Kézilabda - Ennél rosszabb szezonunk sose legyen!
Ennél rosszabb szezonunk sose legyen!
Fotó: Europress/AFP

Ennél rosszabb szezonunk sose legyen!

Rév DánielRév Dániel
2014/06/04 16:12

A hétvégi Bajnokok Ligája négyes döntővel véget ért a klubszezon a kézilabdázók számára, nézzük meg, hogyan is alakultak a dolgok 2013-14-ben.

Kezdjük a hölgyekkel, ahol a Győri Audi ETO címvédőként kezdte meg a szereplését a Bajnokok Ligájában, a Ferencváros és az Érd pedig selejtezőtornán vehetett részt, sajnálatos módon éppen egymás elleni mérkőzés döntött az egyik főtáblás helyről. A mérkőzést a Fradi nyerte, és így BL-résztvevő lett, míg az Érd a KEK harmadik körében folytathatta európai szereplését. Ugyanitt indulhatott a Győr második csapatának számító Veszprém Barabás, az EHF-kupában pedig a Fehérvár és a Vác próbált minél tovább eljutni. Az, hogy hat csapat, az NBI résztvevőinek fele elindulhatott az európai kupákban, mindenképpen örömteli volt.

Ráadásul nem csak részt vettek a csapatok, hanem sikereket is elértek. A Győr 100%-os teljesítménnyel, átlagban 8 gólos győzelmekkel zárta a BL első csoportkörét. A Ferencvárosnak ugyanez nem sikerült, három győzelem és három vereség nem volt elég a továbbjutáshoz a később négyes döntőig jutó Midtjylland - Budućnost Podgorica páros mögött, így a Fradi a KEK-ben folytathatta. A két kisebb kupasorozat harmadik köre nem okozott gondot a magyar csapatoknak, az Érd és a Vác holland, a Veszprém fehérorosz, a Fehérvár izlandi ellenféllel szemben került be a legjobb 16 közé.

A Győr végigverte Európát

A decemberi világbajnokság és a téli szünet után jöhettek a következő megmérettetések, jóval nehezebb ellenfelekkel szemben. A Győrnek becsúszott két döntetlen a második csoportkörben, mindkettő a Budućnost ellen, a többi mérkőzését azonban megnyerte a címvédő, így csoportelsőként jutott az első alkalommal megrendezett, budapesti négyes döntőbe. A KEK-ben a Fradi nagyon könnyedén ütötte ki a norvég Bergent, és ugyanerre a sorsra jutott a Veszprém is, amelyet a francia Fleury Loiret vert meg oda-vissza. Viszont ha azt nézzük, hogy az egyik csapatban utánpótlás válogatottak játszanak, a másikban meg a fél spanyol válogatott, megerősítve egy-két lengyel és román sztárral, akkor máris érthetőbbé válik a búcsú.

Ami kevésbé volt érthető, az az Érd kiesése volt. Az első mérkőzést ugyanis 9 góllal nyerte meg hazai pályán a magyar bajnokság bronzérmese a Buxtehuder SV ellen, és olyan érzése volt az embernek, mintha a németek csak verekedni tudnának. Aztán jött a visszavágó, és 9 gólos német győzelem, ráadásul eggyel kevesebb idegenben lőtt góljával az Érd búcsúzott. A mai napig nehezen érteni a fordulatot, de ennél érthetetlenebb dolgok is történtek a szezonban...

Az EHF-kupában összesorsolták a két magyar csapatot, a párharcot pedig a Fehérvár nyerte a Vác ellen, kevés gólos, de izgalmas mérkőzéseket játszottak egymás ellen a csapatok. A negyeddöntőben a fehérváriak a Kolozsvárral találták szemben magukat, és remekül játszva, mindkét mérkőzésen nyerve jutottak be a legjobb négy közé. Ez az, ami nem jött össze a Ferencvárosnak a KEK-ben, a két éve a fináléban legyőzött Viborg ezúttal túl nagy falat volt, elsősorban a Dániában kapott 40 gól miatt kiesett a Fradi, a KEK-ben pedig nem jutott magyar csapat a négy közé.

