Kézilabda - Elődöntő helyett 9. hely, de volt is miben elfogynia a rutintalanul is óriásit menetelő kéziválogatottnak
Elődöntő helyett 9. hely, de volt is miben elfogynia a rutintalanul is óriásit menetelő kéziválogatottnak
Fotó: Europress/AFP

Elődöntő helyett 9. hely, de volt is miben elfogynia a rutintalanul is óriásit menetelő kéziválogatottnak

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/24 12:03
A kilencedik helyen végzett a férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon, de Lékai Máté csak azért csalódott, mert nagyon közel volt a korábban elérhetetlennek vélt álom. A csapat fejlődéséről, a kapitányokról és a félig üres-félig tele effektusról beszélgettünk az Eb-t sérülés miatt kihagyó irányítóval. 

A csalódásnak - és reméljük, ezzel Bánhidi Bence is így van - maximum néhány órán át szabad körbelengnie a magyar férfi kézilabda-válogatottat. Annyi viszont kell is, hiszen ha az utolsó meccsünkön legyőzzük Portugáliát, akkor elődöntőt vívunk az Európa-bajnokságon, a vereséggel viszont egészen a 9. helyig zuhantunk vissza, ami még mindig csodaszép eredmény ettől a fiatal csapattól, de már inkább a semmi különös kategória a helyezést tekintve.

Vereséget szenvedett Portugáliától a fáradt kézilabda-válogatott | Eurosport

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, szerdán Malmőben, így nem jutott tovább csoportjából, de az olimpiai kvótaszerzésre még van elméleti esélye. A magyarok csak akkor vehetnek részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárják a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz.

“Klasszikus félig üres-félig teli pohár” - mondta a Hosszabbításnak Lékai Máté, a válogatott sérült irányítója. “Most én is kicsit szomorkásabb vagyok, mert látva a csapatot én is kezdtem beleélni magam, hogy ebből akár egészen káprázatos eredmények is kijöhetnek, de aki az egész Eb miatt csalódást érez, az eléggé el van tévedve.”

A végére elfogytunk, és ezt már a Svédország elleni meccsen is érezni lehetett, hiszen ez a svéd csapat minden volt, csak világverő nem, még ha pont ellenünk szedte is össze magát néhány kulcsemberük. Az, hogy kedden elmaradt az Eb-n megszokott magyar hajrá, sőt az utolsó percekben lelépett minket az ellenfél, eleve nem sok jót ígért a másnapi utolsó meccsre. Csak abban bízhattunk, hogy a portugálok még nálunk is jobban elkészültek az erejükkel.

Nem ők fáradtak elNem ők fáradtak elFotó: MKSZ/Kovács Anikó

Nem így lett, és az egész Európa-bajnokság második legrosszabb félidejével (természetesen a norvégok elleni első félidőé az arany) egyszerre csúszott ki a kezünkből az olimpiai selejtező, és az éremszerzés lehetősége. Nem arról volt szó, hogy a portugálok jobban akarták volna, egyszerűen csak annyi történt, hogy amikor egy ilyen rutintalan csapat ólomlábakon jár, akkor a hiányosságai sokkal szembetűnőbbek, mint az erősségei.

“Nyilván fizikailag is nagyon sokat kivett a torna a fiúkból, de szerintem inkább fejben fáradtak el. Ha ennyi meccsen át mindig úgy kell pályára lépned, hogy az ellenfeled a favorit, és egyénileg tényleg jobb játékosokból is áll, abba bele lehet fáradni. Szerintem egyénileg a svédek és a portugálok is jobbak nálunk, és csak az Eb korábbi szakaszában látott játékunk miatt lehet bennünk hiányérzet” - magyarázta Lékai.

“Szerintem nem is a fáradtság a lényeg, hiszen ugyanannyi meccs volt már a svédek és a portugálok lábában is. Hanem az, hogy a mi játékosaink tényleg minden egyes meccsen mindent kiadtak magukból. Tizenegy nap alatt hét mérkőzésen játszottak, és egyiken sem maradt bennük semmi, amit ne préseltek volna ki magukból. Ezért lehetünk rájuk igazán büszkék.”

Ha valaki a torna előtt azt mondja

Ha a csapatunk a csoportkör után csomagol, és hazajön, senki egy rossz szót nem szólt volna. Ez lett volna a papírforma, sőt ha valaki azt mondja a torna előtt, hogy csoportelsőként, a dánokat kiejtve továbbjutunk, egészen biztosan ráhívjuk a mentőt.

