Kézilabda - Még két győzelem, és megnyílik az út az olimpiára a bravúrosan szereplő kéziválogatottunk előtt
Még két győzelem, és megnyílik az út az olimpiára a bravúrosan szereplő kéziválogatottunk előtt
Fotó: Europress/AFP

Még két győzelem, és megnyílik az út az olimpiára a bravúrosan szereplő kéziválogatottunk előtt

Rév DánielRév Dániel
2020/01/16 14:20
A kézilabda Európa-bajnokságon megtörtént az, amire senki sem számított: a magyar válogatott továbbjutott csoportjából, és a középdöntőben folytatja szereplését. Ez pedig azt jelenti, hogy beszélnünk kell arról, hogy állunk mi és a többiek az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

Szerda este nagyon sokan lettünk nagyon sokkal gazdagabbak - aki fogadott a magyar csapatra, az szó szerint is, a többiek meg csak érzelmileg. Nem elég, hogy az elmúlt 15 év legjobb Eb-csoportkörét futotta a Gulyás István - Chema Rodríguez - Nagy László hármas által vezetett válogatott, de mindezt alighanem a legerősebb csoportban tette. Úgyhogy irány a középdöntő, meg persze a számolgatások.

Az olimpiai selejtezőtornára az Eb-ről két csapat kap indulási jogot. A középdöntőbe jutottak közül Horvátország, Spanyolország, Németország, Norvégia és Svédország már a tavalyi világbajnokságon kiharcolta a selejtezőtornás helyet magának, így ezen csapatok számára elsősorban az a tét, hogy a torna győztese a selejtező helyett egyből az olimpiára váltja majd meg a repülőjegyét. A többiek pedig a maradék két helyért harcolnak, leszámítva azt a kevéssé valószínű forgatókönyvet, hogy nem a fenti öt csapat valamelyike nyeri az Eb-t, mert akkor a tornagyőztes mellett lenne még két hely a selejtezőre.

Az I-es középdöntő csoportban, amelynek mérkőzéseit Bécsben rendezik mától, Horvátország, Spanyolország és Ausztria áll két ponttal. Éppen ezért lesz különös jelentősége a német csapat horvátok és osztrákok elleni mérkőzéseinek: az elődöntőbe jutáshoz mind a kettőt meg kéne nyernie az elég tartalékos németeknek. Ezen az ágon van még Csehország és Fehéroroszország, de komoly meglepetés lenne, ha közülük bármelyik csapat az első négyben zárná a kört. Úgyhogy alighanem az osztrákokkal kell számolni, mint az olimpiai selejtező szempontjából releváns ellenféllel.

Mi sem tudjuk, mi lesz a német válogatottalMi sem tudjuk, mi lesz a német válogatottalFotó: Europress/AFP

A mi águnk pénteken folytatódik, méghozzá egy olyan meccsel, ami kulcsfontosságú lehet a mi szempontunkból is: Szlovénia Izlanddal találkozik. A II-es csoportban ez a két csapat valamint Portugália és a magyar válogatott küzd az olimpiai selejtezős helyekért, miközben Norvégia és Svédország már biztos hellyel rendelkezik. A szlovén-izlandi meccs végkimenetele letisztázhatja a helyzetet, ha a szlovénok nyernek, mert akkor Izlanddal valószínűleg már nem kéne számolni. Ha viszont Izland pontot vagy pontokat szerez, akkor egyrészt újra versenybe kerül, másrészt a Palmarssonék ellen elért hatgólos győzelem nagyon sokat érhetne egy körbeverés esetén.

És persze ott van az óriási kérdőjel: Portugália. Az valószínűtlennek tűnik, hogy a torna meglepetéscsapata senkitől ne venne el pontot a középdöntőben, és lehet hogy pont az ellenük elhulajtott pontocskáknak lesz nagyon komoly jelentősége az olimpiai selejtező szempontjából. A magyar válogatott csak az utolsó körben játszik a portugálokkal, így azt a mérkőzést az erőnléti állapot döntheti majd el, és fogalmunk sincs, hogy a két csapat közül melyik fárad bele jobban a középdöntőbe.

Merthogy innentől ez is nagyon fontos szempont lesz. Az új lebonyolítási rendszernek köszönhetően az eddig öt nap alatt három meccset lejátszó csapatok most még jobban belehúznak, az I-es csoportban hét, a II-esben pedig hat nap alatt játszanak le újabb négy mérkőzést. És pont azon három csapatból esett ki kettő már a csoportkörben, amelyekről azt írtuk beharangozónkban, hogy a keretük mélységét tekintve a mezőny előtt járnak: a dán-francia-spanyol hármasból csak a címvédő maradt hírmondónak.

Indul az őrült küzdelem az olimpiai helyekért! | Hosszabbítás

Csütörtökön két csoport küzdelmeivel megkezdődik a kézilabda Európa-bajnokság, amelyet három ország hat városában rendeznek meg, most először 24 csapatos létszámmal. A torna az európai csapatok számára az utolsó lehetőség, hogy az olimpiai kvótát, vagy az olimpiai selejtezőtornákon történő részvétel lehetőségét megszerezzék, ezért a szokásosnál is nagyobb küzdelem várható már a csoportkörben is.

Sokkal nem lettünk okosabbak az első csoportkör után sem a végső győztes kilétét illetően (bár a spanyol-norvég páros egy picit alighanem a többiek előtt jár), sem pedig az olimpiai selejtezők szempontjából (az osztrák-szlovén-magyar hármas indul "pole pozícióból"). De a középdöntőben már napról napra tisztulni fog a kép mindkét szempontból. Vagy nem.

Hozzászólások