Kézilabda - Kézi-Eb: jön az NBI-es ligaválogatott, de nem ragadhatunk le a tokiói álmok hajszolásánál
Kézi-Eb: jön az NBI-es ligaválogatott, de nem ragadhatunk le a tokiói álmok hajszolásánál
Fotó: Europress/AFP

Kézi-Eb: jön az NBI-es ligaválogatott, de nem ragadhatunk le a tokiói álmok hajszolásánál

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/18 19:30
Norvégia kiosztott egy pofont, és Szlovénia ellen sem lesz könnyű dolga a férfi kézilabda-válogatottnak az Eb-középdöntő második fordulójában. Bár továbbra sem az eredmények hajszolása a legfontosabb feladata a Gulyás-Chema-Nagy László tandemnek, a vasárnap délutáni meccsen nem fog tudni nyomás nélkül játszani a csapat. 

A nagy hitetlenkedéssel telített eufória közepette is fel-felmerült a gondolat, hogy ez azért előfordulhat. Bár abszolút egyetértettünk Lékai Mátéval, aki azt mondta, “én ezt a csapatot senkitől sem féltem”, az meglehetősen ritka, hogy egy feszített tempójú világversenyen egy csapat minden alkalommal borítsa a papírformát, és olyan látványosan tüntessen el masszív tudásbeli különbséget, mint tették azt a magyarok a csoportkörben.

A vb-ezüstérmes Norvégia már túl nagy falatnak bizonyult a magyar kéziválogatottnak | Eurosport

A magyar férfi kézilabda-válogatott 36-29-re kikapott a világbajnoki ezüstérmes Norvégiától az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában pénteken, Malmőben. A rendkívül gyorsan és pontosan játszó skandinávok a 18. percben már tíz góllal vezettek. A második félidő elején a magyarok azonnali piros lap miatt elveszítették egyik kulcsemberüket, Bánhidi Bencét, és ezt követően ugyan felzárkóztak négy gólra, de ellenfelük egy 7-2-es sorozattal végleg eldöntötte a meccset.

Norvégia laposra vert minket, ezen nincs mit szépíteni még akkor sem, ha a második félidőben partnerek tudtunk lenni, és végül a végeredmény sem árulkodott arról a tudásbeli különbségről, amit az első negyedórában érzékelhettünk. Hogy ez a mieink feljavuló játékának, a norvégok lazításának, vagy mindkettőnek köszönhető, tulajdonképpen mindegy is. Ami számít, és amit magunkkal kell vinni az első középdöntős meccsről, az a gerinc.

Felálltunk, és ez nagy dologFelálltunk, és ez nagy dologFotó: MKSZ/Kovács Anikó

Az első 15-20 percben talán nem csak nekem fordult meg a fejemben, hogy mi lesz a mieink dicséretesen duzzadó önbizalmával, ha Norvégia végigtolja a meccset az elején látott lendülettel. Egy óriási verésnek vélhetően lettek volna következményei, de úgy tűnik, ez nem az az Eb, ahol ellenünk fordulnak a sorsdöntő dolgok. Egy 36-29-es vereség pedig egy legerősebb felállásában játszó magyar csapattól sem lett volna tragikus a vb-döntős ellen.

Most kell nagyon észnél lenni

Nem, nem a csapatnak. Ők tudják, mi a dolguk, és tenni is fogják az Eb végéig a legjobb tudásuk szerint. A sajtónak, a közvéleménynek, a szurkolóknak kell észnél lenniük, mert az átlagemberekkel könnyebben elszalad a ló, mint a játékosokkal. A rettentő sikeres csoportkört látva sokan talán olyan elvárásokat fogalmaznak meg a csapatunkkal szemben, amelyek a bravúrok ellenére sem reálisak, ezzel pedig nyomás alá helyezik a játékosokat.

Ez az Európa-bajnokság számunkra nem a végeredményről, vagy az olimpiai selejtező eléréséről szól. Amellett, hogy a nyomást akarta levenni a csapatról, azért sem azt kommunikálta a szövetség, hogy itt most legjobb nyolc, és talán a kvalifikációs torna a cél, mert ettől a csapattól ez nem reális elvárás. Akkor sem, ha kiejtettük a világbajnokot, és csoportelsőként hasítottunk be a középdöntőbe.

