Kézilabda - Lékai: Hagyjuk, hogy nincs nyomás, mert van, inkább örüljünk, hogy ilyen bitang jól játszunk
Lékai: Hagyjuk, hogy nincs nyomás, mert van, inkább örüljünk, hogy ilyen bitang jól játszunk
Fotó: Europress/AFP

Lékai: Hagyjuk, hogy nincs nyomás, mert van, inkább örüljünk, hogy ilyen bitang jól játszunk

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/14 17:11
A válogatott sérült irányítója, Lékai Máté nincs meglepve azon, hogy ennyire jól hasít a fiatal, rutintalan magyar válogatott a férfi kézilabda Eb-n, sőt bizonyos kritikákat nem is értett a torna előtt. A veszprémi irányítóval az eddigiekről, és az előttünk álló feladatokról is beszélgettünk. 

Folytatta bravúros szereplését a férfi kézilabda-válogatott, amely az Európa-bajnokság második körében talán még nagyobb bravúrt is mutatott be, mint az elsőben. A mieink nyitásként legyőzték Oroszországot, a második fordulóban pedig kiváló meccset játszva döntetlent értek el a világbajnok Dániával szemben.

Bravúros döntetlen az olimpiai bajnok dánok ellen | Hosszabbítás

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-24-es döntetlent játszott hétfőn az olimpiai és világbajnok dán csapattal az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, Malmőben. A dánok közül Magnus Landin és Lasse Svan sem szerepelt a keretben sérülés miatt. "Finoman fogalmazva sem lesz könnyű meccs, de azon az úton szeretnénk tovább haladni, amin elindultunk.

A nagyon fiatal, rutintalan magyar csapat egyik legfontosabb hiányzója Lékai Máté, aki térdszalag-szakadása miatt nem lehet ott a csapattal, ellenben a válogatott irányítónál keresve sem találhatnánk jobb embert arra, hogy megtudjuk, valóban ennyire sokat számít-e a csapatunknak, hogy teher nélkül kézilabdázhat.

“Ez egy fontos tényező, ami minket segít, de szerintem nem a legfontosabb beszédtéma” 

- kezdte a veszprémi irányító, akit pont kezelése közben ért utol a Hosszabbítás. “Az nyilvánvaló, hogy a játékosok, akiknél kérdés volt, hogy ugorják meg a legmagasabb nemzetközi szintet, kivétel nélkül magabiztosan hozzák magukat. Ezt betudhatjuk annak is, hogy nem volt kimondott cél a csapat elé tűzve azon kívül, hogy mindenki adjon ki mindent magából, de igazságtalan lenne, ha csak ennek tulajdonítanánk a két nagyszerű mérkőzést, amin túl vagyunk.”

Tudjuk, mit akarunk, és csináljuk is

Lékai szerint fontos tényező, hogy sem a stáb, sem a közvélemény nem tett extra nyomást a csapatra, sőt a szövetségnél már inkább a 2022-es, hazai rendezésű Európa-bajnokság a téma, és nem a 2020-as olimpia, amire még mindig van esélyünk kijutni. De nem a legfontosabb.

A stáb kiváló munkát végezA stáb kiváló munkát végezFotó: MKSZ/Kovács Anikó

“Nincs olyan, hogy nincs nyomás, ha az ember a világ legjobbjai ellen játszik. Most sem erről van szó, hanem arról, hogy az edzői stáb nagyon szépen átadta a csapatnak azt a fajta lelkesedést, amiben mindenki komfortosan érzi magát. Érződik, hogy a játékosokba azt sulykolták, inkább egy rossz lövés, mint egy eladott labda, és próbálkoznak is becsülettel a fiúk.”

“Az sem mellékes, hogy nagyon okosan felépített, jó játékot mutatunk. Látszik, hogy mik az elképzelések, hogy mit akarunk játszani, és a játékosok abszolút hozzák, amit tartalmilag hozzá kell tenniük a csapat munkájához. De annyira, hogy igazából nem is tudnék gyenge teljesítményt mondani, mindenki odateszi magát” - szögezte le Lékai.

“Ettől még persze tény, hogy én sem számítottam a dánok elleni pontszerzésre, még úgy sem, hogy az ő játékuk, és főleg a védekezésük elég jól fekszik nekünk. Mi általában nagy lövőkkel játszunk, ők pedig a sáncolásokra építik a védekezésüket, úgyhogy ellenük mindig az a kérdés, hogy mi lesz Landinnal. Ha a kapusuk jól fog, abból általában nem jövünk ki jól.”

Landin jól védett, mégis pontot szereztünkLandin jól védett, mégis pontot szereztünkFotó: MKSZ/Kovács Anikó

Most azonban az a csoda is megtörtént, hogy Landin kiváló teljesítménye ellenére a magyar csapat megszerezte azt a pontot, amivel nemcsak harcban maradt a továbbjutásért, de saját kezében van a sorsa az utolsó forduló előtt.

