Kézilabda - Fény az alagút végén, de az U19-es kézikapitány szerint korábban sem a tehetség hiányzott
Fény az alagút végén, de az U19-es kézikapitány szerint korábban sem a tehetség hiányzott
Fotó: MKSZ

Fény az alagút végén, de az U19-es kézikapitány szerint korábban sem a tehetség hiányzott

Mártha BenceMártha Bence
2019/08/23 11:19

Az első nemzetközi tornáján irányító Kárpáti Krisztián a férfi kézilabda-utánpótlás elmúlt bő évtizedének egyik legnagyobb sikerét húzta be az U19-es válogatottal, miután több óriási győzelmet aratva az ötödik helyen végeztek a vébén. A kapitány további örömhírekkel is szolgált, többek között azzal, hogy pont a felnőtt válogatott hiányposztjain volt a legerősebb a csapata. 

Miközben a női szakág évről évre szállítja a kiemelkedő eredményeket, a férfi kézilabda-válogatottjaink (a felnőttekkel bezárva) nemcsak a jó szerepléssel adósak, de képzési-, és ennek köszönhetően szerkezeti gondokkal küzdenek. A felnőtt válogatottnál súlyos hiányposztok vannak, és visszatérő probléma, hogy nincsenek teljes értékű játékosaink, akik védekezni és támadni is képesek a nemzetközi mezőnyben. Ami még aggasztóbb, hogy hasonló gondokról számolt be a közvetlen utánpótlást jelentő csapatunkat irányító Gyurka János, miután néhány hete a juniorok 15. helyen végeztek a vébén.

A junior Eb-arany után újra harcban állnak fiatal kéziseink | Hosszabbítás

Ha nyár, akkor kézilabda utánpótlás tornák. A juniorok júliusi versenyei után most az U19-es korosztály küzd. De vajon mire mennek a fiúk az Észak-Macedóniában zajló vb-n, és meddig jutnak a lányok a celjei Eb-n? 8. alkalommal rendezik meg a férfi ifjúsági kézilabda vb-t, a magyar válogatott harmadszor vesz részt a tornán.

A junior-vb alatt derült ki, hogy a felnőtt válogatottunk már csak a januári Eb-ről szerezhetne olimpiai kvótát, úgyhogy a rossz hírekből kijutott bőven, de nem csak azért kellett az ifjúsági válogatott kiemelkedően jó vb-szereplése a férfi szakágnak úgy, mint egy falat kenyér. Hanem azért is, mert 2005 óta csak egyszer szerzett érmet férfi utánpótláscsapatunk (2014-ben Eb-döntőt játszott a Bartók-Ligetvári-Győri Mátyás féle korosztály), és a közelébe sem nagyon került.

“Tehetséges korosztály a mostani U19-es válogatott, de nem a tehetség volt a legnagyobb gondja a korábbi csapatainknak sem” - mondta a Hosszabbításnak Kárpáti Krisztián, a ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya, akinek ez volt az első nagy nemzetközi tornája vezetőedzőként.

Jó szellemű csapat, fiatal kapitányJó szellemű csapat, fiatal kapitányFotó: MKSZ

“Amiben ez a csapat talán jobb volt az elődeinél, az a csapatszellem. Jó szellemű, harcos csapatunk van, ahol szerencsére nagyon egyben van az öltöző is. A fiúk akarnak és tudnak is küzdeni egymásért, részben ennek köszönhető, hogy több szoros meccs végjátékából is mi jöttünk ki jól.”

Ha a felnőttek között tarolnánk így…

Az ifjúsági válogatott úgy végzett a világbajnokság ötödik helyén, hogy utolsó négy meccsén legyőzte Horvátországot, kikapott a németektől, majd a helyosztókon roppant simán lelépte Spanyolországot és Franciaországot is. Utóbbit egyébként a csoportban is elverte, ám ott a későbbi világbajnok Egyiptomtól elég simán, a svédektől viszont egy utolsó másodperces, elképesztően balszerencsés góllal kapott ki. Így végzett a negyedik helyen, és játszott a nyolcaddöntőben az A csoportot hibátlan mérleggel megnyerő, bombafavoritnak számító horvátokkal, akiket óriási meccsen 27-23-ra legyőzött.