Nem téveszthetjük szem elől a céltNem téveszthetjük szem elől a céltFotó: MKSZ/Kovács Anikó

Norvégia megmutatta a magasságot, ahova vágyakozunk. Ha azonban oda szeretnénk eljutni, akkor türelmesnek is kell lennünk, és arra kell használnunk ezt az Európa-bajnokságot, amire egyébként is szántuk: rutin- és tapasztalatszerzés, csapatkohézió, összecsiszolódás, gyenge és erős pontok feltárása, nyomás alatti teljesítés. Ezek azok a tényezők, amik 2022-ben, a hazai rendezésű Eb-n kell, hogy mind mellettünk szóljanak.

Jön az NBI-es ligaválogatott

Ahogy a csapat, úgy titkon mi is nézegethetjük azért az eredményeket fél szemmel, hiszen Mikler Roli (az egyetlen a csapatban, aki megteheti) biztosan elmesélte a csapattársainak, milyen fergeteges élmény olimpián kézilabdázni. A ki nem mondott, de távolsága ellenére tulajdonképpen elérhető álom életben tartásához a középdöntő második fordulójában igencsak hasznos lenne legyőzni a magyar NBI-es ligaválogatottat, amely Szlovénia néven szerepel a tornán.

A két veszprémi (Blagotinsek, Mackovsek) és három szegedi (Henigman, Bombac, Sostaric) légióssal nyomuló szlovénoknak erős Eb-jük van, eddig mind a négy meccsüket megnyerték, és valószínűleg felfújt arccal várják a magyarok elleni meccset. Az ugyanis, hogy Szlovéniának az Eb-ről kell vért izzadnia a tokiói kvótáért, nekünk köszönhető, hiszen a 2019-es vébé selejtezőjében nagy bravúrral kivertük őket.

Most nincs Ilyés, Nagy, Lékai, Bodó, Ancsin és Schuch semMost nincs Ilyés, Nagy, Lékai, Bodó, Ancsin és Schuch semFotó: MKSZ/Kovács Anikó

A szlovénoktól megszokottakhoz képest most nem a szélsők viszik a zászlót (nincs velük se Marguc, se Gajic), hanem a Dolonec-Bombac páros, illetve a torna harmadik legjobb védési statisztikáját (38%) villantó Klemen Ferlin kapus. Erősek beállóból is, összesen 43-szor próbálkoztak a vonalról, ami az egész mezőny harmadik legerősebb száma, és van ennél aggasztóbb statisztikájuk is:

A szlovénok nagyon koncentráltak, 66 százalékban gól születik a lövéseikből, aminél csak három csapat tud jobb statisztikát felmutatni. Tegyük hozzá, ez csak a lövésekre vonatkozik, mert közben rengeteg labdát szórnak el, 43 labdaeladásuknál csak a csehek állnak többel, mi pedig elég jól védekezünk eddig az Eb-n.

Hogy esélyesek vagyunk-e, azt igazából teljesen mindegy, mert ezen a tornán eddig egy meccsen sem voltunk esélyesek, mégis 2-1-1-es mutatóval állunk. Az északi nehézbombázók után most egy más felfogású játék ellen kell megmutatnunk magunkat: ezúttal az irányító-beálló kapcsolatot kell elgáncsolnunk a hatékony védekezéshez, ha az megvan, már nem leszünk esélytelenek.

Tokió: nem jó nekünk, hogy ölik az óriásokat

Ez a téma kikerülhetetlen: a szlovénok elleni mérkőzés nagyjából el is dönti, reménykedhetünk-e a tokiói kvalifikációban. Győzelem esetén mondanunk sem kell, hogy az esélyekkel az étvágy is óriásira nőne, hiszen már két kvótára hajtó ellenfelünkkel szemben is minket segítene az egymás elleni eredmény, ugyanakkor egy vereséggel igencsak nehéz helyzetbe kerülnénk.