A Fradi negyeddöntőig jutott a KEK-ben

Az EHF-kupa elődöntőjében a Fehérvár a dán Esbjerggel találkozott, és az első mérkőzést idegenben tudta megnyerni a magyar csapat. A visszavágó aztán az érdiek kiesésénél is fájdalmasabb eseményeket hozott, pedig egy perccel a vége előtt összesítésben még két gól volt a Fehérvár előnye. Lassú támadásvezetés helyett azonban gyorsan helyzetbe került a magyar csapat, a ziccer kimaradt, a túloldalon egyenlítettek a dánok, emberhátrányba került a Fehérvár. Volt hátra 10 másodperc, időkérés után csak ki kellett volna passzolgatni az időt, de megint elvállaltak egy ziccert a lányok, ami megint kimaradt, a túloldalon pedig megint gólt kaptak, így a végén idegenben lőtt több góllal a dán csapat ment tovább.

A Győr zárta le a hölgyeknél az európai klubszezont, hazai pályán, a telt házas Papp László Budapest Sportarénában rendezték a négyes döntőt. A címvédő pedig az egész hétvége folyamán fölényesen játszott, így teljesen megérdemelten nyerte meg sorozatban másodszor a Bajnokok Ligáját. És igazából az lett volna a csalódás, ha nem így történik, hiszen a világ legerősebb kerete játszik együtt Győrben. Ezt a gondolatot persze még mindig nehéz megszokni, hiszen évekig Dánia és Norvégia rendelkezett a legerősebb keretekkel, de az a modell, amely Győrben felépült, már olyanok számára is vonzó, akik 5-10 éve még a Slagelse-ben vagy a Larvikban játszottak volna.

Összességében sikeresen zártak a női csapatok, a Ferencvárosnál talán ennél jobb szereplésben bíztak, bár három góllal elveszíteni egy párharcot a későbbi győztes ellen, úgy, hogy a Fradi szorította meg a legjobban a nagyon erős Viborgot, szerintem egyáltalán nem szégyellnivaló eredmény. Leginkább az Érd és a Fehérvár lehet csalódott, nem is konkrétan az eredmény, hanem a kiesés mikéntje miatt.

Térjünk rá a férfiakra, ahol idén már csak egy csapat, a bajnok MKB-MVM Veszprém játszhatott a Bajnokok Ligája főtábláján, míg a Pick Szegednek szabadkártyás párharcban kellett játszania. Az átalakulófélben lévő szegediek simán kikaptak a jelentősen megerősített, és később a 8 közé is bejutó Metalurg Szkopje otthonában, így az EHF-kupába kerültek. Szintén az EHF-kupában kezdett a Csurgó és a Tatabánya is, négy csapat képviselte Magyarországot az európai kupákban.

Elsősorban védekezése miatt jutott négy közé a Veszprém a BL-ben

A szezon előtt Veszprémben egyértelműen a négyes döntőbe jutás volt a cél, ennek megfelelően a csoportkör nem is okozott különösebb problémát, a Rhein-Neckar Löwen otthonában pontot szerzett a magyar bajnok, veretlenségét pedig csak egy tét nélküli mérkőzésen veszítette el Ukrajnában. Az EHF-kupa első fordulójában a Tatabánya lépett csak pályára a magyar csapatok közül, és kettős győzelemmel jutott túl belga ellenfelén. A második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe a Csurgó, rögtön egy nehéz ellenféllel, a spanyol Aragónnal szemben, ám a tavalyi bajnokság bronzérmese két háromgólos győzelemmel biztosította továbbjutását.

Kis csalódást okozott a Tatabánya kiesése a svájci Lugi ellen, mivel az első mérkőzésen, idegenben tudott döntetlent kiharcolni a magyar együttes, de hazai pályán négygólos vereséget szenvedett a Tatabánya, pedig nem tűnt legyőzhetetlennek a Lugi.