“Nagyon kiegyenlített volt a világbajnokság mezőnye, hiszen a tradícionálisan jó csapatok mellé feljöttek a juniorok között is remeklő egyiptomiak és portugálok is. A mi 5. helyezésünk könnyen válhatott volna a juniorokéhoz hasonló szerepléssé, de szerencsére a horvátok ellen nagyon jó napot fogtunk ki, és az élmény elkísérte a csapatot a helyosztókra is” - magyarázta Kárpáti, aki szerint az egyik legfontosabb feladata a játékosok mentális építése.

Kétszer vertük meg a franciákatKétszer vertük meg a franciákatFotó: MKSZ

“Bár néha szeretik, sőt követelik, hogy felnőttként kezeljük őket, ezek a srácok még gyerekek. Nagyon fontos, hogy mentálisan egészséges sportolókat neveljünk belőlük, ezért is örültem nagyon, hogy a fiúk abszolút éretten kezelték a kudarcokat, illetve a sikereket is. Ebben elég sok munkánk van, az egész stábbal azon voltunk, hogy támogató közeget teremtsünk, de ez csak akkor lehetséges, ha a játékosok partnerek benne.”

“A horvátok elleni meccs előtt Füstös János videóelemzővel összevágtunk a srácoknak egy amolyan best of-videót a vébé addigi legszebb megmozdulásaiból. A fiúkat úgy feltüzelte a rövid videó, hogy utána üvöltve énekelték el az addigra szokássá váló, focistáktól elcsent indulót (“Az éjjel soha nem érhet véget…”), és úgy futottak ki a pályára, ahogy a bika beront az arénába” - mesélte mosolyogva Kárpáti.

Kiket nevelünk a felnőtt válogatottnak?

Minden utánpótlásban elért eredmény relatív, hiszen az értékét az adja meg, ha a tehetségekből felnőtt játékosként klasszisok válnak. Innen közelítve a legfontosabb kérdés nem is lehet más, mint hogy mennyire küzd hasonló gondokkal az ifjúsági válogatott, mint a felnőttek, és érkeznek-e az A-válogatott hiányposztjaira játékosok a közeljövőben.

“Ha az a kérdés, hogy áll a csapatunk szélsőkkel, akkor jó hírem van: az egész vb-mezőny második legtöbb gólját lőttük a szélekről, mindkét oldalon láthattunk meccseket eldöntő klassziteljesítményt, és a jobbszélsőnk, Kecskés Dániel a vb álomcsapatába is bekerült. Tegyük hozzá, hogy az egyik meghatározó jobbszélsőnk, Tóth Péter nem is volt itt velünk, mert egy korosztállyal feljebb, a junioroknál játszott a vébén.”

“Az is örömteli tény, hogy a csapatunk másik nagy erőssége a védekezése volt. Az egész tornán átlagban mi kaptuk a második legkevesebb gólt, ami egyrészt a kiváló kapusainknak tudható be (Nagy Benedek a vb legjobb védési hatékonyságával büszkélkedhet), másrészt annak, hogy a védekezésünk az egész tornán kiemelkedően működött” - mondta Kárpáti, aki szerint ez a tényező nemcsak önmagában fontos, hanem mentális okból is.

A jó magyar válogatottak mindig jól védekeztekA jó magyar válogatottak mindig jól védekeztekFotó: MKSZ

“Ebből a korosztályból - szemben a korábbiakkal - pont a nagy lövők hiányoznak. Inkább gyors, ügyes fiúk alkotják a csapatot, akik jól készítenek elő, ügyesen egy-egyeznek, okosan használják a területeket, de hiába van 4-5 190 cm körüli játékosunk, nincs köztük mondjuk egy Máthé Dominik, vagy egy Szita Zoli. A nagy lövők hiánya azonban komoly hátrány, és a fiúk tökéletesen megértették, hogy ezt csak akkor tudjuk orvosolni, ha masszívan és hatékonyan védekezünk, hogy aztán lerohanásból, vagy rendezetlen védelem ellen tudjunk könnyű gólokat szerezni. A srácok pedig megértették, miért fontos ez.”

