Kézilabda - Feltámadás után összeomlás: nem jutott BL-döntőbe a Veszprém
Feltámadás után összeomlás: nem jutott BL-döntőbe a Veszprém
Fotó: Europress/AFP

Feltámadás után összeomlás: nem jutott BL-döntőbe a Veszprém

Rév DánielRév Dániel
2020/12/28 22:59
Bár az első félidőben hét góllal is vezetett a THW Kiel a Bajnokok Ligája elődöntőjében a Telekom Veszprém ellen, a magyar bajnok a második félidőben csodálatos negyed órával négygólos előnybe került. A hajrára azonban elfogyott a veszprémi csapat, a Kiel egy 5-0-s sorozattal felállt, és a hosszabbításban a maga javára döntötte el a mérkőzést, így a német csapat játszhat a Barçával a trófeáért kedden.

Ismét szegényebbek lettek egy álommal a veszprémi kézilabda rajongók: a THW Kiel hosszabbítás után 36-35-re legyőzte a magyar bajnokot a 2019-20-as évad Final4-jának első napján. A Veszprém a keddi bronzmérkőzésen a Paris St-Germain ellen folytatja szereplését a júniusról elhalasztott négyes döntőben.

A két csapat ebben a szezonban (mármint az ősz során) már kétszer találkozott egymással, hiszen egy csoportban játszanak a 20/21-es szezon csoportkörében. A kieli első mérkőzésen 31-31-es döntetlen született, míg Veszprémben a szezon talán legjobb támadójátékával nyert a magyar bajnok 41-33-ra. Mindkét csapat több hiányzóval rendelkezett, a németeknél leginkább a balszélről Magnus Landin, a védekezésből pedig Horák hiányozhatott, míg a Veszprémnél Lauge és Štrlek nem állt rendelkezésre, illetve Ligetvárinak is apró egészségügyi problémája van a Covid-fertőzése következményeként, ám elképzelhető, hogy ő amúgy se került volna be a 16-os keretbe.

Nem indult jól a mérkőzés magyar szempontból, hamar nagyobb különbséggel is elléphetett volna a Kiel, ám a veszprémi kapuban kezdő Corrales bravúrjainak köszönhetően egy darabig tartotta magát a Veszprém. Az azonban intő jel volt, hogy a fontos mérkőzéseken általában remeklő Petar Nenadić öt perc alatt négy eladott labdánál járt, és alighanem az ő sara volt az is, hogy az emberhátrányban játszó csapata nem cserélt időben, ami miatt Pekeler lőtt üres kapus gólt. Ezután viszont Nenadić lőtt egy óriási gólt, majd az indítása után Marguč egyenlített 3-3-nál.

Mindössze 13 percet kellett várni az első veszprémi időkérésre, 9-6-os kieli vezetésnél nyúlt bele a játékba David Davis, és Lékait hozta be Nenadić helyére. Érdekes módon pont ekkor váltott a Kiel a hatos falról a rá jellemző 3-2-1-es nyitott védekezésre, amit nagyon szépen játszott át a magyar válogatott irányítója. Közelebb azonban nem nagyon tudott jönni ekkor sem a magyar csapat, mert a védekezése nem igazán működött, elsősorban az alapesetben a legfontosabb és legjobb védőnek számító Blagotinšek múlta mélyen alul önmagát, és szinte minden kieli támadásnak az lett a vége, hogy a szlovén környékén kerültek helyzetbe, vagy harcoltak ki büntetőt.

Ötgólos kieli vezetésnél, mindössze 20 perc után jött a második időkérés, ám ez sem segített, nem sokkal a szünet előtt már hét góllal vezetett a Kiel, és csak a jól sikerült hajrának volt köszönhető, hogy "csak" öt gólos hátrányban zárta a Veszprém az első félidőt (13-18). A szünet utáni percekben hasonló mederben ment tovább a játék, ám nagyjából 6-7 perc után egyszer csak minden megváltozott: összeállt a védekezés, ami mögött Corrales egymás után hozta a védéseket, köztük egészen szenzációs bravúrokat is. Lékai szépen irányította a csapatot, jobbátlövőből Yahia is eredményes volt, és egyszer csak szoros lett a mérkőzés.

Hiába próbált meg mindent Filip Jícha a kieli kispadon, hiába változtatott védekezési felállásokat, hiába küldte be 3-4 perc erejéig a kapuba Quenstedtet a közepesen védő Landin helyére, egy darabig semmi nem tudta megállítani a Veszprém rohanását. A második félidő közepén volt egy 15 perces időszak, amit 10 góllal (!!!) nyert meg a Veszprém, és 10 perccel a vége előtt 28-24-re vezetett.

Ekkor jött egy újabb rövidzárlat: Moraes kiállítása után két perc alatt három gólt lőtt a Kiel, ebből kettőt labdaeladások után üres kapura, és máris fordult a kocka, 29-28-ra már a németek vezettek. A végén Yahia egyenlített, és hiába volt még három lövése is a Kielnek, maradt a 29-29, jöhetett a kétszer öt perc hosszabbítás. Ennek a negyedik percében jött az újabb fordulópont: a spanyol játékvezetők elég szigorúan értelmezték a ziccerben beugró szélsőkkel szembeni szabálytalanságokra vonatkozó szabályt, így a Kiel egyik legjobb védőjátékosa, Patrik Wiencek piros lapot kapott. Mahé értékesítette a büntetőt, az öt perc végén pedig Nenadić óriási gólja két gólos veszprémi előnyt jelentett (34-32).

Hiába tartott még Wiencek kiállítása, a Kiel hamar kiegyenlített a második öt perc elején, onnantól pedig még az addigiaknál is inkább tűnt a végjáték egy lottósorsolásnak: akinek éppen kijön a lépés, az juthat döntőbe (hullafáradtan, egy három órával többet pihenő Barça ellen felállva). Ez végül a Kiel lett, a döntő gólt Niklas Ekberg lőtte, a Veszprém pedig hiába támadhatott bő fél percet a végén emberelőnyben, igazán komoly helyzetet nem tudott kialakítani.

Az eredmény természetesen csalódás, hiszen ezt a csapatot évek óta úgy építgetik a klub vezetői, hogy végre megszerezze a magyar férfi kézilabda történetének első Bajnokok Ligája-győzelmét. Ez a 2019-20-as szezon fél évvel eltolt lezárásakor nem sikerült, bízunk benne, hogy júniusban Kölnben másképp alakul a Final4.

Hozzászólások