A védekezésünk is parádés, pedig…

A magyar válogatottak mindig is a védekezésre építették a játékukat, és ezalól nem kivétel a mostani csapat sem. Ugyanakkor a legendás védekező játékosok sora megszakadt, és most a tatabányai Sipos Adrián a védekezés kulcsszereplője, amitől eleve sokan tartottak, ahogy az is kérdés volt, az U21-es válogatottban gyengén teljesítő Szita-Máthé kettős hogy muzsikál majd a kettes posztokon. A kérdőjelekből felkiáltójelek lettek.

“Az U21-esekről nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy Szita a klubjában is védekezik, Máthé viszont nem, ennek ellenére lelkesen, és egészen jól megoldják a feladatukat. Szokták mondani, hogy a védekezés akarat kérdése, és hát ezzel semmi gondja nincs a csapatunknak, az látszik.”

Joggal tartottunk a védekezéstőlJoggal tartottunk a védekezéstőlFotó: MKSZ/Kovács Anikó

És ott van Sipos, akitől mi sem vártunk sokat a torna előtt, csak arra számítottunk, hogy a gyakran túl kemény játékos miatt rengeteget leszünk emberhátrányban. Ehhez képest Sipos a dánok elleni mérkőzés hajrájában, már az utolsó tíz percen belül kapta meg az első kiállítását az Eb-n.

“Én soha nem értettem, miért kap ennyi kritikát Sipi. Szerintem iszonyat jó védő, aki ellen nagyon rossz játszani. Oké, kicsit tisztázni kell még a játékán, mert előfordul, hogy elviszi a lelkesedés, de az, hogy kemény, nem kritika, hanem elvárás vele szemben. Jól ütközik, gyors, nagyon erős, jól sáncol és nagyot ugrik, úgyhogy engem nem lep meg az Eb-n nyújtott teljesítménye.”

Sipos játéka kellemes meglepetésSipos játéka kellemes meglepetésFotó: MKSZ/Kovács Anikó

“De ha nekem nem hiszik el, akkor elárulom, hogy a nemzetközi mezőnyből is több játékossal beszéltem, akik elmondták, nagyon utálnak ellenünk játszani a belső posztokon. És hát lássuk be, a Sipi-Bence [Bánhidi] kettős elég félelmetesen is néz ki” - tette hozzá nevetve Lékai.

Izland ellen kell még egy bravúr

A magyar válogatott a már továbbjutott Izlanddal találkozik az utolsó fordulóban, és ha nem kap ki, biztosan ott lesz a középdöntőben. Veresége esetén is továbbjuthat, ebben az esetben belép a képbe az Oroszország-Dánia mérkőzés is, amelynek mind a végkimenetele, mind a gólkülönbsége fontos lehet számunkra is.

“Nagyon nehéz meccsre számítok, bravúr kellene a győzelemhez. Azt sejtettem, hogy az oroszokat el tudjuk kapni, nekik most nem olyan erős a csapatuk, kimondott hiányposztjaik is vannak, és ezekre nagyon szépen rájátszottunk. Izland azonban más kávéház.” 

“Aron Palmarsson személyében van egy extraklasszisuk, és olyan rutinos játékosok segítik az egyébként valóban fiatal csapatot, mint a PSG szélsője, Gudjon Sigurdsson, vagy Alexander Petersson. Amikor videóztuk őket, már akkor mondtam, hogy nagyon jók lesznek az Európa-bajnokságon, bár azt bevallom, nem gondoltam volna, hogy legyőzik a dánokat is. Egy biztos: mindent bele kell adnunk, ha le akarjuk győzni őket” - vonta le a következtetést Lékai.

Még képben van az olimpia

Bár nem kimondott cél, hogy ott legyen a csapat Tokióban, Lékai szerint amíg él a remény, a csapatnak kötelessége mindent megtenni érte. “Ebből a válogatottból csak Mikler Roli járt már olimpián, de biztos vagyok benne, hogy folyamatosan a társai fülébe duruzsolja, micsoda fantasztikus élmény a csúcsok csúcsának számító olimpián pályára lépni” - mondta nevetve Lékai.

Van bennünk még bravúr?Van bennünk még bravúr?Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

“A saját kezünkben van a sorsunk, bár a többi eredmény nem nekünk kedvez. Nekünk nem jó, hogy pont a sztárcsapatok kezdték gyengébben az Eb-t, a franciák már kiestek, és reméljük, csatlakoznak hozzájuk a dánok is. Jönnek viszont fel azok a csapatok, akikkel a kvótaszerzésért versenyben vagyunk, és nagyon úgy fest, hogy sokan közülük két pontot visznek a középdöntőbe, ami akkor is nagy előny velünk szemben, ha végül mi is eljutunk a második körig.”

“Szlovénia már szinte biztosan két pontot visz magával, és a portugáloknak és Izlandnak is van rá esélye, ugyanakkor a szereplésünkkel mi is elértük már, hogy a vb-selejtezők sorsolásánál vélhetően a felső ágra kerülünk, ami abszolút pozitív.”

“De egyelőre ne tegyünk a csapatra túl nagy terhet ezzel a témával, maradjunk annyiban, hogy játszunk olyan jól, olyan becsvággyal, és annyira szervezetten, mint az első két meccsen, és nézzük meg, mire lesz elég” - zárta gondolatait Lékai.

A mieink szerdán (01.15.), délután 18:15-től játszanak Izlanddal Malmöben.

Hozzászólások