Kézilabda - Szenvedős első félidő után gólrekorddal nyertek a magyarok
Szenvedős első félidő után gólrekorddal nyertek a magyarok
Fotó: Europress/AFP

Szenvedős első félidő után gólrekorddal nyertek a magyarok

HosszabbitásHosszabbitás
2021/01/17 22:21
A magyar férfi kézilabda-válogatott 44–18-ra legyőzte Uruguay csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének második fordulójában vasárnap, ezzel biztosította továbbjutását a gízai A csoportból.

A magyar csapat keretéből ezúttal Balogh Zsoltot, Mikler Rolandot, Nagy Bencét és Topic Petart nem nevezték a találkozóra. A küldöttség minden tagjának negatív lett a legutóbbi koronavírustesztje is.

Székely Márton védéseire alapozva jól kezdte a meccset a magyar együttes, amely könnyed játékkal folyamatosan növelte előnyét. A 15. perc után több lövést is elrontottak a magyarok, illetve technikai hibák is voltak, és ezt az ellenfél úgy használta ki, hogy három góllal csökkentette a különbséget. A szakmai stáb cserékkel frissítette a csapatot, amely a kisebb hullámvölgy ellenére magabiztosan, 16–8-ra vezetett a szünetben.

Székely az első félidőben húsz lövésből tizenkettőt kivédett, majd a szünet után Borbély Ádám érkezett a helyére.

Eleinte a második felvonásban is többet hibáztak a vártnál a magyarok, ennek ellenére gyors játékkal magabiztosan növelték előnyüket. A különbség meghaladta a húsz gólt is, és mivel a végeredmény 44–18 lett, a magyar együttes megdöntötte saját világbajnoki gólcsúcsát. A rekordot eddig az ausztrálok elleni 2013-as mérkőzés (43–13) jelentette.

A magyar mezőnyjátékosok közül csak Sipos Adrián nem szerzett gólt. Borbély Ádám 22 lövésből 13-at hárított a második félidőben.

„Az öltözőben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az ilyen csapatok ellen nagyon nehéz türelmesen védekezni. Sokszor azt láttuk, hogy elveszítettük a türelmünket. Támadásban sokkal több keresztmozgást kértünk, mert akkor az ellenfél elveszíti a fonalat, könnyű gólokat tudunk lőni, és tudunk gyakorolni a jövőre nézve is egy kicsit. Azt is kértük a játékosoktól, hogy fussanak nagyon sokat, próbáljunk minél nagyobb tempót diktálni. Látszott, hogy egy kicsit előreléptünk, jobb volt a játékunk tempója, bár az uruguayiak próbálták lassítani. Ennek ellenére voltak jó periódusaink, amelyekre lehet építeni” – nyilatkozta Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak.

A mezőny legeredményesebb játékosa Máthé Dominik volt nyolc góllal.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, A csoport:

Magyarország-Uruguay 44–18 (16–8)
Gíza, zárt kapuk mögött, v.: Kolahdouzan, Mousavian (irániak)
Magyarország: Székely - Lékai 4, Máthé 8, Sipos, Bánhidi 3, Bodó 4, Bóka 4. Csere: Rodríguez 3, Hanusz 1, Győri 5, Rosta 4, Ancsin 4, Szita 1, Borbély, Hornyák 1, Sunajko 2. Szövetségi kapitány: Gulyás István.
Lövések/gólok: 60/44, illetve 58/18
Gólok hétméteresből: 3/2, illetve 1/1
Kiállítások: 6, illetve 4 perc

Németország – Zöld-foki Köztársaság 10–0 – játék nélkül

Az állás:

1. Németország 4 pont (53-14)

2. MAGYARORSZÁG 4 (78-45)

3. Zöld-foki Köztársaság 0 (27-44)

4. Uruguay 0 (32-87)

A magyarok pénteken a Zöld-foki Köztársaság 34–27-es legyőzésével kezdték a tornát, kedden 20.30 órától pedig Németország ellen zárják a csoportkört. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

MTI

Hozzászólások