Tekintsük át a helyzetet. Az Eb-ről két csapat játszhat a kvalifikációs tornán, az egyből kijutó Európa-bajnok mögött végző két legjobb, akinek nincs kvótája a világbajnokságról. A vébéről biztosította a helyét Dánia (már kijutott), Norvégia, Franciaország, Németország, Horvátország, Spanyolország és Svédország, ezek közül a csapatok közül kellene minél többnek beférnie a minket megelőzők közé. Csakhogy két óriás is kihullott, és a svédek is 0 ponttal állnak az első kör után, ráadásul olyan csapatok győzték le őket, akik hozzánk hasonlóan az Eb-ről szeretnének kvótát szerezni.

Ha kikapunk Szlovéniától, őket már biztosan nem előzzük meg, azaz az Eb-győztesen kívül már csak egy kiadó hely marad a tokiói kvalifikációs tornára. Azért az egyért a bombaformában nyomuló portugálokkal (laposra verték Svédországot az első fordulóban), illetve a másik középdöntős csoportban tülekedő osztrák-cseh-fehérorosz hármas valamelyik tagjával csatázhatnánk.

Előbbivel az utolsó fordulóban találkozunk, hátborzongató belegondolni, milyen lenne azon a meccsen dönteni a kvalifikációs tornáról. Az embernek önkéntelenül nevetnie kell, ha belegondol, hogy a teher nélküli játékért, és a rutinszerzésért hoztuk a csikócsapatot, erre egy meccsen - tizenegy nap alatt a hetediken - a létező legnagyobb tétért játszhatnának a fiúk.

Senkitől nem kell félteni őketSenkitől nem kell félteni őketFotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ahogy a csoportkör frenetikus szereplését sem vártuk a magyar válogatottól, úgy továbbra sincs fogalmunk róla, mivel rukkol elő a fiatal csapat a három hátralévő meccsén. A szlovénok elleni csörte az eredményt tekintve nagyon fontos lesz, de mi szerencsére most vagyunk olyan kényelmes helyzetben, hogy ne kelljen az eredményt néznünk. Sokan megbékéltünk már azzal, hogy nem lesz ott az olimpián a férfi válogatott, az viszont váratlanul szép ajándék, amit az Eb-n villant a Gulyás-Chema-Nagy László stáb csapata. És utóbbi a fontosabb.

Van néhány beszédes statisztikánk

A középdöntők első fordulója után érdemes belenézni az összesített statisztikákba, akad néhány kiemelésre méltó szám. Kezdjük egy számunkra örömtelivel, a hetesvédésekkel: mindkét magyar kapus dobogós, Székely az első háromból két kivédett büntetővel, Mikler pedig a harmadik, még mindig brutálisnak mondható, 50 százalékos mutatóval (10/5). 

A házi gólkirályunk, Balogh Zsolt a 12. helyen áll tizenkilenc szerzett góljával, ami akár egy jó meccsel is sokat javulhat, hiszen az 5. helyezett Karaleknek 22 gólja van. Összességében sajnos nem lövünk jól, az 57 százalékos összesített mutatónk a mezőny alsó részébe sorol, és toronymagasan mi próbálkozunk a legtöbb átlövéssel: 84-szer próbálkoztunk a szaggatottról, kicsit kevesebb, mint a feléből lett gól.

Ha nem kilenc méterről próbálkozunk, akkor a beállót akarjuk megjátszani: 31 kísérletünk volt a vonalról, ami erős számnak számít a mezőnyben, ahogy a Bánhidi-Rosta páros 71 százalékos sikerességi mutatója is. További jó hír, hogy egészen sok lerohanást vezetünk, és elfogadható szám a 76 százalékos gólszerzési arány is, bár a legjobbak itt 90-95% körül állnak. Az viszont rossz hír, hogy csak négy csapat adja el nálunk többször a labdát támadásban - igaz, ebből egy Szlovénia. 

I. Sipos "Igazságos" AdriánI. Sipos "Igazságos" AdriánFotó: MKSZ/Kovács Anikó

Kemények, de igazságosak vagyunk hátul, szigorúan védekezünk, a tíz sárga lap és a tizenöt kétperces kiállítás is a ranglista élmezőnyét jelenti. Ugyanakkor a kilenc labdalopás, de még inkább a tizennégy blokkolt lövés (ebben csak egy csapat jobb nálunk a mezőnyben) azt mutatja, hogy nem csak keménykedni tudunk, hanem jó munkát végez a válogatott defensive coordinatora is.

Íme a további program: 

Hozzászólások