Azért volt ott a lehetőség a kezünkben, mert a csapat frenetikus meneteléssel megszerezte. Nem a többi eredmény alakult jól, nem egy jól elkapott meccsel küzdöttük magunkat idáig, hanem mindenért keményen megdolgoztunk, és ez az, amire emlékezni kell az utolsó két meccsünk helyett.

Erős a csapategységErős a csapategységFotó: Europress/AFP

“Tudtam, hogy az öltözőben nagyon erős a csapategység, de az számomra is kérdés volt, hogy ezt meg tudják-e mutatni a fiúk a pályán is. Ez maradéktalanul sikerült, mindenki felnőtt a feladathoz, és tényleg kiadott magából mindent. Az a helyzet, ha egy ilyen torna végén ezt elmondhatod, akkor az egy jó Eb volt” - szögezte le Lékai.

Hogy a nullkilométeres stáb ilyen ütőképes, erős válogatottat rak össze a jobbára teljesen rutintalan, nagyon fiatal csapatból, az csoda. Hogy a kevés rutinos játékos (Mikler, Bánhidi, Balogh) mellé így fel tudott nőni a 20-23 éves mag, az elképesztő. Hogy Siposból - amíg bírta erővel - az egész torna egyik legjobb hármas védője lett, arra pedig nincs magyarázatunk. Lékainak van.

“Én korábban sem értettem, miért savazzák ennyire Sipit. Nagyon kemény srác, emellett kiválóan blokkol, és bitang erős. Legyen elég annyi, hogy bárkivel beszéltem az ellenfelei közül, mindenki közölte, hogy utál ellene játszani. Ez pont elég is, nem?” - mondta nevetve Lékai.

Sipos kellemes csalódás voltSipos kellemes csalódás voltFotó: MKSZ/Kovács Anikó

És az sem igaz, hogy a nyomás nélküli játék hozta ki ezt a csapatból. Legyőztük Izlandot azon a meccsen, amin a továbbjutásunk múlt. Legyőztük Szlovéniát a középdöntőben, amivel óriásit léptünk az olimpiai selejtező felé. Ezeken a meccseken nem lehetett azt mondani, hogy nincs tét, játsszon mindenki nyomás nélkül. Oda kellett tennie magát a csapatnak, és szerencsére mindig volt egy nyerő emberünk.

“Nehéz kérdés, hogy ki volt az egész torna legjobb magyar játékosa, mert valamelyik ujjamba mindenképpen bele kell harapnom. Mondanám [Mikler] Rolit, mert az ő védései sokszor jelentettek fordulópontot, de ő a posztjából fakadóan nem tud hozzátenni a támadásokhoz, szemben Bánhidi Bencével. Azért Bencét mondom, mert ő elöl-hátul óriásit melózott az egész Eb-n, amikor kellett, a hátára tudta venni a csapatot.”

Nagyon komoly potenciál

Kimondott cél nem volt az olimpiai selejtező, még kevésbé az érmes helyosztók, ehelyett a szövetség is azt mantrázta, hogy a hazai rendezésű, 2022-es Európa-bajnokságra építjük a csapatot. Bár a meg sem nevezett cél is nagyon közel volt, az eredetit nagyon szépen megvalósította a csapat.

“Szavakkal le sem lehet írni, mennyire sokat számít a hét meccsen megszerzett rutin. Persze, bele kell még tenni sok-sok óra edzést, közös gyakorlást és meccseket, de az nem kérdés, hogy jó úton indult el a csapat.”

“Azt hiszem, a Gulyás-Chema-Nagy Laci hármas egy jól kigondolt koncepció alapján állította fel a csapatot, ami nagyon gyorsan összeállt” - válaszolta Lékai arra a kérdésre, mennyire lepte meg, hogy a rutinszerzésért érkező csapat egyből az eredményeket is elkezdte szállítani. 

Íme a 2022-es csapatunkÍme a 2022-es csapatunkFotó: MKSZ/Kovács Anikó

“Tudjuk, hogy a végcél a 2022-es Eb, de nagyon jó volt látni, milyen komoly potenciál van ebben a csapatban. Nyilván nagyon hiányzott, hogy ott legyek a fiúkkal a pályán, de azt gondolom, ha a sérültek is ott vannak, ez egy egészen más torna lett volna. Ennek így kellett most lennie, és biztos vagyok benne, hogy a válogatott így tudott a legtöbbet fejlődni” - zárta a gondolatait Lékai.

Hozzászólások