkőzés összefoglalóját. Ez volt az MKB-MVM Veszprém és a THW Kiel elődöntője a kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében, abban a Final Fourban, amelybe évek óta vágyott a Veszprém, és amelybe idén egyáltalán nem esélytelenként érkezett.

Úgy tűnt a legelején, hogy a játékvezetők szigorúak lesznek, hiszen már a második percben kiküldték Sulićot egy arcra ütés miatt. Ilyenből, mármint arcra ütésből viszonylag sok volt a mérkőzésen, általában ugyanilyen eredménnyel, a vétkesek legtöbbször pihenőt kaptak a játékvezetőktől. Az első hetest a korábbi veszprémi Marko Vujin lőtte, Alilović lábbal védett. Az első gólt Vilovski lőtte, két indítással azonban már a Kiel vezetett. Felváltva estek a gólok, közben Zeitz és Schuch is kiállítást kapott, utóbbi kicsit szigorú ítéletnek tűnt. 8-6-nál, Ugalde indításgóljával volt először két gólos a különbség, kicsit később a Kiel kért időt, kapust is cseréltek, Sjöstrand helyett Palicka jött be, majd Zeitz megkapta a második kiállítását is, ami rést jelenthetett volna a pajzson.

Sjöstrand ellen még ment a góllövés

Két Sulić-góllal már 11-8-ra vezetett a Veszprém, ám egy gyönyörű szélső lövéssel és két indulással kiegyenlített a Kiel, a Veszprém is kikérte első idejét. A szünetig ismét felváltva estek a gólok, 13-13 volt az állás az első félidőt követően, ami a néhány perccel korábbi háromgólos előnyt tekintve nem tűnt annyira jónak, de teljesen nyitottá tette a második félidőt.

16-16-ig megint felváltva estek a találatok, ezután azonban háromgólos előnybe került a Kiel, amihez kellett egy Nagy ellen fújt belemenés, és egy óriási védés, Chema Rodríguez ziccerét a fölső sarokból rúgta ki Palicka, a túloldalon pedig Sigurdsson büntetett. 20-17-nél fontos esemény történt, a Veszprém támadásánál Sulić könyökölte arcon Wienceket, teljesen jogosan kapott egyből piros lapot, a magyar bajnok pedig alapemberét vesztette el a hátralévő időre. Ennek ellenére sikerült felzárkózni, Iváncsik Gergő indításgóljával egy találatra jött fel a Veszprém.

Terzić kiállítása után megint három gólra tudta növelni az előnyét a német bajnok, Alilović bravúrja után azonban Vilovski talált be, és megint csak egy volt közte (21-22). Ezt egy 3-0-s német sorozat követte, ami el is döntötte a mérkőzés végkimenetelét. Nagy lövését Palicka védte, majd egy eladott labdát követően indultak a németek, és innentől kezdve hiába rohant az eredmény után a Veszprém, két gólnál kevesebb már nem volt a különbség. Fizikálisan és fejben is elfáradtak a végére a veszprémi játékosok, néhány kakaskodásra is sor került, a végeredmény pedig 29-26 lett a Kiel javára.

Pálmarsson sokszor tarthatatlan volt

A mérkőzés hőse egyértelműen a csereként beszálló Andreas Palicka volt, aki szenzációs bravúrokat mutatott be, és úgy jutott 14 védéssel 45 százalékos teljesítményig, hogy többször szerencséje sem volt. A túloldalon Alilovićnak is voltak óriási védései, kicsit azonban azt éreztem, hogy hiányzott a bravúrok mögül a megbízható jó teljesítmény, ez 31 százalékra volt elég. A mezőnyben nem volt igazi vezére a Veszprémnek, a két sztárátlövő, Ilić és Nagy enyhén szólva is visszafogott teljesítményt nyújtott támadásban (Nagy védekezésben hozta a tőle várt világklasszis produkciót), míg a Kielnél Pálmarsson hét gólig jutott, nagyrészt ütemtelen közbelövésekből, felállt fal ellen. És persze a rengeteg védésből rengeteg indulásgól is született, 15 lerohanásos gólt kapva pedig ezen a szinten nem lehet mérkőzést nyerni.

Tavaly a negyeddöntőben búcsúztatta a Kiel a Veszprémet, nagyon szoros párharcban, véleményes játékvezetéssel, azóta mindenki abban bízott, hogy a magyar csapat erősebb lett, a német pedig gyengült az elmúlt évben. De úgy tűnik, hogy az a fajta meccsrutin még mindig hiányzik, amely a Kielnek a Bundesliga erőssége miatt megvan, a Veszprém még mindig nagyon kevés kiélezett mérkőzést játszik a németekhez képest, és ez ma érezhető volt. Talán a SeHa-ligában történő részvétel ezen változtatni tud.

Vasárnap a bronzéremért játszhat a Veszprém, ellenfele pedig a Barcelona lesz, amely meglepetésre, büntetőpárbaj után szenvedett vereséget a Flensburgtól.

Hozzászólások