Kézilabda - Vállalható, mégis fájó vereséggel búcsúzott női kéziválogatottunk az Eb-től
Vállalható, mégis fájó vereséggel búcsúzott női kéziválogatottunk az Eb-től
Fotó: Europress/AFP

Vállalható, mégis fájó vereséggel búcsúzott női kéziválogatottunk az Eb-től

Rév DánielRév Dániel
2020/12/15 22:46
Norvégia a papírformának megfelelően nagy arányban, 32-21-re legyőzte a magyar válogatottat a női kézilabda Európa-bajnokság utolsó középdöntő mérkőzésén. Csapatunk ezzel a 10. helyen zárta a tornát, amelynek számunkra utolsó mérkőzésén voltak ugyan jó teljesítmények a csapatban, de ismét kiderült, hogy nagyon messze vagyunk a világ elitjétől.

Nagyon sok előjel mutatott arra, hogy nagy vereség lehet a norvégok elleni mérkőzés vége. Egyrészt ott volt a közelmúlt, az előző két olyan egymás elleni meccsünkön, amikor Eb-n vagy vb-n összefutottunk a norvégokkal, 13 és 8 góllal múlták felül az akkor még Kim Rasmussen által irányított magyar csapatot. A norvégok három napja játszották utolsó meccsüket, míg mi tegnap, ráadásul a eddig nem kegyelmeztek senkinek: az eddigi ötből a legszorosabb találkozójukat is hét góllal nyerték meg.

A mérkőzés eleje arról szólt, hogy a mieink szenvednek támadásban, a norvégok pedig ezt kihasználva lényegében az első 10 percben eldöntik a találkozót. Ők lőtték az első négy gólt, miközben az első 9 percben 6 labdát adott el a magyar csapat. Érdekes, hogy Háfra visszakerült a kezdőcsapatba, de nem játszott jól, és a második félidőben már pályára sem került, pedig a helyén játszók sem brillíroztak.

Nehéz igazából egy-egy dolgot kiemelni, ha a csapatok közötti különbség okát keressük, hiszen a norvégok minimum egy, de inkább 2-3 sebességi fokozattal játszottak gyorsabban, támadásban borzasztó könnyedén kerültek helyzetbe, általában valamelyik szélen, de sokszor már középen is. A Reistad-Oftedal-Mörk belső hármas félelmetes, ha át kell lőni a falat, átlövik, de mindhárman annyira gyorsak, hogy könnyen verik meg egy az egyben a védőiket, ha pedig jön a besegítés, akkor juttatják el a szélekig a labdát. 14-5-ös norvég vezetésnél érkezett Bíró Blanka a kapuba (Szikora is védett nagyokat, de általában ziccereket lőttek neki), és részben neki, részben pedig a norvégok cserecsapatának volt köszönhető, hogy nem lett meg a 10 gólos különbség már az első félidőben (17-9).

silje-solberg.jpgA győri Silje Solberg elég jól ismerte a magyar játékosok lövéseitFotó: Europress/AFP

A második játékrészre Katrine Lunde állt be az 50% fölött védő Silje Solberg helyére a norvég kapuba, de nem az ő gyengébb teljesítményének volt köszönhető az, hogy hatékonyabb lett a támadójátékunk, hanem elsősorban a legszebb éveit idéző Kovacsics Anikónak, aki átlövésekből, betörésekből és hétméteresből is szerzett gólokat, végül 7-nél állt meg, ez volt a legjobb mérkőzése az Eb-n. Tóvizinek volt két szép elmozgása beállóban, igaz, ennél sokkal több pozitívumot nem mondhatunk el róla ezen a tornán.

Csak miközben fel sikerült pörgetni a játékunk sebességét (mint a szövetségi kapitányi nyilatkozatból a mérkőzés után hallható volt, az első félidőben direkt próbáltuk lassítani a játékot), a norvégok továbbra is elég könnyedén kerültek helyzetbe, és elég szomorú volt látni, hogy a (pihentetett Kristiansent nem is számítva) harmadik számú balátlövőként beszálló Breistöl is milyen könnyedséggel lőtte át a falunkat. Így aztán nem is sikerült hét gólnál közelebb kerülni, a végére pedig az volt a kérdés, hogy sikerül-e 8 gólos vereséggel megúszni a meccset, és így megelőzni a végső sorrendben a másik csoportban ötödik Spanyolországot. A hajrában Lunde bravúrjai döntötték el ezt a kérdést, az utolsó percekben sokszor kerültek helyzetbe a norvégok rendezetlen védelem ellen, így lett 11 gólos vereség a vége.

Ezzel a tornát a 10. helyen zárta a magyar válogatott, ami, ha szigorúan a számokat nézzük, három helyes visszalépés a két évvel ezelőtti Eb-hez képest, ám két hellyel jobb eredmény, mint amit Kim Rasmussen vezetésével elért a csapat a dán edző első tornáján, négy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a mutatott játék a mérkőzések nagy részében elég szomorú helyzetről árulkodott: a magyar válogatott jelenleg nagyon messze van az Eb elitjétől, és annak a 8-10 csapatnak az egyike, amely kivételes esetben eljuthat a helyosztókig, de akár a csoportkörben is kieshet.

Norvégia óriási fölénnyel (6 mérkőzés, +69-es gólkülönbség) verte végig eddigi ellenfeleit, az elődöntőben viszont alighanem az eddigi legnehezebb mérkőzés vár Oftedalékra, hiszen a házigazda Dánia lesz az ellenfelük. A dánok úgy léptek pályára az olimpiai bajnok, két éve Eb-döntős oroszokkal szemben, hogy nyerniük kellett, és egy sokáig szoros meccsen 30-23-re győztek, Sandra Toft 14 védéssel járult hozzá a sikerhez. Dánia utoljára négy éve jutott el az elődöntőig egy világversenyen.

A korábbi időpontban megrendezett mérkőzések közül a horvát-német csata volt a legizgalmasabb, a németeknek két gólos győzelem kellett a továbbjutáshoz, ám az Eb-n folyamatosan meglepetéseket okozó horvátok szinte végig előnyben játszottak, és végül 23-20-ra győztek. Horvátország egyedül Norvégiától kapott ki, az elődöntőben pedig a másik csoportot megnyerő Franciaországgal találkozik. Az ötödik helyért rendezendő holland-orosz mérkőzéssel és az elődöntőkkel folytatódik az Eb pénteken.

Hozzászólások