“A védekezés 70 százalékban akarati kérdés. Ha megvan hozzá a belső motiváció, akkor a maradék 30 százalék, benne a rendszerrel és a taktikával, már könnyen felszedhető. Azt meg lehet tanítani, hogy hol ütközzön a védő, és hogy kerülje meg a beállóst. Azt viszont mindenkinek éreznie kell, hogy mennyi energiát fektet a védekezésbe, és szerencsére nekünk ezzel semmiféle gondunk nem akadt” - mondta büszkén a kapitány.

A lehetőségeken nem múlik semmi

A junioroknál egy beállós (ifj. Rosta), az ifiknél jó szélsők jönnek fel, és az ifjúsági csapatnál a védekezés is megoldottnak tűnik (ez a junioroknál nagyon komoly gondokat okozott), így nemcsak az eredmények, de a csapatban rejlő potenciál is azt mutatja, hogy a következő olimpiai ciklusnak egy fiatal, de ütőképes csapattal futhat neki a férfi szakág.

A bika az arénábanA bika az arénábanFotó: MKSZ

“Nyilván ezért dolgozunk mindannyian, de készpénznek semmit nem lehet venni. A védekezés és a támadás közti átrendeződés a mi korosztályunkban még nem annyira kulcskérdés a felnőttek szempontjából nézve, hiszen a játékosaink közül kevesen játszanak az NBI.-ben, inkább a korosztályos csapatokban, illetve az NBI. B-ben láthatjuk őket. Munka rengeteg van még, és ahogy fent is említettem, a korábbi generációknál sem a tehetség hiánya volt a legnagyobb gond” - magyarázta Kárpáti.

“A törekvéseinket abszolút kiszolgálja az MKSZ, amely olyan lehetőségeket teremt számunkra, amikről korábban álmodni sem lehetett” - vetette közbe a korábban Imre Vilmos mellett másodedzőként dolgozó edző. “A mentális erő, a nyomás alatti döntéshozatali képesség, illetve a nemzetközi tempó felvétele csak jó ellenfelekkel lejátszott meccseken szedhető fel. 

Mi tavaly októberben Franciaországban voltunk egy tornán (meg is nyertük, sőt legyőztük a világbajnok Egyiptomot is), jártunk Spanyolországban és a vb helyszínén is szerepeltünk egy tornán - utóbbit szintén megnyertük. Arról nem is beszélve, hogy a világbajnokság előtt négy hétig együtt tudtunk edzeni, és összesen nyolc meccsen modelleztük a ránk váró terhelést, ami nagyon jól jött a vb hajrájában.”

“De a fizikai erő önmagában kevés, és nekünk nem is csak annyi a feladatunk, hogy technikailag, taktikailag és fizikailag jó állapotban levő játékosokat adjunk a felnőtt válogatottnak. Hanem az is, hogy mentális egészséges, jó szellemű sportolókat neveljünk, és úgy látom, nem állunk rosszul. A csoportmeccseken a franciák a szünetben néggyel, a második félidőben öt góllal is vezettek, mégis le tudtuk győzni őket, a horvátok ellen pedig végig nagyszerűen koncentráltak a fiúk. Őszintén szólva majdnem megkönnyeztem azt a meccset, de van még egy kedvenc pillanatom a vébéről ezen kívül is: ahogy a fiúk a hivatalos ceremónián énekelték a himnuszt, azt nem felejtem el.”

Két szép emlék a kapitánynakKét szép emlék a kapitánynakFotó: MKSZ


“A vébén ugyan nem volt velünk, de dolgozik a csapat mellett sportpszichológus, aki rendszeres kapcsolatban van a játékosokkal. Az elemzések eredményét megkapjuk mi is, így egyrészt tudjuk, kire érdemes bízni az utolsó lövést, és ki kerüli inkább a kockázatot, másrészt képet kapunk arról is, hogy kinek miben kell a legtöbbet fejlődnie. Nyilván örülünk az eredményeinknek, de nem szabad szem elől tévesztenünk a célt. Ha a fiúkból a felnőtt válogatott húzóemberei lesznek, akkor jól dolgoztunk, ha viszont nem, akkor ez a vb-5. helyezés nem sokat ér” - tette hozzá Kárpáti. 

Kárpáti Krisztián válogatott stábja: Pásztor István segédedző, Lattenstein Dániel erőnléti edző, Szabó Imre kapusedző, Füstös János videóelemző, Pordán József masszőr és Heim Attila delegációvezető.

Hozzászólások