Ilyés játéka lenyűgöző volt a négyes döntőben

A harmadik fordulóban már az összes sztárcsapat pályára lépett, a tét a csoportkörbe jutás volt, és nagyon szépen szerepelt a kit magyar csapat, a Szeged a Benficát, a Csurgó pedig a Besiktast verte kettős győzelemmel. A csoportkörben aztán a Csurgó eléggé belehúzott, a Bundesligában a középmezőny jobb csapatai közé tartozó Hannover, a pár éve még a Veszprémet kiejtő Ademar León, és a Tatabányát búcsúztató Lugi volt a csapat ellenfele. Nagyon szép teljesítmény volt, hogy mindhárom hazai meccsét meg tudta nyerni a Csurgó, amely az utolsó körben egyetlen gólos vereséget szenvedett Hannoverben, pedig már a döntetlen is csoportelsőséget, és továbbjutást jelentett volna.

A Szeged részéről magasabbak voltak az elvárások, de meg is felelt nekik a bajnoki ezüstérmes, egyedül a Nantes otthonában elszenvedett vereség csúfította kicsit a szegediek mérlegét, de így is csoportelsőként jutott a magyar csapat a negyeddöntőbe.

Közben a Bajnokok Ligájában a Wisla Plockot kapta a Veszprém a legjobb 16 között, és a lengyelek ráijesztettek a magyar szurkolókra, egy góllal megnyerték az első mérkőzést. A visszavágó aztán sima volt, öt góllal győzött a Veszprém, és bejutott a legjobb nyolc közé.

Azonos hétvégéken került sor a BL és az EHF-kupa negyeddöntőire, így aztán két csapatért is szoríthattunk, mindkettőért sikerrel. A Veszprém a francia sztárcsapatot, a Paris St. Germaint kettős győzelemmel búcsúztatta, egyértelmű fölényben volt a magyar csapat, elsősorban védekezésben múlta felül a nagy nevekből álló franciákat. Eközben a Szeged a vártnál némileg szorosabb párharcban, de legyőzte a portugál Sportingot, így mindkét csapat bejutott a négyes döntőbe, mindkét sorozat történetében először rendeztek úgy Final4-t, hogy magyar csapatok is ott voltak a résztvevők között.

A Szeged EHF-kupa sikere volt a szezon kellemes meglepetése

És egyiknek sem volt könnyű a feladata. Május közepén a Pick Szegednek az elődöntőben a házigazda, és a Szegedhez hasonlóan a BL-ben edződött Füchse Berlint kellett legyőznie. Aztán a döntőben azt a Montpelliert, amelyben olimpiai és egyéb bajnokok egész sora szerepel. És mindkétszer sikerrel járt. 2008 után nyert ismét magyar férfi csapat európai kupát, nem is akármilyen játékkal.

A Győr és a Szeged sikere után mindenki nagyon bizakodó volt a férfi BL négyes döntője előtt, hátha a Veszprém teljessé teszi a "Három a magyar igazság" mondást. Ez, mint tudjuk, nem sikerült, ám ezzel együtt lehet pozitívumokat találni a dologban. Elsősorban azt, hogy saját korábbi játékától jelentősen elmaradva is meg tudta szorítani a magyar bajnok Európa két legerősebb csapatát, ami a jövőre nézve mindenképpen jó hír.

Ezzel együtt egyértelmű, hogy a 2013-14-es szezonban előrelépett a magyar klubkézilabda, négy magyar csapat volt a legjobb négy között (öt kupában, az ötödikben pedig a későbbi győztes ejtett ki magyar csapatot a nyolc között), az öt kupából kettő Magyarországon került vitrinekbe. És semmi nem utal arra, hogy egy év múlva visszalépésről kell majd beszélni.

A klubszezon szépen sikerült, egy nagyon fontos esemény még hátra van: június 8-án és 15-én a férfi válogatott az előző világbajnokságon negyedik helyen végző Szlovéniával játszik nagyon fontos világbajnoki selejtezőket. Ezekről azonban már egy következő írásban foglalkozunk...

Hozzászólások